Pinterest als visuele zoekmachine & digitale etalage

Blogs
Saskia
Geschreven door Saskia Koek
Geschreven op: 16 mei 2017Bewerkt op: 21 juni 2024

Pinterest bestaat alweer een aantal jaar en blijft een onverminderd populair en internationaal groeiend social medium. Er zijn wereldwijd 150 miljoen gebruikers, waarvan zo’n 2,4 miljoen Nederlanders. Ongeveer 381.000 daarvan zijn dagelijks actief bezig met Pinterest. Pinterest staat erom bekend veel vrouwelijke gebruikers te hebben maar er is een flinke verschuiving aan de gang. Er komen steeds meer mannelijke pinners bij, momenteel ligt het gebruikersaandeel mannen zelfs rond de 40%.

Maxlead - StockSnap_VXGTRTVD1M-500×330-1

Dit visuele sociale medium, opgezet door Ben Silbermann (voormalig Google medewerker) en Evan Sharp is van een bescheiden platform – gedomineerd door creatieve vrouwen – uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van gebruikers die elkaar inspireren door mooie, originele en creatieve afbeeldingen te delen op borden. Deze Pinterestborden kun je het best zien als online prikborden die vaak een bepaald thema hebben. Vooral onderwerpen als koken, DIY, reizen, inrichting en mode zijn populair. Om je weg te vinden in deze zee van inspiratie heeft Pinterest een handige tool gemaakt: de ‘visual search tool’. Ofwel het visuele zoekgereedschap. Hiermee zoek je puur via afbeeldingen, er komt geen woord aan te pas.

visual search in pinterest

Visual search in Pinterest

Zo werkt visueel zoeken in Pinterest

Met de visual search tool vind je gemakkelijk soortgelijke afbeeldingen. Maar ook binnenin een foto kun je iets selecteren als input voor de visuele zoekmachine. Bekijk je bijvoorbeeld een foto van een mooi interieur maar ben je vooral geïnteresseerd in die geweldige bank? Dan kun je de bank selecteren waarna Pinterest je allerlei soortgelijke banken laat zien. Dit gebeurt vooral op basis van kleuren en vormen. Kleur en vorm zijn daarmee de belangrijkste stijlelementen waarmee Pinterest een soort ‘stijl zoekmachine’ heeft gemaakt. Dit is voor veel productcategorieën erg handig. Denk vooral aan kleding, meubels en haarstyling, maar bijvoorbeeld ook aan auto’s. 

visual search tool in pinterest

Visual search tool in Pinterest

Het is een fijne tool omdat het soms moeilijk is te beschrijven wat je mooi vindt, of wat je smaak is. Want waar begin je met googelen als je op zoek bent naar een mooi interieur? En wat is eigenlijk mooi? Dat is een van de weinige vragen waar Google ook geen antwoord op heeft, Over smaak valt immers niet te twisten…

De visual search tool is handig als je inspiratie zoekt om je huis in te richten of een outfit in een bepaalde stijl zoekt, maar het biedt meer mogelijkheden. Stel: je hebt net een hele gave auto gezien waar je graag meer over wilt weten, maar je hebt geen idee hoe het model heet. Dan zou je zelf de foto op Pinterest kunnen zetten (dat hoeft niet openbaar, je kunt ook privé borden aanmaken) en de visuele zoekfunctie inzetten om afbeeldingen van soortgelijke auto’s te vinden. Goede kans dat je de merknaam en het model zo ook achterhaalt.  Momenteel is Pinterest deze manier van zoeken aan het optimaliseren waarbij een nieuwe app werd geïntroduceerd: LensBETA. zoals de naam al aangeeft nog een bètaversie, maar veelbelovend, vooral omdat je de foto niet eerst op Pinterest hoeft te uploaden.

De visual search tool werkt overigens niet altijd even goed. Pinterest slaat ook wel eens de plank mis…Zo bestaan de soortgelijke resultaten van deze schoenen onder andere uit een luier en soepkom… Dit komt door het gebrek aan contrast (de schoen is helemaal wit) en doordat de foto uit een bepaalde hoek is genomen. Bij het vergelijken op basis van vorm en kleur kunnen dan allerlei objecten tevoorschijn komen, dus ook spullen die je nou net niet zocht…

Vreemde resultaten visual search tool pinterest

Vreemde resultaten met de visual search tool in Pinterest

Pinterest voor branding & websiteverkeer

Pinterest is vooral interessant voor branding doeleinden. Mensen herinneren zich namelijk 80% van wat ze zien en maar 20% van wat ze lezen, dus om ‘top of mind’ te worden moet je zoveel mogelijk met beeldmateriaal werken. In het verlengde van het creëren van naamsbekendheid is Pinterest ook geschikt voor het vergroten van het verkeer naar je website. Bij het plaatsen van afbeeldingen geeft Pinterest haar gebruikers de gelegenheid een beschrijving toe te voegen en een link naar de website plaatsen. Vooral die link maakt shopping via Pinterest gemakkelijk, zo kun je immers achterhalen waar een product verkrijgbaar is. Handig voor de pinner dus, maar zeker voor een bedrijf! Door je aanbod via Pinterest te tonen kun je nu ook gevonden worden op je afbeeldingen, zonder dat er een zoekwoord aan te pas komt. Een soort digitale etalage dus, waar je de pronkstukken en trends binnen jouw branche of bedrijf kunt tonen. Al enthousiast? Later in het artikel geven we een paar starttips!

Pinterest gaat trouwens nog een stapje verder met ‘Shop the Look’. Met deze functie kunnen gebruikers een blauwe stip aanklikken in de afbeelding om het betreffende product direct kopen. De functie beperkt zich echter tot bepaalde categorieën zoals mode en interieur en kan alleen aangeboden worden door geselecteerde Pinterest partners die in bepaalde landen een vergaande samenwerking met Pinterest hebben.

shop the look in pinterest

‘Shop the look’ in Pinterest

Pinterest voor de hele customer journey

Pinterest biedt bedrijven de mogelijkheid om al vroeg in de customer journey aanwezig te kunnen zijn. Door het delen van mooie en inspirerende afbeeldingen wek je de interesse van gebruikers, die de afbeeldingen (gratis!) voor je verspreiden door het op eigen borden te plaatsen. Zo kunnen je producten of diensten dus het hele web over gaan, en kun je door het vermelden van je website extra verkeer genereren. Als een gebruiker op een afbeelding doorklikt wordt deze namelijk automatisch naar de website gestuurd. Op deze manier kun je Pinterest inzetten voor naamsbekendheid. Maar hoe zit het als je mensen ook echt tot kopen wilt aanzetten?

Promotiemogelijkheden op Pinterest

Naast het maken van ‘buyable pins’ (met de blauwe stip) kun je ook adverteren op Pinterest door middel van ‘promoted pins’. Dit zijn gewone pins die tegen betaling (cost per click) aan specifieke doelgroepen worden getoond. Welke gesponsorde pins iemand ziet is gebaseerd op locatie, apparaat, interesses en het gebruikersgedrag op Pinterest. Denk hierbij aan het gebruik van zoekwoorden, het volgen van bepaalde borden, het repinnen van afbeeldingen, etcetera. Ook retargeting van je website bezoek is mogelijk. Promoted pins zijn te herkennen aan een ‘promoted’ label.

Het gebruik van promoted pins is in een aantal landen al mogelijk, waaronder de V.S. Pinterest geeft aan dit ook in Nederland te willen uitrollen, wellicht deze zomer al! En dat is goed nieuws want Pinterest is voor veel bedrijven een interessant medium om producten te promoten. Ook voor de dienstensector liggen er kansen. Denk maar aan reisbureaus die borden maken over mooie vakantiebestemmingen of kapperszaken die foto’s van verschillende haarstijlen en trends delen. Maar ook minder tot de verbeelding sprekende bedrijven zoals hypotheekverstrekkers kunnen Pinterest zakelijk inzetten. Een mooi voorbeeld hiervan is ‘De Hypotheker’ (Jazeker!). Op het Pinterest-account vind je verschillende borden om inspiratie op te doen voor bijvoorbeeld de tuin of kinderkamer. Daarnaast is er een bord met infographics over hypotheken afsluiten. Als de gebruiker hier op klikt wordt deze doorgestuurd naar de website. Naast infographics doen ook mooi gestylde quotes het vaak goed.

pinterest account de hypotheker

Pinterest account De Hypotheker

Het is jammer dat er momenteel (nog) niet geadverteerd kan worden, maar er zijn andere manieren om je afbeeldingen onder de aandacht te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van ‘rich pins’. Hiermee kun je extra informatie aan je pins toevoegen zodat ze er meer uitspringen en de aandacht trekken. Via die weg kun je bijvoorbeeld de prijs van een product toevoegen.

voorbeeld rich pin

Voorbeeld van een ‘rich pin’

Reviews via Pinterest: de ‘geprobeerd’ knop

Als je actief bent op Pinterest is het je misschien al opgevallen, er is (naast de visual search tool) nog een nieuwe gebruiksmogelijkheid bijgekomen in de vorm van een ‘geprobeerd’ knop. Gebruikers kunnen aangeven wat ze van een product, tip of bijvoorbeeld een recept vinden nadat ze het uitgeprobeerd hebben. Hiermee is Pinterest ook een soort review platform geworden. Dit biedt nieuwe mogelijkheden. Als bedrijf of dienstverlener kun je (potentiële) klanten bijvoorbeeld tips of uitleg geven, dit soort posts kunnen op veel positieve reacties rekenen. Als je producten verkoopt is het uiteraard een goed idee de ‘reviews’ in de gaten te houden en waar nodig te reageren.

geprobeerd in pinterest

‘Geprobeerd’ in Pinterest

Verschil Pinterest en Instagram

Misschien denk je: ‘ik ben toch ook al actief op Instagram, moet ik dan ook nog aan Pinterest beginnen?’. Het klopt dat zowel Instagram als Pinterest zich richten op beeldende communicatie. Beide platformen kunnen erg relevant zijn voor bedrijven, maar er zijn flink wat verschillen.

Instagram: wat doe ik nu. Pinterest: wat wil ik gaan doen.
Een van de grootste verschillen betreft de ‘houdbaarheid’ van de afbeeldingen. Waar Instagram een soort visueel dagboek is waar doorheen wordt gescrold is Pinterest meer een visueel prikbord of moodboard, gericht op inspiratie en plannen voor de toekomst. Met Instagram laat je aan je volgers zien wat je die dag gedaan hebt, met Pinterest laat je zien wat je toekomstplannen en passies zijn. Naar wat voor mooie plekken wil je nog reizen? Wat voor creatieve ideeën wil je nog uitvoeren? Welke kleding vind je mooi en zou je graag aan je garderobe toevoegen? Wat je op Pinterest zet is dus veel langer relevant dan wat je op Instagram zet. Het is dan ook niet voor niks dat Pinterest gebruikers veel meer tijd spenderen op het platform dan gebruikelijk is voor andere social media. Pinterest wordt ook vaak gebruikt om verlanglijstjes op te stellen, iets wat bij Instagram niet gebruikelijk is.

Links toevoegen op Pinterest
Een groot voordeel van Pinterest is dat je links kunt toevoegen aan de afbeeldingen. Zo kun je per gepinde foto een unieke landingspagina toevoegen. Bij Instagram is dat niet mogelijk, daar kun je (slechts) 1 link toevoegen aan je profiel en zijn je foto’s niet klikbaar.

Adverteren kan beter op Instagram
Voordelen van Instagram zijn dan weer dat je daar wél kunt adverteren en ook nog eens heel gericht door de koppeling met Facebook data. Ook kun je bezoekers aantrekken via hashtags, iets wat bij Pinterest niet gebruikelijk of goed toepasbaar is.

Internationale uitsmijter

Ook dit is je misschien wel opgevallen. Maar de pin-it knop is niet meer… Hij is eruit gebonjourd omdat Pinterest grootse internationale plannen heeft. De term ‘to pin’ of zoals we in Nederland zeggen ‘pinnen’ is internationaal niet bekend genoeg en kan verwarrend zijn. Daarom heeft Pinterest de term ‘pin it’ veranderd in het algemenere ‘save’. In Nederland heet het nu ‘bewaren’. In het kader van de internationalisering heeft ieder land ook een eigen URL gekregen, In Nederland is dit nl.pinterest.com.

bewaren knop ipv pin knop

Afbeelding met ‘bewaren’ knop, voorheen was dit de ‘pin’ knop

Pinterest heeft dus grote ambities en is hard op weg om een nog grotere en internationale speler te worden. De introductie van de visuele zoekmachine is weer een stapje in die richting. Daarmee zetten ze zichzelf als life-style search engine op de kaart. ‘Pinteresten’ klinkt misschien wat minder lekker dan Googelen, maar handig is het zeker!

Aan de slag met Pinterest?

Zin om aan de slag te gaan met Pinterest? Vraag onze content marketing en social media consultants om meer informatie, zij helpen je graag op weg!

Hier alvast een kort stappenplan waarmee je zelf aan de slag kunt!

  1. Maak een account aan op https://nl.pinterest.com/join/
  2. Kies voor een zakelijk account, dan krijg je ook toegang tot de analysetool (Pinterest Analytics)
  3. Bedenk wat voor voor thema’s van toepassing zijn op jouw bedrijf en maak borden aan per thema.
  4. Plaats inspirerende afbeeldingen op je borden. Heb je geen mooi beeldmateriaal? Zorg daar dan eerst voor! Dan zullen je resultaten ook beter zijn.
  5. Plaats bij elke afbeelding een pakkende beschrijving, een link naar de juiste pagina op je website en een call to action om door te klikken.
  6. Wees actief. Bekijk ook gerelateerde borden, repin afbeeldingen van andere gebruikers, reageer op pins, etc. Als je zelf actief bent val je meer op en zullen meer mensen je pagina bezoeken!
  7. Duik in de analysetool om te zien welke afbeeldingen het best presteren (impressies, kliks, aantal keren bewaard, etc.) en trek hier lering uit.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Maxlead - 6459-w-e-fashion-flagshipstore-amsterdam-kalverstraat-(18)-800×800
Hoe WE Fashion de controle over product prestaties in eigen hand neemt
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Maxlead - 2022-05-19_adweek_closing_0145
Advertising Week Europe – wat vonden we?
SEA
Blog
Stephanie
Stephanie
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Performance Marketing
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
SEO
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
SEO
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Maxlead - MXL-Google-Ads-conversiec_-scaled
Haal je het maximale uit je Google Ads conversie metingen?
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag