Een terug- en vooruitblik op de platformen Snapchat en TikTok

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 19 december 2022Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - Snapchat-en-TikTok-3×2-3-scaled

We naderen het einde van een redelijk chaotisch jaar voor de meeste social media platformen. Tegenvallende resultaten zorgde voor massaontslagen bij onder andere Meta, Snapchat en uiteraard het net gekochte Twitter van Elon Musk. TikTok blijft daarentegen groeien, maar ook daar zijn verschillende massa claims en rechtszaken rondom privacy met uiteraard nog steeds de link naar China waar een hoop gebeurd.

Kortom een roerig jaar, er is duidelijk een verandering gaande in het landschap van social media. Wellicht dat ook de huidige manier van hoe wij naar social media kijken gaat veranderen, maar daar nemen we je graag in mee. 

In de vorige blog namen we je mee in de ontwikkelingen van Meta. Deze keer nemen we de platformen Snapchat en TikTok onder de loep. In het volgende en tevens laatste blog nemen we je mee in de ontwikkelingen rondom Pinterest, LinkedIn en Twitter.

Snapchat

Het kind van de rekening van de groei van Instagram is Snapchat. Eerst had Zuckerberg al het idee van de stories gestolen, maar uiteindelijk dus ook alle AR ideeën waar Snapchat met de “likkende-honden-lens” al de eerste stappen in had genomen. Tegenvallende resultaten hebben ervoor gezorgd dat Snapchat dit jaar september 20% van het personeel heeft moeten ontslaan. Het verlies van ±422 miljoen dollar komt voornamelijk door tegenvallende inkomsten uit advertenties van de app. Dit komt o.a. door de strenge privacy regels van Apple, waar ook Meta het lastig mee heeft.

Met innoveren gaat Snapchat uiteraard door, want waar Meta nu pas zijn AR brillen aan het ontwikkelen is, heeft Snapchat in 2016 zijn AR bril al geïntroduceerd met de eerste generatie Spectacles. Nu zes jaar verder zijn ze nog steeds leidend met betrekking tot AR ontwikkeling, ondanks dat ze nog steeds minder groot zijn dan Meta. Echter is het nog steeds redelijk stil rondom de ontwikkeling van de Spectacles, maar wellicht dat Snapchat hun concurrenten weer voor wil zijn door de nieuwe versie van de Spectacles eerder te introduceren.

Snapchat heeft dit jaar eindelijk de mogelijkheid opengezet om een eigen profiel op te zetten en ook om persoonlijke business accounts op te zetten. Bitmoji gaat daar als avatar ook een grotere focus op krijgen. We zien dit jaar al verschillende partnerships met Fashion brands, die de mogelijkheid geven om hun avatar te personaliseren en te customizen. Merken als Carhartt, Adidas, The North Face, Converse en Nike hebben al online fashion beschikbaar gesteld om de bitmoji avatar te kunnen customizen. Ook hier lopen ze voor op de avatars van Meta en worden deze bitmoji’s al gebruikt voor DM’s, de Snap Map, het persoonlijke profiel en meer. Snapchat gaat dit uiteraard in 2023 doorzetten, door meerdere partnerships aan te gaan met verschillende merken.

Snapchat+

Waar Elon Musk met Twitter al redelijk een bom heeft gedropt met betaalde blauwe vinkjes,, doet Snapchat dit eigenlijk al met de dit jaar geïntroduceerde Snapchat+. Voor €4,49 per maand krijg je de mogelijkheid om exclusieve, experimentele en pre-lease functies te proberen. Hierbij krijg je de Snapchat+ Badge, exclusieve Bitmoji achtergronden en allerlei andere functies. Verwachting is dat Snapchat dit premium subscription plan verder gaat uitbouwen en nieuwe features gaat toevoegen.

Het huidige voordeel bij Snapchat is dat ze heel populair zijn onder de jongere doelgroep, maar hebben ze nog steeds problemen om aansluiting te vinden bij de oudere doelgroep. Snapchat heeft al deals met de NBA en de NFL, maar sinds kort ook een grote partnership opgezet met La Liga, de voetbalcompetitie in Spanje. Naar verwachting zal in 2023 een grote focus liggen op de oudere doelgroepen. Dit kan inhouden dat ze interactieve ervaringen gaan creëren rondom de sporten, maar wellicht ook dat er nieuwe partnerships worden opgezet. Dit geeft het onderscheidende vermogen weer van Snapchat, waar de focus ligt op de community en minder op het zenden. Dit kan er voor zorgen dat er heel veel interactie kan gaan plaatsvinden op het platform.

TikTok

De meest trending, gedownloade en populairste app op dit moment is toch wel TikTok. TikTok groeit al jaren enorm hard en dat is ook andere platformen opgevallen, denk daarbij aan de introductie van Reels bij Instagram. De app is daarbij dan ook de meest controversiële app op dit moment vanwege de link met de Chinese overheid. Er is zelfs sprake geweest van een eventueel verbod in de USA. Ook in Nederland loopt er een rechtszaak met Stichting ‘Take Back Your Privacy’ en de Consumentenbond, rondom privacy en de link naar China. Om het succes van TikTok door te kunnen zetten in Europa, moet de app aan kunnen tonen dat ze geen link hebben met de Chinese overheid. Deze soap zal daarom in 2023 nog steeds blijven spelen.

Buiten alle controverse om blijft het een enorm sterk kanaal. Het algoritme is heel sterk en zorgt er voor dat je content te zien krijgt waar je langer op reageert. Dit is iets wat andere kanalen ook zien en de verwachting is dan ook dat it terug gaat komen op andere kanalen. Meta heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat de verwachting is dat volgend jaar 40% van content die je ziet niet van de pagina’s is die je volgt, hierbij volgt Meta dus het voorbeeld van TikTok.

Er zijn verschillende voorbeelden van hele goede content. Creators met hun challenges zorgen er voor dat een oud liedje (denk aan Chipz – 1001 nights) weer helemaal viral gaat. Maar ook BookTok, waarin verschillende boeken ineens zo populair worden dat de boekhandel zelfs aangeeft dat dit een boek is wat bekend is van TikTok. De hashtag ‘TikTok made me buy it’, blijft daarom heel relevant. Ook volgend jaar gaan we waarschijnlijk weer enorm veel virale filmpjes en andere content zien op dit platform.

TikTok gaat verder waar ook Zuckerberg met Meta mee bezig is, namelijk het kopiëren van functies van andere platformen. TikTok Now was een directe kopie van de manier hoe Be-Real werkt. Mensen krijgen dagelijks een melding en hebben tien seconden de tijd om een foto of filmpje te maken. Hierbij wordt zowel van de voor- als achterkant een foto gemaakt. Deze vorm van foto’s maken wordt daarom ook steeds populairder en zullen we wellicht in meerdere vormen terug zien volgend jaar.

TikTok is in Europa nog een beetje aan zoeken naar hun verdienmodel richting Creators. Het stuk rondom ads staat, maar dit zijn nog wel alleen de in-feed advertenties. Hetzelfde idee als bij Stories op Instagram. Voor Creators levert dit nog steeds minder op dan bijvoorbeeld YouTube met in-stream ads. In China verdienen de creators veel met livestream ads. Iets wat in Europa wat controverse heeft opgeschud, bijvoorbeeld livestreams waarin mensen moesten battlen hoeveel geld ze konden ophalen. Dat werd niet heel goed ontvangen. Verwachting is dat livestream shoppen wel zijn voet in de aarde kan zetten, TikTok probeert hier al op verschillende manieren steeds meer uit te halen.

TikTok gaat ook regionaal. Want waar het in de ads nog niet mogelijk is om op radius of geo te targeten, heeft het platform wel aangegeven veel meer te zien in regionale content.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag