BrightonSEO 2017
Ook dit jaar was Maxlead aanwezig bij het grootste SEO-evenement van Europa – BrightonSEO. Altijd goed om kennis op te doen met betrekking tot de laatste ontwikkelingen binnen SEO. Ditmaal op een zeer inspirerende locatie direct aan het strand, in het ‘Brighton Center’. Met meer sprekers dan ooit was het een lastige keuze om te bepalen welke sessies te volgen. Hieronder de highlights per sessie. Onderaan het blog staat de link naar de slide decks van alle sprekers.
Sessie: How voice search raises the stakes for businesses
Spreker: Raj Nijjer, VP, and Community @ Yext
De verwachting is dat in 2020 maar liefst 50% van alle zoekopdrachten via voice search gedaan worden. Deze verandering in de manier van zoeken en daarbij de verandering in de formulering van de zoekopdrachten heeft gevolgen voor SEO. Met onderstaande tips kun je hier alvast op inspelen:
- Focus op long-tail keywords
Bij het inspreken van een zoekopdracht gebruik je vaak andere woorden en zinsconstructies. Een rank tracker kan je helpen om keywords te vinden die in conversational search worden gebruikt. Short-tail keywords zullen niet verdwijnen, maar op termijn wel minder belangrijk worden. - Formuleer veelgestelde vragen
Maak een Frequently Asked Questions (FAQ) pagina aan die antwoorden geeft op vragen die beginnen met wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoe. Gebruikers die met voice search zoeken, zullen vaak vragen stellen die beginnen met deze vraagwoorden. Als jij vervolgens deze vragen kunt beantwoorden op je website, is de kans groter dat je via voice search gevonden zult worden. - Implementeer schema.org
Voice searches worden aangedreven o.a. door de Knowledge Graph. Volgens de spreker ben je niet zichtbaar als je niet voor de Knowledge Graph optimaliseert. Dat is een interessante ‘statement’ want wat gebeurt er met alle voice searches waar op dat moment geen ‘Knowledge Graph’ voor aanwezig is?
Met het toevoegen van schema.org aan je website geef je extra informatie aan de zoekmachinespiders over wat er op je website te vinden is. Dit resulteert in een betere zichtbaarheid op de zoekresultatenpagina. Google herkent deze contect, waardoor je vaak relevanter bent voor voice search en ‘gewone’ zoekopdrachten.
Sessie: So you think you know canonical tags?
Spreker: Sean Butcher, Head of SEO @ Blue Array Ltd
Dat canonical tags slechts een signaal zijn en dus niet gevolgd hoeven te worden door zoekmachinespiders is al vaker gemeld door o.a. Google. In de presentatie van Sean Butcher werden er voorbeelden gegeven wanneer Google wel en geen canonical tags volgt.
Wat zijn test met name duidelijk maakt is dat Google de canonical ook echt alleen gebruikt waarvoor deze bedoeld is. Namelijk één originele pagina aanwijzen wanneer er meerdere duplicaten zijn. Zet je een canonical tag naar een niet identieke pagina? Dan zal Google de niet identieke pagina blijven indexeren. Verschillen de pagina’s iets van elkaar? Ook dan zal Google beide varianten blijven indexeren. Pas wanneer beide pagina’s identiek zijn zal alleen de pagina waar de canonical tag op gericht is indexeren en zullen de varianten niet meer getoond worden.
Sessie: Beyond the Basics of Website Migration
Spreker: Omi Sido, Senior Technical SEO @ Canon Europe
De presentatie van Omi Sido over websitemigraties sluit goed aan op onze eigen aanpak. Nina heeft hierover al een succesvolle case over de migraties van Skil geschreven. Een goede eyeopener aan het begin van de presentatie was de volgende quote:
“Website migration is your best opportunity to significantly improve your SEO in one go.”
Een websitemigratie heeft namelijk veel voordelen, optimalisatieslagen die bij een huidige website op de lange baan geschoven worden kunnen bij een nieuwe wel opgepakt worden. De belangrijkste punten uit de presentatie zijn:
- Gebruik altijd meerdere bronnen voor het uitzoeken van oude pagina’s
- Wanneer er geen vervangende pagina is op de nieuwe website, redirect dan niet alles naar de homepage. Wees niet bang om oude pagina’s te verwijderen.
- Checks op de staging-omgeving (testomgeving) moeten op maandelijkse basis gedaan worden
- Zorg dat de originele bronnen van de huidige redirects naar de nieuwe locatie gaan redirecten om redirect-chains (redirect op redirect op redirect etc.) te voorkomen.
Sessie: Technical SEO Beyond the Audit
Spreker: Phillip Gamble, Technical SEO Manager @ Found
Tijdens de presentatie van Philip Gamble over technische SEO-audits werd duidelijk waarom je je website moet blijven toetsen. Dat Google steeds slimmer wordt in het crawlen van JavaScript is bij velen bekend. Zo werd een case gepresenteerd waarbij Google een JavaScript slider begon te crawlen wat resulteerde in duizenden ‘thin pages’ (weinig tot geen content) die gecrawld werden en wat in totaal voor 25% van het crawlbudget zorgde.
De website werd minder zichtbaar naar mate er meer pagina’s geïndexeerd werden. Het uitsluiten van dit soort pagina’s is makkelijk op te pakken via de robots.txt. Na deze fix nam het aantal geïndexeerde pagina’s afgelopen november flink toe, het is dus belangrijk je website op zo veel mogelijk manieren te blijven monitoren.
Sessie: Why SEO and Content Marketing must always be data-driven
Spreker: by Marcus Tober @ SearchMetrics
Volgens Marcus is relevante content nog steeds de #1 rankingfactor. Als dit niet op orde is, kan je techniek nog zo goed zijn, maar dan ga je het niet redden.
Contentstrategieen:
- Specialiseer je content op diensten waarin je expert bent, maar denk niet dat je alles kan.
- Ruim content op die – na optimalisaties – geen traffic opleveren en laat je overgebleven content shinen.
- Update je content. Vul je huidige content aan met nieuwe details en werk aan de structuur voor een betere user expercience (UX).
Sessie: Advance Local SEO tips to help you murder your competitors
Spreker: Greg Gifford, Director of Search and Social @ DealerOn, Inc
- Uniek zijn boeit niet meer tegenwoordig, iedereen is uniek.
- De Google Possum update betekent dat je je dubbele Google My Business listings moet opruimen, anders heb je kans dat je listings sowieso minder zichtbaar zijn.
- Verzamel voor het verbeteren van je lokale vindbaarheid zoveel mogelijk reviews over jouw bedrijf op andere websites en verzamel zoveel mogelijk lokale backlinks – links van andere websites naar jouw website.
- Beste review sites voor Local SEO volgens Greg Gifford: Google, Yelp en Facebook.
Sessie: 3x hardcore site speed optimization techniques
Spreker: Bastian Grimm, Director Organic Search @ Peak Ace AG
- Performance = User Experience. 47% van de mensen verwacht dat een website in minder dan 2 seconden laadt. Een snelle laadtijd is cruciaal voor UX.
- Optimaliseer daarom je afbeeldingen. Optimaliseer .png en .jpeg afbeeldingen met WebP. Zeker de moeite waard volgens Bastian, aangezien het vaak de vele onnodig grote afbeeldingen zijn die voor een trage website zorgen.
- Ben je serieus bezig met de performance van je site? “Get CSS out of the way ASAP”, zo zegt Bastian. Optimaliseer CSS bijvoorbeeld door het minifyen van de code – verwijder alle onnodige spaties en regeleinden in een stuk code.
- Tools voor de optimalisatie van afbeeldingen: Guetzli (better encoding), Zopli en Deflate (higher compression rate).
Sessie: Google AMP Case Studies
Spreker: Barry Adams, SEO Consultant, Co-Chief @ State of Digital, Public Speaker and Educator
- Als je een nieuwssite hebt en geen AMP (Accelerated Mobile Pages) gebruikt ben je volgens Barry Adams een idioot. Je verliest dan zeker zo’n 20% aan mobiel verkeer.
- AMP-blogpagina’s in vergelijking met niet-AMP-blogpagina’s resulteerde in meer verkeer maar minder conversies.
- Barry gaf ook een voorbeeld van niet-publishers: AMP-pagina’s genereren minder verkeer, maar meer conversies. Lastig te concluderen waarom dit was. Waarschijnlijk was er op de AMP-pagina minder afleiding rondom de conversie.
- Een laatste voorbeeld dat hij gaf was van een klant waarbij AMP geen verkeer steelde van mobiel, maar juist erbij kwam door een betere zichtbaarheid. Dit leidde tot een groei van +20%.
- De ham-vraag: Is AMP worth it? Dit is per geval anders, Barry raadt aan het te testen.
Overige notes:
- Brand is key. Merk heeft een sterke correlatie met rankings. Dus als digitale marketeers moeten we ons blijven richten op het grotere plaatje.
- Backlinks werken zeker, alleen is het lastig om toe te wijzen wanneer. Er werd een voorbeeld gegeven van een website die goed was voor 168 backlinks, gegenereerd in november. In februari zagen ze pas de resultaten hiervan.
- Focus op kwaliteitscontent en niet op kwantiteit. ‘Less is more’. Houd je content schoon en ververs, zorg dat het actueel is of blijft (evergreen). Voorbeeld: uk verwijderde 95% van alle content, omdat zij vonden dat zij niet de aangewezen entiteit waren om bepaalde vragen/topics te beantwoorden, andere sites konden dat beter. Uiteindelijk hielden zij alleen hun kwaliteit content over. Dit zorgde voor 240% meer visibility. Nou heeft gov.uk ook wel een enorme domeinautoriteit dus die konden dat risico ook wat makkelijker nemen.
- Neem binnen ‘digital’ niet alle correlaties direct naar waarheid aan. Onderstaande afbeelding toont dit mooi aan. Voor alles is wel een correlatie te vinden, hoe vreemd de vergelijking ook is.
Slidedecks:
https://www.brightonseo.com/april-2017-brightonseo-slides-decks-videos/