Social Media Ad Formats

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 11 juni 2020Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - Blog_SocialMedia_620x280-500×280-1

De opties voor online adverteren op verschillende social media kanalen lijken soms eindeloos zijn en je vraagt je af welk advertentieformaat voor jouw bedrijf het beste werkt. In dit blog beschrijven we veelgebruikte advertentieformaten en komt alles aan bod wat je moet weten over deze advertentie formaten van verschillende social media kanalen.

Facebook Ads

Facebook wordt door veel mensen gezien als een social media kanaal op zijn retour. Niets is minder waar, Facebook is nog steeds het grootste social media kanaal met de meeste actieve gebruikers. Sterker nog, het kanaal groeide in Nederland het afgelopen jaar nog met 4%. In 2019 werd Facebook in Nederland door 6.8 miljoen mensen gebruikt waar het in 2020 groeide naar 7.1 miljoen. Wel wordt het steeds lastiger om veel mensen te bereiken met organische posts op Facebook i.v.m. het algoritme van Facebook. Hierdoor wordt het alleen maar belangrijker om al deze mensen op een goede manier te bereiken met behulp van Facebook advertisement.

Als je begint met het aanmaken van een advertentiecampagne in Facebook moet er een keuze gemaakt worden uit verschillende objectives. Afhankelijk van de gekozen objective volgen verschillende advertentie opties en opties voor de advertentieformaten. Hieronder een overzicht van de verschillende objectives waaruit gekozen kan worden binnen Facebook.

Photo Ads
De foto advertenties komen het meest voor op Facebook en zijn gemakkelijk te creëren. De advertentie bestaat uit een korte tekst boven de afbeelding (maximaal 125 leestekens) met daaronder nog een korte pakkende tekst waarop geklikt kan worden en mensen naar een landingspagina leidt. Verder is er de optie om rechtsonder de ad nog een “call to action” knop te plaatsen. Download, Learn More, Shop Now etc. Er zijn twee manieren om een photo ad te creëren. Je kunt een al bestaande post ombouwen of zelf een foto maken en de advertentie maken in Facebook business manager.

Video Ads
Met video advertenties kan je meer mensen bereiken dan enig ander advertentieformaat. Facebook geeft je met video advertenties verschillende opties. Korte video’s of lange video’s, in de news feed of in de stories, Facebook geeft je keuze genoeg. Houdt er wel rekening mee dat de video in de eerste paar seconde de aandacht van de doelgroep pakt. Doet je video dit niet dan is de kans groot dat mensen snel door zullen scrollen en je boodschap, die met de advertentie overgebracht moet worden, niet te zien krijgen. Video advertenties zijn op verschillende plekken binnen Facebook in te zetten. Zo is er de mogelijkheid om video’s in te zetten op in-stream, Facebook feed & stories.

Carousel Ads
Bij carousel ads geeft Facebook de optie om tot 10 foto’s of video’s toe te voegen die mensen kunnen doorklikken. Ook kan per foto of video een aparte link worden toegevoegd om mensen te leiden naar de juiste landingspagina. Het is mogelijk om Facebook zelf te laten optimaliseren en de best presterende foto/video als eerste te laten zien. Het inzetten van een carousel ad is vooral handig voor het presenteren van meerdere producten. Hiermee wordt er meer keuze gegeven en helpt dit je CTR (click through rate) te verhogen. Ook zie je dat dit advertentieformaat veel gebruikt wordt bij het vertellen van een verhaal waarbij de gebruikte foto’s in elkaar overlopen.

Collection Ads
Net als bij een carousel advertentie bestaat een collection ad uit meerdere onderdelen. Een collection advertentie bestaat uit een cover foto/video en 4 kleinere foto’s. Wanneer iemand op één van deze foto’s klikt, worden ze naar een ‘instant experience’ binnen Facebook gebracht. Collection ads worden veel gebruik om meerdere producten op een mooie manier te illustreren en de Facebook gebruikers producten te laten aanschaffen. Een instant experience is een full-screen landingspagina binnen Facebook met een razendsnelle laadtijd. De instant experiences hebben verschillende templates voor het presenteren van producten, het genereren van leads of storytelling.

Slideshow Ads
Met een slideshow advertentie creëert Facebook een slideshow van de door jou geselecteerde foto’s. Slideshow advertenties zijn een makkelijke en goedkope manier om een advertentie te maken die de voordelen van een video heeft. Je kunt veel informatie kwijt en kunt zelf creatief te werk gaan. Slideshows gebruiken gemiddeld vijf keer minder data dan het laden van video’s waardoor dit een perfect alternatief is als je mensen wilt bereiken waarvan je weet dat de verbinding minder is.

Story Ads
Story advertenties zijn erg populair op zowel Instagram als Facebook. Story ads zijn geen losstaand advertentieformaat maar worden automatisch geselecteerd als placement wanneer er gekozen wordt voor photo of video ads. 65% van de mensen uit de US geven aan dat stories ervoor zorgt dat ze zich meer betrokken en up to date voelen bij hun vrienden. 62% geeft zelfs aan stories in de toekomst meer denkt te gaan gebruiken. Daarnaast spelen stories goed in op de manier waarop men de telefoon gebruikt. 90% van het mobiele gebruik wordt gedaan door de telefoon rechtop te houden. Stories zijn verticaal en benutten hierdoor het volledige scherm.

Messenger Ads
Facebook messenger wordt maandelijks door zo’n 1.3 miljard mensen gebruikt. Messenger ads zijn advertenties die geplaatst worden in de Facebook messenger app. Zodra op de advertentie geklikt wordt, worden ze binnen messenger naar een gedetailleerde pagina gestuurd met een call to action knop. Hier kan men doorgestuurd worden naar de gewenste bestemming. Facebook geeft de mogelijkheid om mensen direct contact met je te laten zoeken via messenger (zoals hieronder weergegeven) of je door te sturen naar een webwinkel.

Playable Ads
Playable ads worden veel gebruikt door bedrijven met apps. In dit advertentieformaat zien mensen een interactieve full-screen demo van de app waarbij de app getest kan worden voordat deze gedownload wordt. Dit advertentieformaat helpt om hoge kwaliteit bezoekers naar een app te sturen. Een playable ad bestaat uit drie onderdelen. Een lead-in video waarbij in een korte video een demo wordt gegeven van de app. Een game demo waarbij mensen in de advertentie de app kunnen testen. En een call to action knop waarbij men doorgestuurd wordt naar de Google Play Store of de App Store.

Instagram Ads

Instagram is net als Whatsapp en Audience Network onderdeel van de Facebook familie. Wanneer gebruikers een profiel aanmaken op Facebook stemmen zij toe met het opslaan van bepaalde gegevens. Zoals lievelingsfilms, hobby’s, politieke voorkeur, maar ook de plekken waar iemand zowel online als offline is geweest. Deze data wordt gebruikt door Facebook om doelgericht advertenties te kunnen tonen en daar maakt Instagram dus ook gebruik van. Omdat Instagram de gegevens van Facebook mag gebruiken is er ontzettend veel data beschikbaar en kunnen jouw advertenties bij de doelgroep worden getoond die jij graag wil bereiken.

Met behulp van de Facebook business manager is het mogelijk advertenties voor Instagram te maken in de advertentieformaten; photo ads, video ads, carousel ads, story ads & collection ads. Met IGTV is het vooralsnog enkel mogelijk om organisch te posten. De kans is groot dat Instagram de mogelijk gaat bieden om ook via IGTV te adverteren middels verticale video’s.

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen visuele content sneller verwerken dan teksten. Beelden worden zelfs 60.000 keer sneller opgeslagen dan woorden. Instagram is mede daarom een effectief medium dat jouw bedrijf online zichtbaarder kan maken. Je kan het medium helemaal kosteloos gebruiken óf het maximale bereiken door middel van betaalde advertenties.

Twitter Ads

Naast Facebook en Instagram kan ook Twitter interessant zijn voor je business. Twitter wordt vooral gezien als een nieuwsplatform en wordt vaak gebruikt om vragen te stellen aan bedrijven. Als bedrijf is het daarom ook belangrijk dat je bereikbaar bent en hier actief mee omgaat.

Als je begint met het aanmaken van een advertentiecampagne in Twitter moet er net als bij Facebook een keuze gemaakt worden uit verschillende objectives. Afhankelijk van de gekozen objective volgen verschillende opties voor de advertentieformaten. Hieronder een overzicht van de verschillende objectives waaruit gekozen kan worden binnen Twitter.

Twitter biedt net als Facebook en Instagram keuze mogelijkheden in verschillende advertentieformaten.

Promoted Tweets
Met behulp van Promoted Tweets kun je een Tweet-bericht onder de aandacht brengen bij een vooraf geselecteerde doelgroep. De kosten van Promoted Tweets worden berekend op basis van ‘Cost-per-Engagement’, zoals retweets, replies of nieuwe volgers. Net als bij Facebook en Instagram is hier de mogelijkheid om foto’s, video’s, apps of websites te promoten. Een promoted tweet hoeft niet apart van te voren gemaakt te worden, je kunt ook een al bestaande tweet boosten door deze te promoten. Behalve dat de tweet nu gemarkeerd staat als een advertentie ziet het er uit als een normale tweet. Het voordeel hiervan is dat de advertentie op een natuurlijke manier in de tijdlijn wordt opgenomen.

Promoted Accounts
Als je nieuwe volgers op je account wil is dit een goede optie. Bij promoted accounts worden de advertenties weergegeven op verschillende plekken naast de tijdlijn, in de zoekresultaten of bij “who to follow”. Het doel van een promoted account is om snel meer followers te verzamelen. Met promoted account breidt het netwerk van jouw onderneming uit met mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in uw bedrijf. De kosten van een promoted account worden berekend op basis van ‘Cost-per-Follower’.

Promoted Trends
Een promoted trend is een high impact takeover van de “trend list” op Twitter voor 24 uur. Hier kijken mensen om te zien wat er real-time allemaal gebeurd. Gebruikers die op een promoted trend klikken krijgen Twitters zoekresultaten te zien voor het desbetreffende topic met een gerelateerde promoted tweet van de adverteerder bovenaan. Met behulp van Promoted Trends kun je inspelen op actuele gebeurtenissen en daarmee jouw account onder de aandacht brengen van een groot publiek. Ook de kosten van Promoted Trends worden berekend op basis van ‘Cost-per-Engagement’, zoals retweets, replies of nieuwe volgers.
Naast de diversiteit in advertentiemodellen zijn er nog tal van andere voordelen die adverteren op Twitter aantrekkelijk maken voor adverteerders. Adverteren op Twitter:

  • Biedt uitstekende remarketing mogelijkheden
  • Heeft uitgebreide doelgroep targeting mogelijkheden
  • Is geschikt voor zowel B2B- als B2C-campagnes
  • Heeft een sterk mobiel bereik
  • Is relevant omdat er zowel specifiek als doelgericht geadverteerd kan worden
  • Is financieel interessant omdat er alleen wordt betaalt voor resultaat

Linkedin Ads

Linkedin is ‘s werelds grootste online business netwerk en hierdoor een perfecte plek voor B2B marketing. Daarnaast is dit online platform nog steeds groeiende. Zo groeide Linkedin van afgelopen jaar in Nederland van 4,6 naar 4,7 miljoen gebruikers. Binnen Linkedin heb je de mogelijkheid om hoge mensen binnen het bedrijfsleven te bereiken met je advertenties.

Net als bij de hiervoor beschreven platformen Facebook, Instagram en Twitter begin je ook bij Linkedin met het maken van een keuze uit verschillende objectives. Net als bij Facebook zijn de objectives weer onderverdeeld in de welbekende fases in de marketing funnel awareness, consideration & conversion (of see, think, do).Hieronder een overzicht van de verschillende objectives waaruit gekozen kan worden binnen Linkedin. Afhankelijk van de gekozen objective zijn er verschillende mogelijkheden voor het kiezen van de advertentieformaten.

Veel van de advertentieformaten hebben we in dit blog inmiddels al besproken. Advertentieformaten als één enkele afbeelding een carousel en een video advertentie zijn ook beschikbaar binnen Linkedin. Verder heb je binnen Linkedin nog;

Tekstadvertentie
Tekstadvertenties worden in de rechterkolom of bovenaan Linkedin-pagina’s geplaatst.

Spotlight-advertentie
Bij Spotlight-advertenties maak je een gepersonaliseerde advertentie met behulp van profielgegevens en promoot je een aanbieding overal op de desktopsite.

Bericht advertentie
Bij een bericht advertentie wordt er een advertentie gemaakt die direct wordt bezorgt in het postvak IN van de doelgroep.

Vacature advertentie
Bij vacature advertenties maak je een gepersonaliseerde advertentie met behulp van profielgegevens en promoot je een vacature overal op de desktopsite.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag