Wat maakt een professional een professional

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 5 maart 2019Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - Blog-Veerkrachtige-professional

Onlangs las ik het boek “De veerkrachtige professional” van Willem Verbeke en Dave Teeuwsen. In dit boek bespreken de auteurs 5 capaciteiten die een veerkrachtige professional volgens hen moet hebben. Ik vroeg mij meteen af: ben ik een veerkrachtige professional? Daarom ging ik in gesprek met Kristin Mellink-van Duren, Human Capital Coach bij Maxlead. Hoe kijkt zij tegen professionals aan? En welke eigenschappen moet een professional volgens haar bezitten?

Een professional
Wat je onder een professional verstaat, verschilt natuurlijk per persoon. Ik dacht meteen aan een professionele werkhouding, zelfredzaamheid en onafhankelijk zijn. Willem Verbeke en Dave Teeuwsen noemen in hun boek 5 capaciteiten:

  1. Uitdaging zoeken en aan zelfvernieuwing doen
  2. Lef tonen als het nodig is
  3. Goede relaties kunnen onderhouden
  4. Politieke allianties vormen
  5. Thought leadership ontwikkelen en tonen

Na het lezen van het boek ben ik ervan overtuigd dat ik ook een veerkrachtige professional wil worden. Maar wanneer ben ik dat? En wat komt daar allemaal bij kijken?

LS: Wat maakt iemand een veerkrachtige professional?
KMvD: Wat mij betreft zou je deze term moeten splitsen in ‘veerkracht’ enerzijds en ‘professional’ anderzijds. Als je veerkrachtig bent dan ben je flexibel om met verschillende situaties, waaronder tegenslag, om te gaan. En een professional is iemand die zodanig deskundig en zelfstandig is dat je op basis van informatie die je zelf hebt, kunt besluiten wat je moet doen óf dat je op basis van deze informatie zelf kunt beslissen wat je graag nog zou willen ontwikkelen.

Kristin vraagt mij of ik mezelf een professional vind. Ik denk even na, maar geef aan dat ik denk dat ik dat nog niet ben omdat ik nog studeer en dus begeleiding en bevestiging nodig heb. Ik bedenk me dat ik eigenlijk in elke fase van mijn leven blijf leren en dus nooit uitgeleerd ben.

LS: Ben ik dan geen professional omdat ik vind dat ik nooit uitgeleerd ben?
KMvD: Dat is een mooie vraag. Mensen die op deze manier naar hun eigen ontwikkeling kijken, hebben de growth mindset. Die denken niet “ik ben geboren met wat ik kan, en dat is waar ik het mee moet doen” maar die denken bij alles “hoe kan ik dit gebruiken om mezelf te verbeteren”. Mensen met een growth mindset vinden het niet erg als ze nu iets nog niet kunnen, die weten namelijk dat ze alles kunnen leren als ze er maar hun best voor doen.

LS: Dus mensen met een growth mindset zijn leergierig?
KMvD: Ja dat kun je wel zeggen. Het is trouwens niet zo dat deze mensen per definitie ook perfectionisten zijn. Perfectionisten leggen de lat hoog en blijven die maar hoger leggen. Mensen met een growth mindset zijn tevreden met de behaalde resultaten en gaan daarna verder kijken hoe ze hun doelen kunnen bereiken. Mensen met een growth mindset zijn over het algemeen positiever en meer tevreden.

Ik bedenk me meteen dat ik blij ben dat ik een growth mindset heb, maar vraag me wel af of er ook mensen zijn die geen growth mindset hebben. En wat je daar dan aan kunt doen.

LS: En wat als je geen growth mindset hebt?
KMvD: Dan spreekt Dr. Carol Dweck van een fixed mindset. Mensen met een fixed mindset geloven dat hun talenten, intelligentie en houding aangeboren zijn en niet ontwikkeld kunnen worden. Als je een fixed mindset hebt, kan je het leven wel eens lastig maken voor jezelf. Alles is dan een test waarin je je moet bewijzen en als je iets niet goed doet, betekent het voor die mensen dat je gefaald hebt. Het is trouwens niet zo dat je altijd een fixed mindset of een growth mindset hebt, het kan ook per situatie verschillen hoe je erin staat. En het is mogelijk om jezelf te ontwikkelen. Carol Dweck zegt zelf geboren te zijn met een fixed mindset, maar heeft zich via training kunnen ontwikkelen tot iemand met een growth mindset. Iedereen kan dus een growth mindset bereiken.

LS: Verbeke en Teeuwsen hebben het over veerkracht: na verlies of tegenslag jezelf herpakken en kijken hoe dingen beter of anders kunnen. Lijkt dat op de growth mindset?
KMvD: Ja dat denk ik wel. Als professional moet je veerkrachtig zijn, kunnen omgaan met tegenslag. Als je je uit het veld laat slaan en bij de pakken neer gaat zitten, dan kom je in een negatieve spiraal terecht. Het is beter om te kijken wat er misging en hoe je dat volgende keer anders kunt doen. Je kijkt dus naar wat je geleerd hebt en wat je kunt meenemen. Er is dan niet zoiets als falen omdat het niet gaat om de uitkomst maar om het proces.

LS: Maar ik vraag nu best vaak om bevestiging. Ik vind het fijn om te weten of ik iets goed gedaan heb. Is dat erg?
KMvD: Nee, dat is zeker niet erg. Het is juist goed om met andere mensen te praten over wat je goed gedaan hebt en wat beter kan. Het is de middenweg van twee uitersten. Je hebt mensen die nooit wat checken en denken alles zelf wel te weten en aan de andere kant ook mensen die afhankelijk zijn van bevestiging. Je kunt het trouwens goed leren om niet afhankelijk te zijn van bevestiging, maar daar heb je wel lef voor nodig. Probeer eens iets en veroordeel jezelf daarna er niet op of het goed of fout is geweest. Je leert van het proces en op basis van je leerpunten maak je een plan.

LS: In het boek hebben Verbeke & Teeuwsen het over coachbaar zijn. Vind jij dat een professional een coach nodig heeft en coachbaar moet zijn?
KMvD: Ik merk dat mensen die coachbaar zijn vaak mensen zijn die weten dat ze bepaalde dingen op hun pad gaan tegenkomen die lastig zullen zijn en hen in de weg kunnen staan om een succesvolle professional te zijn. Mensen die zich hier niet van bewust zijn, zijn niet of nauwelijks coachbaar. Een professional stelt zichzelf en anderen constant vragen en staat open voor coaching. Als je open staat voor reflectie met een coach, behaal je sneller succes en ontwikkel je jezelf.

LS: Dus een professional heeft de 5 eigenschappen die Verbeke en Teeuwen noemen én is daarbij nog coachbaar en heeft een growth mindset. Toetsen jullie alle mensen binnen Maxlead hier dan ook op?
KMvD: Binnen Maxlead gebruiken we een talent management analyse methode. Alle medewerkers hebben een assessment gedaan waarbij drijfveren van mensen in kaart worden gebracht. Aan die drijfveren zijn bepaalde talenten gekoppeld. Per functie hebben we gekeken welke competenties iemand moet hebben. De talenten kunnen we daaraan toetsen. We weten dan meteen of iemand belangrijke dingen goed of minder goed kan. Alles is te leren, maar als bepaalde zaken niet tot je drijfveren behoren, zal het je best veel moeite kunnen kosten.
Ook nieuwe medewerkers doen een assessment tijdens de tweede gespreksronde in het sollicitatieproces. We weten dan of nieuwe mensen de drijfveren hebben die passen bij de competenties die we nodig hebben.

Wat heb ik hiervan geleerd?
Als we het dan toch over de growth mindset hebben, is er maar één vraag die ik mezelf nu zou moeten stellen: wat heb ik hiervan geleerd? Wat ik weet is dat ik een growth mindset heb en dat helpt mij om meer lef te hebben om nieuwe dingen te proberen omdat ik weet dat ik ervan ga leren. Wat ik nog niet weet of kan, kan ik mijzelf wel eigen maken.
Dat ik een student ben, wil niet zeggen dat ik geen professional kan zijn. Ik durf mezelf nog niet te vergelijken met professionals die jaren werkervaring hebben, maar dat zal ik wel ooit zijn.

Meer weten over talent management?
Kristin is laatst geïnterviewd voor PW, het platform voor HR-professionals. Je kunt het interview hier lezen.

Wil je de boeken zelf lezen?
Bij Bol.com kun je het boek De veerkrachtige professional van Willem Verbeke & Dave Teeuwsen en Mindset van Dr. Carol Dweck kopen.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Maxlead - MXL-Google-Ads-conversiec_-scaled
Haal je het maximale uit je Google Ads conversie metingen?
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag