Wat kan je als HR manager leren van een online marketeer

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 12 maart 2019Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - HR-manager

Het bereiken van je recruitment-doelstellingen: ga er maar eens aan staan anno 2019. De markt is krap, vacatures zijn lastig te vervullen, de echt goede kandidaten zitten prima op hun plek en zijn niet bereid om te switchen.

Meer dan ooit komt het aan op slim ‘vermarkten’ van je vacature. Iets dat online marketeers al sinds jaar en dag doen om hun online dienst of product aan de man te brengen. Lees hieronder hoe je online marketing denken toepast op je wervingscampagnes.

Het simpelweg plaatsen van vacatures op je eigen website, daar ga je de War for Talent niet mee winnen. Je zult de kandidaat moeten informeren over het bestaan van de vacature en hem vervolgens in een aantal stappen moeten verleiden om op de vacature te solliciteren. Dan maar een campagne op Google? Was het maar zo simpel. Want ook hier ben je helaas niet de enige. Voordat je het weet, betaal je de hoofdprijs en leveren je inspanningen uiteindelijk niets op.

Employer Branding

Net als in Online Marketing is het voor jou als werkgever belangrijk om voldoende naamsbekendheid in de markt te hebben. Hoe bekend is jouw merk en hoe bekend zij jouw vacatures?

Online Recruitment Plan

Het opstellen van een online recruitment plan, net als de online marketeer dat doet om producten en diensten te verkopen, is een eerste belangrijke stap. Ga daarbij uit van je doelstellingen. Hoe staat het met je employer branding? Hoeveel mensen zoek je en in welke functies? Wat is je recruitment budget en wat mag de werving van 1 kandidaat kosten? Het antwoord op deze vragen is een goed vertrekpunt voor je online recruitment plan.

Funneldenken

Maak vervolgens gebruik van de customer journey. Bij marketingcampagnes wordt daar veelvuldig gebruik gemaakt. Hierbij wordt een strategie ontwikkeld waarin het hele oriëntatie,- en aankoopproces wordt opgevangen in een campagne en waarbij elke fase een ander doel heeft. Van zichtbaarheid, tot interesse, tot het aansturen op aankoop.

Google gebruikt het See-Think-Do-Care model, een afgeleide van het customer journey model. Dit model kun je ook uitstekend toepassen in recruitment:

See think do care e-recruitment

Doelen

Bepaal per fase wat je doel is. Marketeers richten zich in de SEE fase op branding en in de DO fase op de aankoop. Zo werkt het in recruitment ook: in de SEE fase informeer je kandidaten over je organisatie en de vacatures, in de THINK en DO fase verleidt je ze in een aantal stappen tot een concrete sollicitatie. Concretiseer je doelstellingen in KPI’s en evalueer periodiek.

Kanalen

Het is niet realistisch om te verwachten dat een online bannercampagne direct veel sollicitaties gaat opleveren. Omgekeerd zal een “pull kanaal” als een Google Ads campagne niet primair bijdragen aan je employer branding. Een kandidaat zal immers eerst van het bestaan van je organisatie moeten afweten, voordat hij op de bedrijfsnaam zoekt in Google. Kies net als bij Marketing bewust voor de inzet van kanalen en pas je advertentie uiting aan op de fase en op het kanaal.

Verdeel je recruitment budget slim

Je volledige recruitment budget inzetten in de DO fase is weinig zinvol als niemand bekend is met jouw organisatie. Tegelijkertijd zal (te) veel inzetten in SEE en THINK je onvoldoende directe sollicitaties opleveren. Key is zorgen voor een slimme mix, waarbij er ook verschillen mogelijk zijn per type vacature.

Meet & Optimaliseer het sollicitatieproces

Goed doormeten in Online Marketing is tegenwoordig de standaard, maar in HR zien we dat nog lang niet altijd. Dat is jammer, want hierdoor mis je veel belangrijke informatie: welke vacature wordt veel bekeken op je website, welk kanaal is effectief en hoe versterken de kanalen elkaar onderling in de candidate journey? Onderschat goede tracking niet: gebruik Google Analytics en sluit waar mogelijk je ATS aan. Hierdoor krijg je inzicht krijgt in het hele recruitmentproces van je kandidaten: van oriëntatie tot aanname. Evalueer periodiek en stel je plan bij op basis van data.

Praat met online marketing

Tot slot: vaak zien we dat HR en Online Marketing twee aparte afdelingen zijn die nauwelijks samenwerken. Zonde, want over en weer valt er veel te leren. Stap eens binnen bij je (online) marketing afdeling en wissel ervaringen uit. Wat doen zij aan marketing voor het bedrijf en jullie diensten en waar kun je van leren? Zijn er misschien samenwerkingen met partijen waar je van kunt profiteren?

Je zult zien dat marketing en recruitment veel meer overeenkomsten hebben dan je aanvankelijk dacht want uiteindelijk is jullie doel hetzelfde: een succesvolle organisatie met de juiste mensen aan boord.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag