Wat eerst? De mediastrategie of het creatieve concept?

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 31 mei 2022Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - Jesper-Facebook

Wat eerst? De mediastrategie of het creatieve concept?

Wat heeft de hoogste prioriteit, de mediastrategie of het creatieve concept? Welk van deze twee elementen maakt de meeste impact? Waar moet ik (meer) in investeren?

De (eind)verantwoordelijkheid van media en creatie ligt bij verschillende collega’s. Je werkt samen met een reclamebureau en een mediabureau. Wij mensen zijn praktisch ingesteld en denken graag in middelen, omdat middelen tastbaar, stuurbaar en direct beïnvloedbaar zijn. Hierdoor ontstaat de discussie; wat komt eerst; de mediastrategie of het creatieve concept?

De Oplossing = balanceer; bereik, relevantie en herkenning
Het gaat echter niet om de prioriteit tussen media of creativiteit. Een succesvolle marketingcampagne voldoet aan de optimale balans tussen; bereik, relevantie en herkenning. Deze onderdelen zijn alledrie even belangrijk en hebben met de juiste balans een versterkend effect. De media en de creatie zijn slechts middelen en oplossingen om deze ultieme balans te bereiken. Zijn de elementen uit balans? Dan mislukt de marketingcampagne en worden marketingcommunicatie doelstellingen onhaalbaar (lees ook: Belang van een goede briefing door Jessica Groot).

Bereik – Het aantal personen (netto) dat wordt bereikt met de marketingcampagne;

Relevantie – Hoe belangrijk en/of betekenisvol de boodschap en de waardepropositie is;

Herkenning – Het (her)kennen van het merk en kunnen identificeren met het merk.

Uit balans door weinig bereik
Een marketingcampagne is alleen effectief, als deze wordt gezien door de doelgroep. Geef aandacht aan het “bereik” (en frequentie) om jouw relevante en herkenbare boodschap over te brengen. Zorg dat het nettobereik, over alle kanalen heen, inzichtelijk is. We zien helaas genoeg campagnes waarbij er een torenhoge ambities en doelstellingen zijn, maar waarbij de bereikcijfers simpelweg te laag zijn om deze te behalen. 

Uit balans door gebrek aan relevantie
Campagnes zonder enige relevantie zijn pijnlijk en kunnen zelf afbreuk doen aan het merk. De consument moet de relevantie van jouw waardepropositie inzien door effectieve communicatie. Doe onderzoek naar de doelgroep en de barrières en behoeftes. Bouw de communicatie en de campagne op een relevant doelgroepinzicht. Zorg dat je het probleem van jouw doelgroep ”oplost”. Zonder relevantie van de boodschap en wel een groot bereik met herkenning is de boodschap inside-out. De ontvanger ervaart dit als vervelend en jouw merk wordt onaantrekkelijk. Je kent zelf vast een “irritante” campagne. Waarschijnlijk omdat deze communicatie niet relevant voor jou is geweest. Je hebt deze communicatie wel herhaaldelijk gezien (bereik) en je weet ook nog wie de afzender is (herkenning). 

Uit balans door gebrek aan herkenning
Je hebt significant budget gereserveerd om bereik te garanderen en ook heb je een relevant inzicht gekozen als uitgangspunt voor de communicatie met de doelgroep. Je mist alleen (merk)herkenning. De consument kan het merk niet identificeren met de communicatie of de stelling die wordt ingenomen.

We zien dit vaak gebeuren in (her)positionerings trajecten of de populaire “inhakers”. Adverteerders slaan qua communicatie een andere weg in en vergeten de communicatie te toetsen aan de merkperceptie. Voorkom dit en pre-test de campagne om inzicht te krijgen of de communicatie resoneert met het merk.

Zorg dus voor de optimale balans
Het gaat dus niet om de prioriteit tussen de mediastrategie en het creatieve concept. Het gaat om de optimale balans tussen bereik, relevantie en herkenning. Zorg dat deze balans ontstaat en houd deze dimensies in balans. Indien je keuzes moet maken, schrap dan niet een van deze elementen volledig. Stuur zowel het mediabureau als het reclamebureau hier, middels een geïntegreerd proces, op aan. 

Wil jij onze mening over de optimale balans tussen bereik, relevantie en herkenning van jouw marketingcampagne? Plan een afspraak met een van de strategen van Abovo Maxlead.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag