Terugblik op 2022 en Social media verwachtingen voor 2023
We naderen het einde van een redelijk chaotisch jaar voor de meeste social media platformen. Tegenvallende resultaten zorgden voor massaontslagen bij onder andere Meta, Snapchat en uiteraard het net gekochte Twitter van Elon Musk. TikTok blijft daarentegen groeien, maar ook daar zijn verschillende massa claims en rechtszaken rondom privacy met uiteraard nog steeds de link naar China waar een hoop gebeurt.
Kortom een roerig jaar. Er is duidelijk een verandering gaande in het landschap van social media. Wellicht dat ook de huidige manier waarop wij kijken naar social media gaat veranderen en daar nemen we je graag in mee.
In de vorige blogs namen we je mee in de ontwikkelingen van Meta, maar ook Snapchat en TikTok. We sluiten het laatste blog af met de ontwikkelingen rondom Pinterest, LinkedIn en Twitter.
Pinterest heeft het moeilijk gehad de afgelopen jaren, maar ziet nu een redelijke stabiele groei. De COVID periode heeft Pinterest goed gedaan, echter zag ze wel een daling nadat alle fysieke winkels weer geopend waren. Het staat nu weer echt als Discovery Channel op de markt, mede ook door het aantrekken van voormalig Google Commerce Chief, Bill Ready.
Pinterest is net als TikTok heel goed in het stuk discovery en inspiratie. Producten die je nog niet kende, worden bekend nadat je zelf interesse toont in het onderwerp. Dit blijft ook de focus in 2023, waarin we waarschijnlijk meerdere discovery formats gaan zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vergelijkingen tussen verschillende producten, zodat je direct de beste deal kan krijgen voor jouw gevonden product. Maar ook de geïntroduceerde persoonlijke shop, waarin je producten te zien krijgt die relevant zijn voor jou met daarbij een directe checkout via Pinterest.
Net als Instagram en TikTok, heeft ook Pinterest wel oren naar live stream shopping. Dit past natuurlijk helemaal in de lijn van discovery en inspiratie, dus ook bij het platform. De verwachting is dat als deze trend doorzet met livestreams, dat Pinterest hier uiteraard ook op gaat inspelen.
AR wordt ook steeds op Pinterest relevanter. Pinterest wordt onder andere gebruikt voor de inspiratie van bijvoorbeeld de inrichting van een huis. Hierbij wordt AR interessant, want je kan direct de bank die je gevonden hebt in je inspiratiebord neerzetten in je huiskamer.
LinkedIn is het enige echte business platform, waarin we tegenwoordig steeds minder professionele content zien. De updates die tegenwoordig geplaatst worden beginnen steeds meer te lijken op de content die we zien op Facebook, dus gericht op nieuws, artikelen en informatie. Anders dan waar de core content op gericht is, het wordt dus steeds “losser”.
Nieuw in 2022 was de Business Manager omgeving van LinkedIn. Waar andere platformen dit al standaard hadden, was LinkedIn vaak gericht op bedrijven en de persoon. Hierdoor was het vaak lastig om goed samen te kunnen werken. De introductie van een business manager bij LinkedIn zorgt ervoor dat alle stakeholders en platformen, accounts, etc. in één overzichtelijk overzicht weergegeven worden.
LinkedIn heeft de grootste zakelijke database en is steeds bezig om betere tools te creëren, voor zowel werknemers als werkgevers. Een voorbeeld hiervan is de future of skills, waarin een analyse wordt gemaakt van hoe de skills zijn veranderd binnen bepaalde functies of branches. Waar vragen werkgevers naar en wat is voor hun belangrijk binnen deze functies?
Verwachting is daarom dat LinkedIn Learning ook steeds groter gaat worden. Kijk alleen al naar hun eigen certificering en de introductie van certificeringen op basis van skills. Ook LinkedIn ziet dat er veel meer video content geconsumeerd wordt. Daar spelen ze al op in door een introductie video toe te voegen aan een sollicitatie en verschillende opties om te video chatten. Verwachting is daarom dat LinkedIn geleerd heeft van de Corona periode en dat er ook veel meer video tooling bij komt, bijvoorbeeld voor events. Denk aan Zoom video meetings en live-streams rondom Events.
Als we het later gaan hebben over het jaar 2022 en social media dan is de soap tussen Elon Musk en Twitter echt ééntje die de geschiedenisboeken in gaat. En voornamelijk rondom dit platform kunnen we eigenlijk vrij weinig zeggen waar het naartoe gaat. In januari dit jaar werd Elon Musk de grootste aandeelhouder van Twitter en in april deed hij een bod om het bedrijf over te nemen. Daarna kwam er een shitstorm aan verwijten over en weer door de hoeveelheid spam accounts en kwam het bijna tot een rechtszaak.
Musk ging later alsnog overstag en de deal was eind oktober voltooid. Hij vindt dat het platform niet optimaal gebruikt wordt en wil het algoritme open-sourced maken, spam accounts aanvallen en vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel zetten. Daarbij vond hij ook dat de verwijderde Donald Trump weer terug moest op Twitter.
Na de overname van 44 miljard kwam Elon Musk het hoofdkantoor van Twitter binnenlopen met een wasbak (sink) en had dit via Twitter gecommuniceerd. “Entering Twitter HQ – let that sink in”.
Een paar uur nadat hij binnen was had hij meteen bonje met de board of directors die hij direct op straat had gezet waarna een massaontslag volgde. Hij heeft in een hele korte tijd bijna 70% van alle Twitter medewerkers ontslagen.
Waar Twitter naartoe gaat in 2023 is daarbij bijna niet te voorspellen. Want wie weet wat er in het hoofd omgaat van de onvoorspelbare “Chief Twit” Elon Musk.
Waar hij al wel meerdere keren over begonnen is, zijn de maandelijkse subscriptions om Twitter’s revenue een boost te geven. Dit is wel omstreden, omdat er heel veel tegenstanders zijn. Maar net zoals Snapchat+ en YouTube Premium is dit al eerder geïntroduceerd en wil ook Musk verbeterde analytics en insights geven met een betaalde versie van Twitter. Uiteindelijk ziet hij ook als ex-eigenaar van PayPal de concurrentie van WeChat. Dit programma wordt in China al gebruikt voor verschillende betalingen. Daarin kan crypto ook een rol spelen, iets waar Musk met zijn geliefde Dogecoin ook fan van is.
De hoeveelheid fake accounts en spam accounts is iets wat Musk ook wil gaan aanpakken. Dit wil hij doen door een verificatieproces in te zetten waar gebruikers grijze vinkjes krijgen als het echte personen zijn. Eigenlijk op dezelfde wijze hoe Facebook dat gedaan heeft bij bedrijfspagina’s, zodat bedrijven door echte mensen gemanaged worden. Hierdoor wordt het moeilijker voor spammers en scammers om accounts op te zetten. Het gaat het niet oplossen, maar het wordt ze zo wel moeilijker gemaakt. Ook wil Musk een variabele algoritme instellen en de gebruiker zelf de optie geven om het algoritme invloed te geven aan elementen in hun feed of zelf de mensen de controle te geven hoe content in hun feed voorbij komt. Daar is iets voor te zeggen, want Meta en Instagram zijn daar ook al voor aan het testen. De vraag is alleen hoe hij dit wil inrichten qua user experience. Twitter wordt voornamelijk gebruikt om even snel in te loggen en te kijken wat er speelt. Echte Twitteraars zullen wellicht meer oren hebben hiernaar.
Vrijheid van meningsuiting staat ook hoog in het vaandel van Elon Musk. De vraag is daarbij in hoeverre hij het voor elkaar krijgt dat bedrijven dan nog willen blijven adverteren op zijn platform. Maatschappelijke discussies kunnen tegenwoordig snel uit de hand lopen en de cancelcultuur leeft. Wil je dan als bedrijf zichtbaar zijn tussen deze onderwerpen of wil je dat een platform ervoor zorgt dat deze onderwerpen snel getackeld worden.
Daarnaast kan Twitter voor Musk ook problemen opleveren voor zijn andere bedrijf, Tesla. Twitter ligt namelijk bij zowel India als China onder vuur, terwijl China een grote inkomstenbron is en India een land is met veel potentie voor de Tesla. Al met al heel veel speculatie, we zullen moeten afwachten wat er gaat gebeuren voor Twitter in 2023.