Een terug- en vooruitblik rondom Meta

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 13 december 2022Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - META-32-1-scaled

We naderen het einde van een redelijk chaotisch jaar voor de meeste social media platformen. Tegenvallende resultaten zorgde voor massaontslagen bij onder andere Meta, Snapchat en uiteraard het net gekochte Twitter van Elon Musk. TikTok blijft daarentegen groeien, maar ook daar zijn verschillende massa claims en rechtszaken rondom privacy met uiteraard nog steeds de link naar China waar een hoop gebeurd.

Kortom een roerig jaar, er is duidelijk een verandering gaande in het landschap van social media. Wellicht dat ook de huidige manier van hoe wij naar social media kijken gaat veranderen, maar daar nemen we je graag in mee. 

Komende weken gaan we dan ook verschillende platformen uitlichten. Allereerst starten we met de ontwikkelingen rondom Meta. Daarna volgen Snapchat en TikTok en uiteindelijk de ontwikkelingen rondom Pinterest, LinkedIn en Twitter.

Meta                                                                                                                                                                                            Meta heeft dit jaar klap op klap gekregen. Vorig jaar Oktober 2021 hebben ze hun naam veranderd van Facebook naar Meta, dit was ook direct de introductie van de metaverse. Na een jaar kunnen we de balans opmaken van deze verandering.

We zien dat Zuckerberg een forse klap heeft gekregen, want Meta is in een jaar tijd $622 miljard gedaald in aandelen. Het verlies van de interesse van jongeren voor Facebook en Apple’s ATT update, hebben niet bijgedragen een positief resultaat. Dit zorgde ervoor dat er begin November een massaontslag was van 11 duizend medewerkers.

Wat kunnen we komend jaar verwachten rondom Meta? 

Meta gaat meer posts laten zien op basis van AI. Eerder dit jaar was er een heleboel kritiek dat Instagram te veel veranderd was en op TikTok was gaan lijken. Dit hebben ze heel snel terug moeten draaien om geen gebruikers te verliezen. Maar dat is wel iets waar Zuckerberg op door wil gaan en is iets wat we ook terug zien op andere platformen. Instagram Explore is zo’n voorbeeld, hierbij krijg je content te zien die het beste bij jou past. Facebook gaat die shift ook doorzetten en de verwachting is dat 40% van de content die je ziet niet van pagina’s zijn die je volgt. 

AI is en wordt dus steeds belangrijker en we zien al dat verschillende verhalen op basis van computergestuurde algoritmes worden opgezet door input van kleine woorden. Meta heeft het voor elkaar gekregen om ook video op basis van AI op te zetten. https://makeavideo.studio/

Hierbij geef je het algoritme een zin mee als “A teddy bear painting a portrait” En daarbij wordt onderstaande video gemaakt in een soort gif vorm.

Dit is een enorme innovatie op gebied van video en content. Op dit moment zien de video’s er nog redelijk simpel en soms wat raar uit, maar de verwachting is dat dit volgend jaar ook groter gaat worden en wellicht meegenomen gaat worden in de ads manager. 50% van alle content op Facebook en Instagram is tegenwoordig video. De verwachting is dat Meta deze tooling verder door gaat ontwikkelen om het makkelijker te maken video’s te creëren, en de drempel om video weg te zetten in het platform te verkleinen.

De grote introductie van de partnership van Salesforce en Meta is een verlengde van wat we zien op het platform zelf. Naar eigen zeggen behoren de drie grootste messenger platformen tot Meta; Whatsapp, Facebook Messenger en Instagram. Ze zien veel meer engagement terugkomen in DM’s op deze platformen. Meta is dan ook bezig om meer tools aan te bieden die bedrijven met deze toename in engagement rondom messaging kunnen helpen. De term Connected Brands is daarin een groot onderdeel geweest van hun Accelerate event in Dublin. Wees in contact met je klanten en doelgroep, want je klant verwacht jou te kunnen bereiken op de manier die hij zelf wilt. Verwachting is dat we veel meer ad opties gaan zien om messaging te kunnen ondersteunen.

Door de daling in aandelen ziet Meta ook dat ze mensen enthousiast moeten maken voor de Metaverse. De introductie van Avatars, hetzelfde idee als bitmoji bij Snapchat, is daarin al een eerste stap en de verwachting is dat we hier veel meer interactie mee gaan zien. Het is nu namelijk al mogelijk om je ervaringen via Horizon Worlds, het Metaverse platform van Meta, te delen via Reels, zoals video chats en effecten. Hiermee hoopt het platform een hype te creëren rondom de Metaverse en te laten zien wat mensen nu missen. Naast VR hebben we ook nog AR. De recente samenwerking van Meta met Ray-Ban en de smart glasses geeft ook al aan waar Meta naar toe wil gaan. Deze Ray-Ban bril kan al opnemen en direct content plaatsen op je Facebook of Instagram kanaal.

Deze bril, die geïntroduceerd is in 2021, zal hoogstwaarschijnlijk doorontwikkeld worden tot een AR-enabled bril. Dit zal een enorme boost voor de Metaverse teweeg brengen, aangezien een vervolgstap hierop wellicht meer AR tooling met zich mee kan brengen. Hier kan je als merk uiteraard op inspelen. Kijk alleen al waar ze nu mee bezig zijn met de introductie van de Meta quest pro die bedoeld is voor zakelijke doeleinden.

Er zijn wereldwijd ± 11 miljoen VR brillen verkocht, waarbij ongeveer 80% hiervan een Meta Quest was. De nieuwste versie van de serie VR brillen van Meta is dus de Meta Quest Pro, deze bril kan switchen tussen VR, maar ook met de echte wereld als in AR. De Meta Quest Pro krijgt ook camera’s aan de binnenkant van de bril die de oogbewegingen van de drager kunnen registreren. Hiermee worden gezichtsuitdrukking herkend en die kunnen vertaald worden naar een avatar in de Metaverse.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag