Hoe betrouwbaar zijn rankings?
Rankings zijn altijd een populaire KPI geweest, maar hoe betrouwbaar is het momenteel nog om hierop te rapporteren in jouw SEO rapportage? Er kleven een aantal nadelen aan rankings, maar ze zijn toch vast ook wel ergens handig voor? En als je dan een SEO rapportage gaat maken, hoe kun je dat dan het beste aanpakken om te kijken of je inspanningen vruchten hebben afgeworpen?
Whiteboard:
Transcript
Hi, leuk dat jullie er allemaal zijn. De vraag die wij binnen hebben gekregen is: Ik wil graag rapporteren op rankings, hoe betrouwbaar is dat? Goede vraag, want er wordt nog altijd veel gerapporteerd op rankings en gevraagd om rankings. Er zijn een aantal dingen die je moet weten als je met rankings aan de slag wilt. Ten eerste, rankings verschillen altijd per persoon. Een zoekmachine zal de resultaten altijd zoveel mogelijk willen personaliseren zodat iedereen een relevant overzicht krijgt van de resultaten. Dat betekent dat er bijvoorbeeld altijd wordt gekeken naar je locatie, geschiedenis of je zoekinstellingen. En bij Google wordt er nog gekeken of je ingelogd bent of niet, want dan krijg je ook iets anders te zien. Dus als je zegt, ik sta op positie 3 is dat bijna nooit in alle gevallen zo. Een aantal andere problemen met rankings is, het is een momentopname (hoe sta ik op dit tijdstip in de zoekmachines) en er is sprake van een keywordfocus. Je gaat kijken hoe doe ik het op dit keyword, terwijl er steeds meer langere zoekopdrachten worden ingevoerd en steeds minder één keyword. Dus als je je blindstaart op ranking s, heb je kans dat je naar het verkeerde zit te kijken. Waar rankings wel handig voor zijn is om de voortgang te bekijken. Als je bent begonnen met SEo activiteiten en je stond eerst op plekje 25, kun je kijken of je gaat stijgen naar plek 20, 15 en zo de top 10 in komt. Rankings zijn dus ergens wel handig, maar als je ermee aan de slag gaat zou ik je willen adviseren om op high-level niveau te rapporteren. Dat je niet zegt, ik sta nu op 3 of plekje 2 en volgende week op positie 5. Maar liever dat je rapporteert ik sta in de top 3, top 5 of top 10. Op deze manier heb je niet de discussie waarom je van positie 3 naar 5 bent gezakt, want dat is een discussie die je niet wilt voeren. Dus als je er wat mee doet, doe dat op high-level en raadpleeg Webmastertools. Daarmee krijg je over een bepaalde periode je gemiddelde positie op diverse onderwerpen waardoor je de momentopname een beetje kwijt bent. Webmastertools is gratis dus installeer dat, dat helpt je een stuk verder.
Waar zou je dan naar moeten kijken voor je SEO rapportages? Ik zou je willen aanraden om te kijken naar het totale organische verkeer of dat met de tijd toe- of afneemt. Want dan zie je meteen als het groeit dat je goed bezig bent. Als je specifiek bezig bent met een deel van je website, pak dan die pagina’s zet die in een rapportage en monitor het organische verkeer op die pagina’s. Als je dat week-na-week of maand-op-maand doet, dan zie je vanzelf of daar een groei in komt. Dus rankings kan best, wees voorzichtig met je rapporteert. Vertaal het naar een top x positie en vul het aan met het organische verkeer. Dan heb je een realistisch beeld van de situatie.
Ik hoop dat hiermee je vraag beantwoord is. Heb jij ook een vraag die je wilt insturen? Laat ‘m dan achter op de Facebook pagina van Maxlead. Wie weet behandelen we die de volgende keer.