SEO VIDEO 1/3: Een nieuwe website, hoe ziet dat proces eruit?

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 14 augustus 2015Bewerkt op: 3 juni 2024

Je wilt een nieuwe site bouwen, maar hoe pak je dat aan? Hoe ziet het proces eruit? Welke partijen moet je aanhaken en welke rol hebben deze partijen? Hoe voorkom je dat je er na livegang achter komt dat er in eerdere stappen toch zaken over het hoofd zijn gezien? En waar moet je extra aandacht aanbesteden?

In een serie van 3 filmpjes leggen we je uit wat er bij het proces van een nieuwe website komt kijken. De drie filmpjes zijn opgebouwd aan de hand van een tijdslijn:

  • Vanaf het moment dat je bedenkt dat er een nieuwe website gaat komen
  • De tekentafel en de bouw van de website
  • De livegang en de periode na live

In dit eerste deel gaan we praten over waar je rekening mee moet houden als je bedenkt dat je een nieuwe website wilt gaan bouwen.

Meer weten? Bekijk deel 2 >>

Heb jij ook een vraag die je wilt stellen? Laat ‘m dan achter op onze Facebookpagina

Whiteboard:

whiteboard-nieuwe-site-en-seo-proces

Transcript

Hi, leuk dat je weer kijkt. We gaan het vandaag hebben over de vraag: “Ik wil een nieuwe site bouwen waar moet ik nou met SEO aan denken”. Goeie vraag.

Het is ook goed om daar op tijd over na te denken. Bij het bouwen van een nieuwe site komt heel veel kijken. En er liggen ook heel veel valkuilen op de loer. Het gaat verder dan zomaar een nieuwe site maken en online zetten. Het is een redelijk ingewikkeld traject.

Je hebt een stukje vooraf waar je van te voren over na moet denken. Tekentafel, de Bouw , Live gang en na de Live gang. We gaan het proces opsplitsen in 3 filmpjes. In het eerste filmpje gaan we het hebben over wat er vooraf bij komt kijken. Die andere onderwerpen zullen we in de latere filmpjes gaan behandelen.

Het eerste punt waar je over na moet denken is de mobiele site. Is de site mobiel vriendelijk en moet hij dat zijn. Wat mij betreft is het antwoord bijna altijd ja. In de huidige tijdsperiode kun je eigenlijk geen site meer maken die niet mobiel vriendelijk is.

Dan vooraf het doel van de site, weet wat je wilt met je site. Het klinkt als een open deur maar er wordt vaak eigenlijk niet goed over nagedacht en dan wordt de site nog steeds als een b2b catalogus gezien. Weet van te voren: wat is het doel van mijn site, wat wil ik ermee bereiken? En als je dan aan de slag gaat, zorg dan ook dat je van te voren weet, wat is de intentie van mijn bezoeker, welke zoekvragen heeft hij en welke informatie zoekt mijn bezoeker. Zodat je weet op welke zoekopdrachten je gevonden wilt worden. Het gaat er dan om wat de gebruiker echt intikt in Google. Als je dat weet kun je daarmee rekening houden bij de rest van het project en ernaar streven dat je ook daadwerkelijk vindbaar bent. Als je pas na livegang over SEO na gaat denken, ben je sowieso te laat. Dus doe dat hier al.

En kijk ook naar je Learnings in Google Analytics en Google Webmastertools. Wat ging goed en wat wil je goed blijven doen? Wat ging nog niet zo goed en wat wil je beter doen? Het is namelijk zonde als dingen heel goed gingen en dat wordt nou niet meegenomen. Dat hebben we wel zien gebeuren bij trajecten waarbij wij te laat werden aangehaakt dat dingen eigenlijk heel goed waren op de oude site. Vergeet dus niet naar je learnings te kijken.

Als je een hele nieuwe site gaat bouwen, dus je hebt een heel nieuw merk of je bent een nieuw bedrijf begonnen, denk dan ook goed na over je domeinnaam. Vroeger werkte EMD’s goed (Exact Matching Domains). Dat zijn domeinnamen die eigenlijk exact zijn aan het keyword waarop je gevonden wilt worden. Stel ik wil gevonden worden op “vliegtickets Turkije” dan koop ik het domein vliegtickets-turkije.nl. Niet alleen zijn hele mooie EMD’s niet meer makkelijk te verkrijgen, Google is er ook steeds strenger op aan t letten dat ze daadwerkelijk relevant zijn. Dus alleen een goede domeinnaam is niet meer genoeg om het daarna ook goed te gaan doen. Wees je daarvan bewust.

En denk ook na over je TLD, je topleveldomain. Wordt het een .com-site of wordt het een .nl-site. Vanuit SEO kan het allebei even goed en allebei even slecht afhankelijk van hoe je er mee omgaat. Voor een Nederlandse gebruiker kan het zijn dat een .com wat minder vertrouwen opwekt. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Denk er van tevoren over na, welke doelgroep wil je aanspreken en wat past daar dan bij.

En dan het CMS, denk daar ook van tevoren over na. Ik heb hem tussen haakjes gezet omdat het ook vaak met een webbouwer samengaat welk CMS je gaat gebruiken. Als je een bepaalde webbouwer uitkiest, kan het zijn dat hij zegt ik werk altijd met Magento, of ik werk altijd met een zelf ontworpen CMS. Maar op het moment dat jij zegt: nee ik wil met WordPress werken om welke reden dan ook moet je waarschijnlijk een andere webbouwer zoeken die daarbij past. Ook dat is iets om van te voren over na te denken. Een CMS gaat verder dan alleen maar: is hij gebruiksvriendelijk en is hij zoekmachinevriendelijk? Een minimaal vereiste van SEO en vanuit mijn perspectief aan een CMS is dat je bijvoorbeeld onafhankelijk van elkaar een title-tag, een H1-tag en ook een URL kunt opmaken. Maar er zijn er nog meer eisen aan wat een CMS moet kunnen.

En tot slot in het “vooraf project”: denk van te voren na over de expertises die je aan wilt haken. Je hebt natuurlijk een webbouwer die jouw website gaat maken. En het klinkt een beetje als “wij van Wc-eend adviseren Wc-eend” maar haak ook eigenlijk op dit punt al een SEO specialist aan. We zien vaak dat we pas worden betrokken als de site live is gegaan. Zo van we hebben vorige week een nieuwe site gelanceerd, wat kunnen we beter doen. Dan ben je op dat moment echt te laat. Zorg dat je hier al de SEO specialist hebt aangehaakt die kan van te voren met je meedenken over de stappen die er nog moeten gaan komen. En van de SEO specialist mag je verwachten dat hij weet hoe Google werkt en de webbouwer heeft zijn focus op het bouwen van websites. Ik weet niet of je van een webbouwer mag verwachten dat hij 40 uur in de week tijd heeft om de ontwikkelingen van Google goed te volgen. Ga er dus niet zondermeer vanuit dat je webbouwer die kennis heeft. Daarom haakt de SEO-specialist aan. Dat zijn de punten van Vooraf.

In de volgende filmpjes gaan we het hebben over de tekentafel, de Bouw, Live gang en wat je na de Live gang moet gaan doen. Dus tot de volgende keer.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 295.EmiroSmolders-Abovo25Jubileum-04633
Abovo Maxlead viert 25-jarig jubileum
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - 6W9A3131.jpg
De gamechanger voor B2B succes – Meld je aan
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - pexels-wdnet-106344
Alles wat je moet weten over de meetproblemen in Google Analytics
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - AB-6W9A7726_Abovo Maxlead klantendag 2024
Abovo Maxlead viert 25-jarig jubileum
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - view-man-handling-money-funds-wealth-prosperity
Attributie: pas op, reken jezelf niet rijk!
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Google_Update_OGT_1200x627
Websites worden hard geraakt door Google Updates. Is er nog hoop?
SEO
Blog
Nina
Nina
Maxlead - uitgelicht-Behoud third party cookies
Van uitstel komt afstel: third-party cookies blijven in Chrome
SEA
Blog
Lois
Lois
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag