Trust, Influencers & Instagram #CFIM18

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 24 juni 2018Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - quote-moen

Met 420 aanmeldingen was de 6e editie van het Congres Facebook & Instagram marketing 2018 volledig uitverkocht. We bezochten het congres ook voor de zesde keer en het is mooi om te volgen hoe de buzz woorden elk jaar veranderen. In 2018 gaat het vooral om Trust, Influencers en Instagram.

The customer is the hero and you are the guide

Peter Minkjan opent een dag vol social media inspiratie, waarna Thomas Moen aftrapt als eerste spreker over de kracht van vertrouwen en influence.
Door het vertrouwen te winnen van jouw klant kan je er voor zorgen dat de click through rate hoger wordt en je cost per click naar beneden gaat. Een algemeen begrip, maar hoe doe je dat? Door het maken van een cold, warm en een hot audience. Deze audiences geef je verschillende content in de fases van bekend tot onbekend:

 • Value content
 • Engagement content
 • Sales content

Facebook Messenger wordt steeds belangrijker, een conversie via Messenger is 5 tot 10 keer meer waardevol dan via andere platformen. Dit komt door het directe contact. In veel gevallen zal dit contact in eerste instantie via een bot gaan. Dit is ook wat in de toekomst meer zal gaan gebeuren. Moen verwacht dat in 2020 meer conversaties met bots zullen zijn dan met mensen.

Thomas Moen benadrukt verder de importantie van de Facebook pixel en het algoritme. Geef Facebook de ruimte om te optimaliseren op de best converterende mensen. Facebook is hier beter in dan iedere marketeer. Gebruik grote doelgroepen en tweak niet teveel aan de campagnes.

Quote Thomas Moen

Influencers zijn en worden steeds belangrijker, als voorbeeld een oud verhaal over Lynda Resnick die de parelketting (let op: Nep parels) van Jackie Kennedy koste wat het kost wilde bemachtigen. Omdat de parels van Jackie Kennedy waren, een influencer avant la lettre, was de opbrengst op de veiling uiteindelijk 211.000 dollar. Een goede investering want Lynda kon ze nu namaken en maakte uiteindelijk 26 miljoen winst met de reproducties.

Influencer marketing moet je echt als een Business zien, benadrukt Sedge Wesick van Seen Connects. Influencers zorgen voor 11x meer aan ROI. Influencers zijn content creators geef ze dan ook de vrijheid om te doen waar ze goed in zijn. 90% van de mensen vertrouwt het meest op peer-to-peer aanbevelingen.

Sedge Beswick

De macht van influencers zal steeds groter worden en het beroep is super populair. Zo geeft 75% van de Generation Z aan na hun schooltijd blogger, vlogger of youtuber te willen worden.

Hyper local met Coca-Cola

Voor de introductie van Fuze Tea Ice Tea wil Coca-Cola hyper local campagnes opzetten rondom 13.000 outlets (cafés, bars, restaurants). Een hele uitdaging voor PauwR, want de ads moesten en heel lokaal zijn én de outlet in de banner noemen én de verschillende beschikbare smaken tonen.
De ads moesten de outlet medewerkers bereiken en de klanten in de buurt. Door middel van LocalUp, een slimme tool, klaren ze deze klus door de dynamische ads automatisch op de juiste locatie te tonen. De medewerkers werden eerst geïnspireerd door een video, vervolgens kregen ze een advertentie te zien die hen naar de landingpage leidde waar ze mee konden doen met een challenge. Na een email konden ze de user generated content weer delen die vervolgens weer gebruikt kon worden voor de campagne. Het belangrijkste resultaat voor Coca-Cola was het helpen van de outlets met de introductie van Fuze Tea en de inspiratie voor de ondernemers die zelf ook weer de content gingen delen en zodat de verkoop vanzelf omhoog ging.

Maxivicatie met Exact

“Wat kan een bedrijf dat software ontwikkelt voor boekhouders met Social Media?” kun je je afvragen. Best veel! Margot Jonker geeft een kijkje in de organische Social Media keuken van Exact. Sinds de verschillende algoritme updates van Facebook keldert het organische bereik sinds 2016 met 67% bij Exact. Margot heeft manieren gevonden om het social media bereik weer te vergroten:

 • Max Verstappen, niet alleen een idool voor de jeugd maar voor iedereen. Hij heeft zich al een tijd geleden met Exact verbonden en is hét gezicht van Exact. Een bekend gezicht doet het altijd goed op Social, maar misschien nog belangrijker als partner deelt hij zelf ook content die door Exact gemaakt wordt en met 670.000 Facebook volgers is dat een niet te onderschatten extra bereik.
 • Content door Exacters, medewerkers van Exact delen de content die wekelijks wordt klaargezet op een speciale webpagina om te delen op de kanalen die ze willen. Medewerkers zorgden voor een extra 1,1 mln social impressies in 2018

Exact Facebook Marketing congres 2018

 • Partner activatie. De Cloud Awards zijn een belangrijke award voor accountantskantoren. Exact stimuleert hun partners en ook kantoren die nog geen gebruik maken van Exact software om hieraan mee te doen én hun content te delen. Er werd zelfs een Instagram Stories take-over georganiseerd waarin de partners hun eigen content konden delen in de Instagram Stories account van Exact. En er werd veel creatieve content gemaakt door de boekhouders!
 • Facebook en Instagram wordt veel organisch ingezet. LinkedIn is nog steeds een belangrijk kanaal voor de sales campagnes.

Data-Driven Creativity: Facebook’s Anthology Project

Joost Geurtsen vertelt over Facebook’s Anthology project, wat inhoudt dat Facebook merken helpt met hun video ad content door het verhaal centraal te stellen. Door dat video content steeds groter wordt probeert Facebook via data driven creativity video content zo te optimaliseren dat advertentie content past bij de verschillende business doelstellingen om zo het meest uit het Facebook platform te halen. Door middel van data analyse op de video kunnen ze de mooiste video’s creëren en verschillende a/b testen doen om een zo goed mogelijk verhaal neer te zetten voor de juiste doelgroep. Ook kan je iemand aannemen die midden in de doelgroep staat om zo de video content naar een hoger level kan brengen.

RUMAG.LEERT.JE.HOE.JE.1.5 MILJOEN.VOLGERS.KRIJGT

Spreek je Rumag nu uit als Rumag of ‘Rumac’ op zijn Engels. Voor de duidelijkheid het is dus Rumag, maar wat is nu het succes van Rumag en hoe hebben in zo’n korte tijd 1,5 miljoen volgers gekregen. Het begon op de zolderkamer van Thijs met een een leuke quote. Toen eenmaal een samenwerking met Danny werd gevonden is het echt gaan lopen. Het platform Rumag draait op Facebook en Instagram om empowerment, er is hoge interactie en het is een echte entertainment pagina. De herkenbaarheid van de quotes dit is zeer belangrijk onder de volgers. Want daar herken je een echte Rumag quote in! Let wel! Alleen organic, er is en wordt niet betaald voor content.

Vooral onder de millennials is Rumag een echte love brand geworden. Het verdienmodel van Rumag begon met het maken van producten, een petje, t-shirt, koffiemokken en binnenkort zelfs wijnflessen.

Rumag Tshirt

Daarnaast zijn ze ook begonnen met het maken van branded sponsored posts waar ze een ander merk in meenemen met een leuke quote. Dit gaf de mogelijkheid aan grote merken om dingen te zeggen die ze normaal nooit durven zeggen of mogen communiceren. Rumag had de sfeer gecreëerd dat ze dit wel mochten doen.

Kick ass Instagram content: what makes them stop?

Wat zorgt er voor dat mensen afhaken bij Facebook en Instagram gaan gebruiken? Wat vinden ze van dit platform en hoe gebruiken ze het? Allemaal vragen die terugkomen tijdens de presentatie van Robert Doggers. Ten eerste is het ontzettend belangrijk om te weten waar jouw doelgroep welk kanaal voor gebruikt. Zo wordt Snapchat echt gebruikt voor 1 op 1 contact met goede vrienden, live foto’s en gewoon voor de lol en fun. Foto’s hoeven in deze context niet echt mooi te zijn omdat het zo persoonlijk is. Instagram wordt gebruikt voor het mooie momenten, het ‘perfecte’ leven. Waar Facebook weer wordt gebruikt voor nieuws, het taggen van vrienden, events en verjaardagen.

Wat zorgt er dan dat Instagram steeds populairder wordt? Volgens de doelgroep is het minder chaos, je kunt je sociale netwerk opnieuw kwalitatiever neerzetten. Het heeft een mooi vriendelijk interface en is interactiever, maar ook persoonlijker je deel je passie. Daarnaast wordt Instagram gezien als minder commercieel als er gekeken wordt naar Facebook. Door Instagram stories verliet de ‘oudere’ gebruiker Snapchat.

Instagram wordt gebruikt om verschillende profielen te volgen, maar waarom? Vooral Hero’s zijn zeer populair. Mensen die het perfecte leven leiden, waar je tegenop kijkt en die sensatie in hun leven hebben. Daarnaast is lifestyle ook populair. Het volgen van cultuur en verschillende merken waar je je aan verbonden voelt. Entertainment is ook belangrijk daarom zijn bepaalde pagina’s als de eerder beschreven Rumag zo populair. Maar last but not least zijn Vrienden ook een belangrijke bron, maar heel opvallend ook anti-vrienden. Je vindt mensen eigenlijk niet aardig, maar wilt ze wel volgen om je te ergeren aan wat ze doen.

Advertenties werken vaak minder op Instagram. De dominante huisstijlen en het logo kan je daarom maar beter weglaten. Slimme content marketing is hierdoor zeer belangrijk het moet niet als reclame voelen. Wees relevant, timing en targeting is key.

De Facebookstrategie van het AD

Ad nieuws geeft een kijkje in de Facebook strategie van het nieuwsplatform. Jaap van Zessen vertelt hoe het AD de 3e Facebook pagina van Nederland wordt en blijft, qua aantal volgers. Het AD plaatst ca 600 artikelen per dag op de website. Hiervan plaatsen ze ca 40 op Facebook door. Belangrijke doelstelling is meer verkeer vanuit Social naar de website. Het AD heeft 100+ regionale Facebook pagina’s, deze regionale content zorgt voor een nog groter bereik onder de regionale doelgroepen, Maar ook hebben ze niche pagina’s als AD politiek. Relevante content dus voor de niche doelgroepen zorgt voor goede interactie ratio’s. Test verder met verschillende koppen hiermee kun je al snel een 3 x hogere ctr realiseren.

Mensen volgen mensen en in mindere mate bedrijven. Maak van je journalisten de helden van je merk. Een goed voorbeeld is Thijs Zonneveld (15.000 volgers op Facebook). Door journalisten centraal te zetten laat je deskundigheid zien en geeft je merk een gezicht. AD gebruikt Crowd Angle om inzicht te krijgen in de verschillende social referrals.

Thijs Zonneveld -AD

Growth Hacking & Social Media – Power Session

Als laatste werd het podium vrijgemaakt voor David Arnoux met een inspirerende presentatie Growth Hacking voor Social Media. Growth hacking wordt steeds belangrijker en kan er voor zorgen dat je heel snel hele grote ‘wins’ kan krijgen met jouw organisatie of specifieke campagne. Deze wins kan je krijgen door middel van G.R.O.W.S welke staan voor:

 • Gather Ideas
 • Rank Ideas
 • Outline Experiments
 • Work Work Work
 • Study Data

Maak gebruik van een funnel waar awareness, acquisition, activation, retention, referrals en uiteindelijk revenue in worden gebruikt. Voor deze funnel is belangrijk eerst na te gaan wat jouw OMTM is wat staat voor the One Metric That Matters. In elke fase is er altijd één metric die belangrijker is dan de rest en dit is dan ook de metric waar je je op zou moeten focussen.

Als je weet wat deze metric is kan je beginnen aan het G.R.O.W.S proces. Hier zorg je dus eerst middels een brainstormsessie voor mooie ideeën. Deze ideeën rank je op de OMTM en hoeveel impact jouw idee hier op heeft. Degene met de hoogste score ga je direct uitvoeren, zorg ook dat je deze ideeën afkadert. Uiteindelijk ga je de data bestuderen.

Deze bijzondere en informatieve social media dag werd weer afgesloten door de gastheer van de dag Peter Minkjan van Likeconomics. Het Facebook Marketing Congres 2018 stond in het teken van Trust, Influencers en Instagram. Iets waar het Maxlead Social Team weer mee verder gaat!

Hier vind je alle presentaties van het Congres Facebook & Instagram Marketing 2018.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag