Wat moet je weten over dynamic banners?
Kun je jezelf 27 oktober 1994 nog herinneren? Misschien niet. Toch was dit een historische dag op het gebied van display advertising. Op deze dag werd namelijk de allereerste, betaalde banner ad geserveerd op het web. Deze banner werd vertoond op de website van het online magazine Hotwired en was een advertentie voor het Amerikaanse telecombedrijf AT&T. Hoewel de banner er niet heel ‘sexy’ uit zag, is het toch grappig om te zien hoe display advertising er toen uit zag.
Display advertising heeft sindsdien grote stappen stappen gemaakt. Naast statische banners (zoals die van AT&T) zijn dynamic banners een belangrijke vorm van display advertising geworden. In dit artikel kom je te weten wat dynamic banners precies inhouden en hoe Maxlead deze banners inzet voor haar klanten.
First things first: wat zijn dynamic banners?
Dynamic banners gaan een stapje verder dan statische banners. Statische banners zijn stilstaande banners en niet aanpasbaar. Met behulp van dynamic banners kun je echter onderdelen van de banners op verschillende manieren invullen en uitserveren. Op basis van een feed zullen deze banners automatisch vertoond worden met informatie die past bij de targeting die je ingesteld hebt. Op deze manier kun je heel gericht jouw doelgroep bereiken met een op maat gemaakte advertentie. Het werkt als volgt:
- Feed: Aan de achterkant van dynamic banners staat de feed. Deze wordt geüpload in de ad server, zoals Google Ads of Campaign Manager van het Google Marketing Platform. Het document bestaat uit data over bijvoorbeeld het product, prijzen en call-to-actions. In feite bestaat de feed uit data en variabelen om alle verschillende varianten van de dynamic banner uit te serveren.
- Creative: De creative is de banner waarmee er geadverteerd wordt. Verschillende elementen van de banner worden ingevuld met data uit de feed. Wat er dan vanuit de feed ingeladen wordt, is op basis van de ingestelde targeting. Een aantal targeting mogelijkheden zullen hieronder uitgelegd worden.
- Serving: Als er een webpagina laadt waarop de banner vertoond wordt, wordt op basis van de cookie bepaald welke variant van de banner het meest relevant is. De banner laadt de bijbehorende data uit de feed en deze wordt in de banner getoond.
Dus, in een notendop: met behulp van dynamic banners kun je verschillende banner-varianten uitserveren op basis van de targeting die je hebt ingesteld. Hoe kun je de dynamic banners dan inzetten? Dat kan voor zowel prospecting, creëren van awareness en interest, als voor remarketing.
Dynamic banners voor prospecting
Om awareness en interest te creëren voor jouw display campagne kun je heel goed dynamic banners inzetten. Op basis van verschillende targeting strategieën kun je de meest relevante banners serveren. Voorbeelden hiervan zijn:
- Demografisch
Voor een banner wil je wellicht een andere communicatie hanteren voor verschillende geslachten of leeftijdsgroepen. Webshops die sportkleding verkopen, zullen bijvoorbeeld op basis van geslacht aanbiedingen vertonen van de heren- of vrouwen collectie in de advertentie. - Interesses
Misschien wil je je meer gaan richten op de interesses van mensen. Ook daar kun je prima op targetten. Travel bedrijven zullen bijvoorbeeld voor een display campagne voor een weekendje naar Berlijn, onderscheid willen maken tussen doelgroepen met verschillende interesses. Zo kan er bijvoorbeeld gericht worden op mensen die van kunst en cultuur houden, maar ook op mensen die graag feestjes in Berlijn willen bezoeken. Met behulp van dynamic banners kunnen er dan verschillende boodschappen vertoond worden. - Locatie
Op basis van locatie targeting kun je verschillende banners uitserveren. Stel dat een kapsalonketen een display campagne wil opzetten voor verschillende filialen. Voor de banners kan er dan getarget worden in steden waar een filiaal zit en kan er in de banners dynamisch elementen worden toegevoegd die elke keer de juiste locatie communiceert.
Dynamic banners voor remarketing
Dynamic banners kunnen ook uitstekend gebruikt worden voor remarketing doeleinden. Op deze manier kun je namelijk personen bereiken die al een interactie hebben gehad met jouw website of display campagne. Dit verkeer heeft daardoor een hogere kans om te converteren. dynamic banners voor remarketing kun je op een aantal manieren inzetten:
- Bezoekersgedrag op website
Aan de hand van het gedrag van een websitebezoeker, kun je dynamic banners inzetten. Een voorbeeld: een bezoeker kijkt rond op jouw website en plaatst een product in het winkelmandje. Helaas koopt de bezoeker het product niet. Op basis van deze data kun je bezoekers opnieuw targeten met een banner die deze producten toont met bijvoorbeeld een call-to-action om hun aankoop af te ronden. Zo kun je bezoekers stimuleren om alsnog te converteren. - Herhaal aankopen
Bezoekers die al eens geconverteerd zijn, kun je door middel van dynamic retargeting stimuleren om nog een keer te laten converteren. Dit levert naast de kans op extra aankopen, ook meer engagement op met jouw bedrijf. Je kunt in de banners bijvoorbeeld gerelateerde of bijbehorende producten laten zien van de aankoop die bezoekers eerder gedaan hebben.
Dynamic banners zorgen voor een op maat gemaakte display advertentie die past bij iedere persoon binnen jouw doelgroep. dynamic inzet is krachtig omdat de inhoud en communicatie van de advertentie zo relevant mogelijk is. Bij Maxlead zetten wij voor display campagnes ook dynamic banners in voor bijvoorbeeld Basic-Fit.
GEO display campagne voor Basic-Fit
Voor de nieuwe opzet van de display campagnes voor Basic-Fit zijn er dynamic banners ingezet, die banners uitserveert op basis van de locatie. Voor deze nieuwe opzet is er onder andere getarget op de steden met een één of meerdere Basic-Fit vestigingen. Hier zie je een voorbeeld van een banner die getarget is op Den Haag.
Naast de locatie, wordt ook een afteller getoond en wordt de maand genoemd die bij de promo hoort van de campagne. Deze geven aan hoe lang potentiële klanten tijd hebben om te kunnen profiteren van de actie. Op basis van de data uit de feed zal de afteller en juiste maand getoond worden. Hieronder zie je een voorbeeld van een GEO feed.
Een belangrijke vraag is hier natuurlijk: wat waren de resultaten? Na de inzet van de dynamic banners zien we een uplift in het aantal clicks en een hogere engagement. Ten slotte was de CTR soms zelfs 2 keer zo hoog (!), vergeleken met de campagnes waar er nog geen inzet was van dynamic banners.