Wat is TikTok

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 28 mei 2020Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - TikTok_620x280

Denk je net helemaal bij te zijn met de laatste ontwikkelingen op het gebied van social media en dan komt je zoon, dochter, neefje of nichtje ineens met TikTok. Weer iets nieuws om je in te moeten verdiepen. In dit artikel gaan we in op wat TikTok precies is, de groei die de app heeft gemaakt, wie het gebruikt en wat je hier als bedrijf of marketeer mee kan.

Wat is TikTok?

Voorheen stond TikTok beter bekend als Musical.ly wat in 2016 werd verkocht door een Chinees bedrijf ByteDance. in 2017 fuseerde dit bedrijf met de app TikTok.

TikTok is een gratis app voor iOS en Android waarin gebruikers zichzelf filmen terwijl ze dansen, playbacken, zingen, of juist humoristische content maken. De video’s bewerk je met behulp van effecten en filters. Nadat de gebruiker de video, die meestal 15 seconden duurt, online plaatst, kunnen mensen de video liken en erop reageren. Een gebruiker kan de video ook meteen plaatsen op andere Social Media kanalen zoals Facebook of Instagram. De app maakt dit een stuk makkelijker dan zijn concurrenten.

Wie gebruikt TikTok?

Inmiddels heeft TikTok meer dan 1 miljard downloads behaald. In 2018 had de app maar liefst 663 miljoen nieuwe downloads, meer dan Instagram die er 444 miljoen had. Met 800 miljoen maandelijkse actieve gebruikers is TikTok populairder dan LinkedIn, Twitter, Pinterest en het vergelijkbare Snapchat.

TikTok is alleen bestemd voor gebruikers die 13 jaar en of ouder zijn. In praktijk blijkt dat er veel gebruikers ook jonger zijn dan 13 omdat de leeftijd helemaal niet te controleren is. Je ziet dan ook dat veel gebruikers jonger zijn dan 13. Ruim twee derde van de gebruikers is onder de 30 jaar.

De TikTok app is in meer dan 150 landen beschikbaar. De grootste populariteit bevindt zich duidelijk in Aziatische landen. Toch begint de populariteit in Europa flink toe te nemen. Zo telde Nederland in 2019 nauwelijks gebruikers, inmiddels is dit gegroeid naar 700.000 gebruikers. In Nederland gebruikt nu zo’n 6% van de mensen tussen de 15-19 jaar de app. Bij de groep 20-29 is dit 4% en bij de leeftijdsgroep 40-64 jaar is dit 1%. Ook in Nederland heeft TikTok dus een duidelijke jonge doelgroep.

TikTok in cijfers:

  • Meer dan 1 miljard downloads wereldwijd
  • 500 miljoen gebruikers die maandelijks actief zijn
  • 700.000 gebruikers in Nederland
  • Gebruikers zitten gemiddeld 52 min per dag op de app
  • Groei is spectaculair, in de afgelopen 2 jaar met 407% gegroeid
  • TikTok heeft een zeer specifieke doelgroep (en dat is fijn voor de marketeers)

TikTok voor bedrijven en marketeers

TikTok is een heel interessant platform voor bedrijven en marketeers om vooral jonge doelgroepen te bereiken, die bijna nergens anders zoveel tijd besteden als op deze app. Het groeiende platform biedt verschillende mogelijkheden om online marketing in te zetten. Er zijn bedrijven die inzien dat dit ’het nieuwe Instagram’ is, maar in praktijk blijven veel bedrijven achter. Dit is zonde, want door een relatief lage leeftijd van de doelgroep, biedt het een kans om binding en loyalty te creëren onder je doelgroep.

Dit jaar komt er een advertising platform op TikTok. Voorlopig kun je enkel in de Verenigde Staten en in een aantal landen in Azië adverteren. De verwachting is dat dit uiteindelijk wordt uitgerold in Europa.

TikTok kun je heel goed inzetten als een Community Marketing kanaal. Dat kun je op twee manieren toepassen:

1. Via influencer marketing

TikTok is nu al een platform waarbij er grote mogelijkheden zijn op gebied van influencer marketing. Zo hebben 2 Duitse zusjes een groot succes behaald met hun account met 32 miljoen volgers. Door hun enorme groei, hebben zij de mogelijkheid gekregen om een eigen kledinglijn te starten op jonge leeftijd.

Maar er zijn genoeg andere accounts op TikTok die grote kansen met zich meebrengen. Op het gebied van eten, make-up, lifestyle, mode en muziek. Hun publiek kan ook het publiek zijn waar het bedrijf zich op wil focussen.

2. Door eigen en originele content te maken

Een eigen kanaal op TikTok maken kan een krachtig marketingmiddel zijn, maar vraagt wel veel tijd, creativiteit, en middelen. TikTok draait namelijk op viral content. Kan je als bedrijf je content niet op dat niveau krijgen, dan zien niet veel mensen het. Maar weet je als bedrijf wel een sterk merk te maken, dan kun je er gigantische successen mee boeken. Een voorbeeld is het opzetten van een challenge of een hashtag campagne.

TikTok staat vol van de challenges, een uitdaging (digitaal) voor gebruikers om een video in een bepaalde stijl te maken.

TikTok is zeker een interessante platform voor marketeers zolang je er maar op een goede manier mee omgaat. Meer weten over onze Social Media Marketing diensten? Wij denken graag met je mee. Neem contact met ons op via socialmedia@maxlead.com of 071 542 53 06

Meer lezen over Adverteren op TikTok? Bekijk ons blog Adverteren op TikTok nu mogelijk bij Maxlead

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Maxlead - MXL-Google-Ads-conversiec_-scaled
Haal je het maximale uit je Google Ads conversie metingen?
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag