SEO Takeaways Friends of Search 2023: AI content via ChatGPT en de opmars van Bing!

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 27 maart 2023Bewerkt op: 26 juni 2024

Als sponsor was Abovo Maxlead met een flinke delegatie SEO & SEA consultants aanwezig bij deze bijzondere 10e editie van het Friends of Search congres in Amsterdam. Ik kijk terug op een leerzame dag met een aantal zeer goede en bekende internationale SEO sprekers als

Zij namen ons mee in de laatste Google algoritme updates en de bijbehorende E-E-A-T richtlijnen: Expertise, Experience, Authority, Trustworthiness. AI (Artificial Intelligence) en ChatGPT waren uiteraard onderwerp van gesprek.

Mascha Driessen en Fabrice Canel van Microsoft Bing presenteerden ‘The New Bing’ met de laatste ChatGPT integratie. Lukt het Bing om hiermee de concurrentiestrijd met Google’s Bard aan te gaan?

In dit artikel lees je meer over de visie van bekende SEO guru’s rondom AI en de opmars van Bing t.o.v. Google door ChatGPT. En uiteraard mijn eigen visie als Head of SEO vakidioot van Abovo Maxlead ;-).

Maxlead - friends>500kb

Lily Ray: ‘Creating Helpful Content in the Age of AI and E-E-A-T’

De sessie van Lily Ray vond ik persoonlijk het meest interessant. Ik volg Lily al een tijd via Twitter en LinkedIn en lees haar blogs met regelmaat. Lily nam ons mee in de laatste updates in het algoritme van Google. Er werd vooral stilgestaan bij de Helpful Content Update, waarom het belangrijk is te voldoen aan de E-E-A-T richtlijnen van Google. E-E-A-T staat voor Expertise, Experience, Authority, Trustworthiness.

Helpful Content, wat is dat volgens Google?

Google wil website-content dat door mensen, voor mensen geschreven is beter belonen. En dus ook spammy content van lage kwaliteit die weinig tot geen waarde toevoegt tegengaan via deze nieuwste updates. Kwalitatieve, relevante ‘Helpful’ content was altijd al belangrijk en is door deze laatste updates belangrijker dan ooit. Helpful content maken kost tijd. Google zal die effort belonen met betere rankings. Hopelijk zijn we nu dan eindelijk af van al het nietszeggende spul en zal Google dit downgraden in rankings.

Verder gaf Lily aan dat als de meerderheid van een website ‘Unhelpful’ content bevat, dit ook ten koste kan gaan van de rankings van ‘Helpful’ content. Het gaat hier dus om een ‘site-wide signal’. Daarom is het extra belangrijk kritisch te zijn op je huidige content en alles wat in de toekomst nog geproduceerd gaat worden.

Wordt AI content door Google ook als ‘Unhelpful’ gezien?

Het antwoord op deze vraag is, zoals het antwoord op veel SEO vragen ‘it depends’.
Als je AI tools zoals ChatGPT inzet voor het produceren van content op de website en daarmee waarde toevoegt en voldoet aan de E-E-A-T richtlijnen, dan zal Google dit belonen.

Het probleem is echter dat ik nog te vaak zie dat AI tools verkeerd gebruikt of zelfs misbruikt worden om op grote schaal (vaak nutteloze) content te creëren. Een slechte input – ook wel ‘prompt’ in ChatGPT genoemd – zorgt logischerwijs ook voor slechte output. Oftewel: ‘Unhelpful’ content waar niemand iets aan heeft. Het vergt veel tijd om te leren werken met ChatGPT, maar het is absoluut de moeite waard! Ga je met AI content aan de slag? Hou de Helpful Content Update en E-E-A-T richtlijnen altijd in gedachten.

Het internet staat al vol met nutteloze, nietszeggende en duplicate content. AI tools gaan ongetwijfeld zorgen voor nog meer nutteloze content, maar doordat de updates vanuit Google zichzelf snel opvolgen, geloven wij dat Google slim genoeg is om ‘Helpful’ content van ‘Unhelpful’ content te onderscheiden. Automatisch gegenereerde AI content waar geen waarde aan toe is gevoegd, zal Google niet belonen. Ik maak mij daarom dus niet zo’n zorgen over dat ChatGPT zal zorgen voor nog meer spammy content op het web. Het zijn de gebruikers die dat doen.

Een paar voorbeelden van ‘Unhelpful’ content

  1. Een reisblog met tips over verschillende landen, terwijl de schrijver van de content zelf niet op deze plekken geweest is. Deze content voldoet niet aan de ‘E-E-A-T richtlijnen en kan als Unhelpful gezien worden door Google. Of een blogger die over te veel verschillende onderwerpen blogt. “Hoe kan iemand ‘Expertise’ hebben over zoveel verschillende onderwerpen?”. Zeer onwaarschijnlijk.
  2. Ook affiliate websites die producten van andere webshops verkopen, zonder waarde toe te voegen in de content, wordt als ‘Unhelpful’ gezien. Logisch.
  3. Een website met songteksten zal al snel als ‘Unhelpful’ gezien worden, omdat deze songteksten ook op veel andere sites te vinden zijn. Oftewel, duplicate content waar niemand iets aan heeft en dus niets toevoegt ten opzichte van de al bestaande songteksten op andere sites.
  4. En dan een laatste voorbeeld. Websites die op het eerste oog waardevolle content lijken te serveren omdat de inhoud van behoorlijke kwaliteit is en zij antwoord geven op vragen van bezoekers. Als er echter al zoveel sites zijn met dezelfde soort content, waarom zal Google jouw content dan hoog laten ranken in de Google-index? En dat is het interessante, want daarom zijn de E-E-A-T richtlijnen zo belangrijk. Maak jij namelijk een waardevol stuk content en word je gezien als ‘Expert(ise)’ rondom dit onderwerp, wordt je site gezien als ‘Autoriteit’ en ‘Betrouwbaar’, dan zul je daarvoor beloond worden met betere organische rankings in Google.

Wat is dan ‘Helpful’ content volgens Google?

Helpful content is gemaakt voor:

  • Een specifieke doelgroep;
  • Beschikt over expertise;
  • Is betrouwbaar en geloofwaardig;
  • Voldoet aan de wensen of behoeften van de zoeker.

Dus ja, AI tools als ChatGPT helpen ons absoluut bij het sneller produceren van content.
En met de juiste ‘prompts’ kun je zeker waardevolle AI content produceren. Zo zijn wij voor diverse klanten mooie ChatGPT cases aan het bouwen.

En Bing dan, gaan zij door hun ChatGPT integratie marktaandeel afsnoepen van Google?

Alle ogen zijn altijd op Google gericht. Met de ChatGPT implementatie in Bing verschijnen de laatste maanden vooral artikelen over dat de concurrentiestrijd tussen Google en Bing nu echt losgebarsten is. Is dat ook zo en wat zijn de verschillen tussen de AI tools van deze grootmachten?

Wat zegt SEO guru Barry Adams?

Barry Adams gaf hier tijdens Friends of Search zijn altijd duidelijke mening over. Hij denkt dat Google vreest voor Bing en dat zij daarom als antwoord op Bing zo snel gekomen zijn met hun eigen AI Chat ‘Bard’. Barry vindt dit geen slimme zet van Google en had veel liever gehad dat Google met een veel betere versie dan ChatGPT komt. Nu verwacht hij nog te veel fouten in Bard.

Wat zegt Bing er zelf over?

Mascha Driessen en Fabrice Canel van Microsoft Bing namen ons tijdens Friends of Search mee in ‘The New Bing’ met de nieuwste ChatGPT integratie. Zij probeerden ons enthousiast te maken om Bing een kans te geven en dit zelf te ervaren. Daarom kregen alle bezoekers van Friends of Search directe toegang tot ‘The New Bing’ cadeau. Het ziet er op het eerste oog veelbelovend uit, maar de artikelen op het internet laten ook vaak genoeg een ander beeld zien.

Fabrice en Mascha vertelden – zoals we ook lezen in laatste nieuwsartikelen – dat Bing 100 miljoen actieve gebruikers per dag heeft. Search Engine Land publiceerde vorige week nog dat Bing kleine stukjes marktaandeel aan het wegsnoepen is van Google.

Wat verwacht ik van Bing?

Bing groeit dus, alleen vraag ik mij af of en hoe lang dit stand houdt. En wie zijn die mensen dan die Bing ineens gebruiken? Zijn dat digital marketeers zoals jij en ik die het willen uitproberen? Of is dat ook de vrachtwagenchauffeur die ineens via Bing op zoek is naar het volgende tankstation. Ik denk dat gebruikers van Bing nu vooral benieuwd zijn naar ‘The New Bing’ en de integratie van ChatGPT in Bing. De tijd zal het leren of Bing echt in staat is marktaandeel van Google af te pakken. Wij houden Bing nauwlettend in de gaten en zijn zeer benieuwd waar deze AI strijd naartoe zal leiden. Vooralsnog zien wij geen switch of significante groei van gebruikers naar Bing, maar de eerste stappen zijn zeker gezet!

Mijn eerste bevindingen over de AI Chat van Bing (ChatGPT) en Google Bard

De verschillen tussen de AI Chat van Bing en Google Bard worden langzaam zichtbaar. De chats hebben hetzelfde doel, maar lijken vooralsnog toch echt anders te werken. Een paar verschillen:

  1. Bard toont geen advertenties, Bing Chat wel.
  2. Bard toont zelden citations/links naar de publishers waar zij de content vandaan halen. Bing Chat wel, zelfs prominent in beeld, en zorgen zo dus voor clicks naar websites. Dit wordt gewaardeerd Bing! Google zegt hierover dat Bard “originele inhoud genereert” en daarom niet citeert.
  3. Google toont een “Google it” button in Bard, zodat je naar Google Search wordt geleid. Daar staan de SEA advertenties (€) op je te wachten met daaronder vaak een featured snippet SEO box van een publisher waar het antwoord op je zoekvraag direct op de zoekresultatenpagina beantwoord wordt. Weer geen organische clicks voor publishers.
  4. Bard lijkt daarentegen wel een stuk sneller te werken. Bing Chat oogt juist weer gebruiksvriendelijker.

Ben je getriggerd en wil je meer weten?

Neem contact op en ik vertel je meer over de E-E-A-T richtlijnen van Google, of jouw website voldoet en zo nee, welke stappen te nemen. En wat de mogelijkheden zijn om AI content op een ‘veilige’ manier te produceren voor jouw site.

Ben je geraakt door één van de laatste Google updates en zie je flinke dalende rankings voor jouw belangrijke keywords? Wij helpen je graag dit te herstellen!

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag