What happens in Vegas… Pubcon 2017!

Blogs
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 8 november 2017Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - the-strip-500×330-1

Zoals elk jaar heeft Maxlead ook dit jaar weer een delegatie naar Pubcon gestuurd. Binnen ‘het wereldje’ staat Pubcon hoog aangeschreven, dus kunnen we dit congres niet aan ons voorbij laten gaan. Dit jaar wel een kleinere afvaardiging dan normaal; alleen ondergetekende ondernam de reis naar de wereldberoemde stad in de woestijn van Nevada: Las Vegas.

Vier dagen met sprekers over onderwerpen als Organic SEO, Lead Gen, PPC, Content Marketing, Social Media, Mobile SEO, Technical SEO, enzovoorts. Veel nadruk op SEO, maar dat is als SEO consultant ook wel prettig. De eerste dag was een trainingsdag, dus daar durfden we van te voren wel van te zeggen dat we die konden overslaan.

Pubcon heeft veel parallelsessies, dus een enkele SEO consultant zal ze niet allemaal kunnen volgen. In deze blog (en de komende twee) hopelijk de interessantste.

Keynote: Peter Shankman

Keynotes zijn eigenlijk altijd wel leuk, omdat er meestal speakers voor uitgenodigd worden die niet alleen wat te vertellen hebben, maar het ook kúnnen vertellen. Peter had er bijna een uur voor nodig, maar zijn keynote is in een paar regels samen te vatten:

“The bar is low, no need to be awesome”. Wees transparant, geef de informatie op de manier die je doelgroep het liefst heeft, omarm het concept (“the concept survives”) en help zonder te verkopen. Eigenlijk kom je er zo vanzelf. Waar precies werd niet helemaal duidelijk, maar een inspirerend praatje was het wel.

Met net een stapel pannenkoeken en een sloot koffie op was dit een goed begin van de dag.

Sessie 1: SEO audits

Speakers: Bill Hartzer en Alan Bleiweis

Als vooral technisch SEO consultant, die veel te maken heeft met alle soorten en maten sites waar kritisch naar gekeken moet worden, was ik toch wel benieuwd naar deze sessie. Hoe doen anderen het vergeleken met Maxlead en valt er nog iets aan toe te voegen?

Bij de sessie van Bill bleek er weinig nieuws onder de zon van Nevada. Een site audit is veel werk en je kunt het zo gek maken als je het zelf wilt. Alhoewel de tools en methodes wat afweken (zoals altijd, zelfs binnen ons eigen team al) kwam er niets nieuws bovendrijven.
In ieder geval maken wij mooiere slides…

Alan is er een van de oude stempel en net als Bill ging hij mee in de ‘ikdoealaaninternetsinds’-race. Ietsje eerder dan Bill, maar ook pas sinds 1996 of zo.

Waar Alan veel de nadruk op legde was het verschil in klanten voor een audit; je moet niet voor allemaal een audit op dezelfde manier aanvliegen. Dat begint al bij de intake, waar hij dan ook iets van 15 verschillende standaardforms voor had. Uiteindelijk wil je wel vanuit een standaard werken, maar dat worden er alleen wat meer.

Ook niet veel nieuws, maar een spreker met veel ervaring en echte passie voor het vak.

Sessie 2: Mobile SEO First

Speakers: Jennifer Slegg & Topher Kohan

Na een eerste sessie voor wat feel good over onze/mijn eigen aanpak, een sessie die, was de verwachting, wat meer naar AMP gaat (niet mijn favoriet).

Wat we al een tijd weten is dat Google overgaat naar een ‘Mobile-first index’. In die index worden de zoekresultaten van je site (vooral) bepaald door je mobiele site. Daarmee is Google nu ‘live’ aan het testen en de uitrol zal niet lang meer op zich laten wachten.

Deze verandering is vooral belangrijk voor site-eigenaren met een aparte desktop en mobiele site. Hoewel wij die in de praktijk nog maar weinig tegenkomen ging het grootste gedeelte van Jennifer’s verhaal over wat je als site-eigenaar moet doen om in de mobile index toch relevant te blijven.

Verder veel punten waar je op moet letten om je (mobiele) site de meeste kans te geven in de nieuwe index. Niet helemaal toevallig zijn dit punten waar je nu eigenlijk ook al op zou moeten letten (titles, pop-ups, navigatie, enzovoorts).

Natuurlijk kwam AMP ook nog om de hoek kijken. “Do you want AMP? Probably yes…”.

Topher werkt bij weather.com en is een grote fan van AMP. Als medewerker van weather.com snap ik dat eigenlijk wel, maar je hebt bij mij dan wel wat goed te maken.

Nu kon Topher aardig vertellen en had hij mooie voorbeelden meegenomen van de aanpak bij weather.com (zij passen pagina’s aan op device én verbindingssnelheid), dus het bleef wel een leerzaam verhaal.

Bij weather.com heeft AMP veel resultaten verbeterd, dus het is niet gek dat Topher een fan is.

Een mooie quote (die wat mij betreft het fan-zijn van AMP enigszins tegenspreekt):
“Good clean code with content will always do well, no matter what changes the search engine makes”.

Keynote: Tom Hale (Survey Monkey)

Speakers die vanuit hun eigen tool/business praten zijn altijd een risico; wordt het niet teveel een reclamepraatje? Hoewel de sessie ietwat gladjes aan elkaar gepraat werd en de slides gelikt waren werd dat het gelukkig niet.

Eigenlijk weten we allemaal wel dat je met enquêtes echt dingen te weten kan komen. Big data is gaaf, maar het ‘waarom’ kan je er (vaak) niet in vinden. Dat kun je dus beter vragen.

Surveys geven je niet alleen inzichten, maar kunnen je ook helpen met het maken van content. En met de mooie voorbeelden die Tom gaf heb ik in dat laatste wel aardig zin gekregen.
“Everyone loves data. Great way to take advantage of the news cycle”.

Tom zou ook wel enigszins moeten weten waar een goede enquête aan moet voldoen en hij gaf dan ook een aantal pointers:

 1. Vind een onderwerp
  (dûh, maar soms lastiger dan je zou denken)
 2. Mobiel eerst
  (ligt aan je mobiele bezoek)
 3. ‘Respondent first’
  (eerste vraag simpel, de juiste uitnodiging en let op de timing)
 4. ‘Art of asking’
  (geen jargon, geen sturende vragen, minder is meer, geen persoonlijk te identificeren informatie)

Sessie 3: Enterprise Level SEO

Speakers: Rob Kerry & Bob Hunt

Een sessie uit de ‘Spotlight’ categorie. Bij Maxlead werken we hoe langer hoe meer met enterprise accounts, dus ik was wel benieuwd naar ervaringen uit de praktijk.
Rob Kerry had goede slides voorbereid, maar kwam eigenlijk niet verder dan het oplezen ervan. Dat was wat jammer, want gevoel voor humor had hij wel (denk ik).

Belangrijkste take-a-ways: probeer bij je klant te werken, zoek andere contacten op en onthoud dat SEO meer beïnvloedt dan alleen omzet.

Hij had ook een oplossing voor het weinig (of heel langzaam) kunnen veranderen bij een enterprise: ‘reverse proxies’. Daar ga ik me als eerste in verdiepen.

Zijn overige tips en tricks waren interessant, maar niet nieuw en niet voorbehouden aan grote corporate klanten.

Rob is al 3 keer gestopt met werken en is ook al 3 keer weer begonnen als ‘opruimer’ voor erg grote klanten. Hij heeft veel in-house ervaring en zijn ‘succesful SEO requirements’ snijden dan ook aardig hout:

 • Collaboration
 • Focus fundamentals
 • Root cause identification
 • Deep integration web workflows
 • Shared responsibility
 • Focus on scale not tricks
 • Re-align priorities to scale

Zijn ervaring is dat je vaak beter het woord ‘SEO’ uit briefings kunt laten. In plaats daarvan bak je de SEO-activiteit in iets wat je anders noemt. Dan zijn de uitvoerders niet bezig met SEO, wat vaak toch wat eng gevonden wordt.

Verder nog belangrijk in een enterprise-omgeving:

 • Optimaliseer templates, niet pagina’s
 • Leer je CMS kennen
 • Schrijf duidelijke briefings

Uiteindelijk werd dit toch wel een interessante sessie door een combinatie van erg veel ervaring, kennis en een iets beter idee van goed presenteren.

Sessie 4: Thin Content Is a Top SEO Issue to Solve

Speakers: Phillip Thune, Virginia Nussey & Hannah Thorpe

Voor de een-na-laatste sessie weer een onderwerp wat minder in mijn interessegebied ligt, maar omdat thin content vaak heel erg tegen technische SEO aanjeukt (en er vaak door wordt veroorzaakt) was ik toch wel benieuwd.

Philip begint met wat soorten thin content (vooral doorway pages) en vergat er gelijk een paar. Zijn belangrijkste voorbeeld was niet erg spannend (een pen) en de oplossing had meer met schrijven te maken dan met echte dunne content. Vanuit zijn eigen bedrijfstak (content schrijven voor weinig) had hij nog wel een leuke tip: als je een beetje moe bent van het verzinnen van headings of titels van content, geef dan een tekstschrijver eens een opdracht als ‘Verzin voor dit onderwerp eens 50 blogtitels’. Niet duur en ze zullen niet allemaal goed zijn, maar er zal altijd wel wat tussen zitten.

Virginia wist eigenlijk niet wat thin content was en zag volgens mij haar eigen slides voor het eerst… Het werd dan ook een onsamenhangend Pubcon-onwaardig verhaal. Maar goed, dat kan een keer gebeuren op zo’n groot event.

Hannah had een beter verhaal en kon het leuk vertellen, maar bleef wel erg op de vlakte. Alsof thin content alleen komt door productvariaties die je allemaal kunt oplossen door er een canonical aan te hangen. Filters, sortering, paginering en consolidatie zijn allemaal termen die niet langskwamen en dat was toch echt wel een gemis.

Sessie 5: Using SEO Seasonally

Speakers: Ann Smarty & Laura Scott

Een fijn organisch onderwerp dat we bij elke klant wel tegenkomen.

Ann was een beetje moe van de dag, maar deed nog goed haar best. In het verhaal zaten wat meer open deuren dan verwacht, maar het deed wel waar een congres voor is: je helpen herinneren aan belangrijke ‘actionable’ activiteiten.

Feestdagen en (alle soorten) seizoenen zijn voorspelbaar (het is helaas elk jaar kerst) en de moeite waard om voor te schrijven. Belangrijke dagen kunnen naast jaarlijks ook lokaal, onofficieel, grappig of vreemd zijn.

Let erop dat keywords ook gelabeled worden als ‘seasonal’.

Ann maakt elk jaar een seizoens-/belangrijke-dagen-kalender en vanaf nu mag elke klant me helpen onthouden dat we dat volgend jaar ook gaan doen.

Laura had een vergelijkbaar en tegelijkertijd aanvullend verhaal. Ze pakte er wat algemenere ‘trends’ bij, die je ook op je eigen site kan ontdekken.

Belangrijk bij haar seizoensaanpak:

 • Logfiles
 • Internal linking
 • In en out of stock
 • Een strategie voor seasonal content

Aan het einde van de dag

Van 8 tot 5 op een congres is toch een beetje lang. De ‘opbrengst’ vond ik wat laag. Bevestiging is altijd leuk, maar een paar ‘AHA!’-momenten moeten op zo’n dag ook wel langskomen. Gelukkig hebben we morgen en overmorgen nog!

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - NIMA-marketing
Nima Marketing Day: de kracht van een slecht idee
Performance Marketing
Blog
Martine
Martine
Maxlead - 170436900115333300
Onze highlights van SEO Vibes on Tour 2024
SEO
Blog
Fleur Fleur Vink
Saskia Saskia Koek
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag