Verslag van de Google Analytics Partner Summit 2017

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 14 september 2017Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - gacpbadge-500×330-1

De Google Analytics Partner Summit in San Francisco vond dit jaar plaats op woensdag 30 en donderdag 31 Augustus. Als kers op de taart was er op vrijdag 1 september ook nog eens de “Google Tag Manager & Google Optimize Immersion Day”. Samen met de inmiddels 500+ service en reseller partners uit 60+ landen kregen we drie dagen lang inzicht in Google’s plannen rondom onze geliefde tools.

Non-Disclosure Agreement (NDA)

Zoals ieder jaar het geval is, is alles gedeeld onder non-disclosure agreement tussen ons als Partner en Google. Verwacht in deze blogpost dus geen nieuwe features of geheimen. Niet getreurd, een groot deel van de aankondigingen zal de komende weken gelanceerd worden. Een voorbeeld hiervan is de aankondiging van Datastudio Community Connectors afgelopen week en de Google Tag Manager YouTube tracking deze week.

Waar gaan we het dan over hebben?

Wat in mijn ogen veel belangrijker is dan de daadwerkelijke features, zijn de overkoepelende trends die daar uit af te leiden zijn. Google is niet alleen de producent van een analytics tool, maar bovendien een partij die de (marketing) wereld vormt.

Machine Learning & Artificial Intelligence

Google heeft zich omgedoopt van ‘mobile first company’ tot ‘artificial intelligence first company’. Voor veel mensen klinkt dit waarschijnlijk als een slap PR offensief om wat klinkende buzzwords aan hun merk te verbinden. Mocht jij jezelf in dat kamp scharen dan zou deze ‘marketing wereld’ de komende jaren nog wel eens op zijn kop kunnen worden gezet.

In nagenoeg elke presentatie lag een link met machine learning en artificial intelligence. Google is een unieke partij omdat het de grootste advertising technology stack heeft (DoubleClick), het grootste search netwerk (Google Search) en de grootste analytics tool (Google Analytics) in handen heeft. Dankzij deze unieke positie en de grote hoeveelheid data die dit genereert, is Google in staat om geautomatiseerde advertising op een nieuw niveau te brengen.

Waar recente Google Analytics metrics zoals “Smart Goals” en “Session Quality” al een voorbode waren van Machine Learning in Google Analytics, kan men nu rekenen op meer van dit soort indicatoren van success binnen de tool. Uiteraard zijn al deze metrics uitermate geschikt om te gebruiken binnen Google Ads en DoubleClick om gebruikers efficiënter en effectiever te bereiken.

Expansie & Integratie

Google is vorig jaar begonnen met de Google Analytics 360 Suite: met Google Analytics (Premium) als backbone van additionele tools zoals Google Tag Manager, Google Optimize, Google Data Studio en het nieuwe Google Attribution.

Stukje bij beetje pakt Google meer terrein binnen de marketing software wereld. Waar Google zich initieel beperkte tot Ads, DoubleClick en Analytics, worden ze nu serieuze concurrenten op andere gebieden. Data Studio beweegt zich steeds meer richting de klassieke dashboarding en visualisatie tools zoals Tableau, Optimize neemt het op tegen Optimizely & Visual Website Optimizer en Attribution zal hoogstwaarschijnlijk de markt voor attributie tooling openbreken voor kleinere bedrijven.

Het geheime wapen van Google is de diepe native integratie van alle tools met Google Analytics, de ‘single source of truth’ van alle digitale inspanningen.

Mobile

Google beseft zich maar al te goed dat Google Analytics voor App Tracking nog te wensen over laat. Hoewel het waarde heeft, vooral voor bedrijven met zowel een website als app, blijft het lastig om de app-only analytics tools bij te benen.

Daarom heeft Google in Oktober 2014 het bedrijf Firebase gekocht. Firebase bevat naast een hoop interessante tools voor app developers, ook een analytics gedeelte dat volledig gericht is op Apps. Google heeft heel veel moeite gestoken om Firebase onderdeel te maken van de Google Analytics suite. Hier vallen dan ook veel updates over te verwachten vanuit Google voor het komende jaar.

Google Cloud Platform

Naast alle updates aan alle tools en de integraties tussen deze tools was ook de link naar het Google Cloud Platform sterk aanwezig: de achterliggende infrastructuur waar al onze geliefde tools op draaien en waar ook Google zelf op draait. Google heeft de afgelopen jaren, in navolging van Amazon Web Services, al haar cloud infrastructuur tools die gebruikt werden voor eigen producten in razend tempo tot producten voor andere bedrijven omgezet. De kracht van Google producten, maar dan voor je eigen applicaties en marketing tools!

Met Google Analytics 360 heeft men de mogelijkheid om data op ‘hit-level’ te exporteren naar Google BigQuery (Google’s cloud database). Vervolgens is de enige beperking de creativiteit van de gebruiker, want alles kan! Het verrijken van web & app data met CRM data? Machine Learning loslaten op je Enhanced Ecommerce data met Google’s Tensorflow? Sure!

Door de cloud omgeving en de flexibiliteit open te stellen voor (betalende) klanten geeft Google ook gehoor aan de geavanceerde gebruikers. Wat mij betreft is dit een goed teken, naast alle Google Only integraties en plug-&-play magic.

GDPR?

Grote afwezige was de nieuwe europese wetgeving rondom de opslag en het gebruik van data; de “GDPR”. Google leek hier als Amerikaans bedrijf op deze internationale summit geen aandacht aan te willen schenken. Wellicht dat we hier later, in puur Europese setting, meer informatie over krijgen.

Google Analytics Partner Summit 2017 Main Room

In conclusie

Google’s focus is duidelijk. Een echt data gedreven bedrijf wat andere bedrijven ook in staat wilt stellen om data gedreven te werken. Het liefst op een zo efficiënt en effectief mogelijke manier, wat veelal betekent zonder tussenkomst van mensen.

Op de korte termijn komen er veel nieuwe features uit in alle Google Analytics gerelateerde tools. Deels features die ons als marketeers meer inzichten geven, deels features die repetitieve taken van marketeers uit handen zullen nemen (en verbeteren).

Op de lange termijn werkt Google naar een totaalbeeld van de customer journey met zoveel mogelijk data. Die data dient als brandstof voor machine learning algoritmes en artificial intelligence toepassingen die ons in eerste instantie zullen adviseren, maar uiteindelijk veelal zelf beslissingen zullen nemen.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag