Wat de Recruitment Marketeer kan doen tijdens de Corona-crisis. Onze 9 nuttige tips
De arbeidsmarkt ziet er in deze Corona-crisis ineens heel anders uit. En met de recessie die onafwendbaar lijkt, gaat er nog veel meer veranderen. Voor recruiters breken dus interessante tijden aan. Ontdek wat je nu al kunt doen om je online werving goed op de rit te zetten. Met deze 9 nuttige tips kun je meteen aan de slag.
Meer aanbod op de arbeidsmarkt
Van laagopgeleiden tot hoogopgeleide professionals, veel mensen oriënteren zich nu al op een nieuwe baan. Sectoren die eerst moeizaam vacatures vervuld kregen, worden nu aantrekkelijker als werkgever. Denk aan zorg, onderwijs, logistiek, tuinbouw e.d. Starters en carrière-switchers gaan andere overwegingen maken. Ze zullen minder hun passie volgen (doen wat je gelukkig maakt) en meer hun verstand; kiezen voor zekerheid in inkomen, bijvoorbeeld in IT en Techniek. Wat betekent dat voor jouw organisatie of bedrijf?
Tip 1 Wervingsbehoefte en – strategie herzien
Anticipeer op de te verwachten ontwikkeling in vraag en aanbod binnen jouw sector. Begin met het bepalen van de wervingsbehoefte voor jouw organisatie op korte en op middellange termijn. Welke vacatures verwacht je, hoeveel sollicitanten heb je nodig, etc. Daarna zet je een strategie op die rekening houdt met de verwachte ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Wie is je doelgroep, zoeken ze nu actief of passief, welke wervingskanalen heb je nodig, wat kun je ze bieden, etc. Voor bepaalde vacatures krijg je meer sollicitanten om uit te kiezen. Kan je recruitment team dit aan of hanteer je scherpere functie eisen? Pas je budget, website en media-inzet aan op je nieuwe strategie.
Tip 2 Budget voor 2020 aanpassen
Bij een nieuwe wervingsbehoefte past waarschijnlijk een ander budget. Wellicht heeft de Corona-crisis al geleid tot budgetverlaging of -verschuiving. Toch moet het budget toereikend zijn om doelstellingen te halen volgens de gekozen strategie. Bepaal hoeveel budget je nodig hebt en start het overleg met partners en bureaus hoe je dat slim kunt inzetten.
Tip 3 Wervingskanalen – wees vindbaar, ook nu
Iedere dag zoeken vele duizenden mensen naar een nieuwe job. Ook interessante professionals die hiervoor niet actief op zoek waren, oriënteren zich nu volop en polsen hun netwerk.
Zorg dat jouw doelgroepen je bedrijf en vacatures kunnen vinden en gewoon kunnen solliciteren, ook al neem je nu niemand aan. Adverteer actief in zoekmachines, op jobsites en -media. Bedrijven besluiten soms om nu niet te adverteren (branding of vacatures) maar komen dan niet meer in beeld als aantrekkelijke werkgever. Daarmee zetten ze zichzelf op achterstand, want er komt een moment dat ze wel nieuw talent nodig hebben. De topkanalen voor werving zijn SEO, Indeed, SEA, Facebook en LinkedIn.
Tip 4 SEO – start nu met Google for jobs
De beste investering die je kunt doen, is in gratis bezoek aan de vacatures op je werkenbij-site. Zorg daarom dat deze vindbaar zijn via de zoekmachines. En gebruik deze tijd in ieder geval om je website klaar te maken voor Google for Jobs. Hoe je dat doet leggen wij je uit. Hier kun je het Gratis Webinar Google for Jobs terugluisteren.
Voldoen jouw vacatures aan de richtlijnen? Vraag hier de Gratis Google for Jobs Quickscan aan!
Tip 5 Indeed – job board met wervingskanaal #1
Op het meest populaire job board met wervingskanaal mag je vacature niet ontbreken. Gebruik Indeed voor gratis én betaald verkeer. Zorg dat de vacature op je website door Indeed wordt ‘gevonden’. Belangrijk is dat je een goede functietitel kiest om door de juiste werkzoekenden gevonden te worden. Gebruik relevante keywords in je tekst en zorg voor een up-to-date bedrijfsprofiel, een gratis service van Indeed. Voordeel van Indeed is dat je je vacature snel betaald online zichtbaar kunt krijgen met een relatief klein budget.
Download hier onze checklist met 50 tips voor succesvol werven via Indeed.
Tip 6 SEA/Google Ads – sollicitaties meten & de vacature feed
Heb je een Google Ads campagne lopen, overleg dan met je SEA-specialist over de beste tactiek om te concurreren in deze markt en vraag advies over optimalisatie. Denk aan een review op je ad copy en opzetten van testen met USP’s. Daar is nu tijd voor.
Wat nog steeds bij te veel werkenbijsites ontbreekt, is een goede meting van sollicitaties. Zorg voor het meetbaar maken van de eerste klik t/m sollicitatie, anders krijg je nooit inzicht in cost-per-hire. Heb je veel wisselingen in vacatureaanbod? Dan kan het werken met automatische vacature feed flink wat tijd besparen en weet je zeker dat op je website alleen actuele vacatures live staan.
Tip 7 Social Media – ‘staying at home’ strategie
In tijden dat mensen geen direct sociaal contact kunnen hebben, nemen ze vaak meer tijd voor sociale media. Facebook en Instagram om de sociale isolatie te beperken en LinkedIn om het netwerk te versterken.
Pas je strategische aanpak aan rondom staying at home. Zet nu meer in op employer branding in plaats van performance. Door de focus te verleggen naar een positieve merkbeleving en je employer brand kun je vertrouwen opbouwen. Als de werving weer op gang komt, heb je daar profijt van.
Maak een plan voor the ‘path to recovery’. Op het moment dat alles weer ‘normaal’ is, kun je dit plan sneller uitrollen. Onze Social Consultants denken graag met je mee over een praktisch recruitmentplan, passend bij je budget.
Tip 8 Vacaturepagina’s – overtuig de juiste kandidaat
Stoor je je al lang aan de formele zinnen, past de suffe tone-of-voice niet bij je employer brand, ontbreekt de ‘sparkle’ in de tekst? Pak het nu aan. Vacaturepagina’s moeten de juiste kandidaat overtuigen om te solliciteren. Dat vraagt om een goede mix tussen informeren en verleiden. Vraag het objectief kritische oordeel van een contentspecialist en zet er een goede copywriter op.
Tip 9 Recruitment Dashboard – van ‘nice to have’ tot ‘must have’
Je hebt een doelstelling en je werving is op de rit. Nu wil je op ieder moment kunnen zien hoe het gaat en of je budget goed wordt besteed. Of je te veel, of te weinig, of het juiste doet.
Data die je online en – hopelijk ook – in je ATS verzameld zie je terug op het Recruitment dashboard. Je krijgt de actuele status van het aantal sollicitanten voor een functie, in welke processtap ze zitten, wat ze kosten etc. Dit geeft je de zekerheid dat je altijd ‘in control’ bent en tijdig kunt ingrijpen.
Succes met onze tips!
Heb je vragen? Wij helpen je graag de juiste kandidaten voor jouw bedrijf te werven.