Facebook update: veel nieuwe features

Nieuws
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 25 april 2014Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - online-marketing-blog-post

Er waait een frisse wind door Facebook. Afgelopen weken zijn er veel veranderingen doorgevoerd die zowel voor paginabeheerders als voor adverteerders van belang zijn. Tijd voor een Facebook update die een overzicht geeft van de laatste wijzigingen en nieuwe mogelijkheden: Facebook’s nieuwe pagina layout De nieuwe Facebook newsfeed Afname in organische bereik paginaberichten Facebook’s nieuwe advertentiestructuur Nieuwe targeting opties: bedrijven en functies en behaviours Nieuw uiterlijk voor advertenties aan de rechterhand Facebook Remarketing Call 2 action buttons

Facebook’s nieuwe pagina Layout

Op 11 maart kondigt Facebook zijn nieuwe pagina layout voor desktop computers aan voor een meer gestroomlijnd uiterlijk. Het nieuwe design is voor bedrijfspagina’s van paginabeheerders en dus van belang voor onze klanten.

Belangrijkste wijzigen op de Facebook pagina’s zijn:
  • Post verschijnen in 1 kolom aan de rechterkant onder elkaar
  • Aan de linkerkant staan de bedrijfsgegevens
  • Rechtsboven een overzicht van je belangrijkste data zoals postreach, likes, notificaties
  • Pages to watch (welke pagina’s die op jouw pagina lijken) zijn interessant om te volgen?
De nieuwe pagina layout is momenteel uitgerold voor een beperkt aantal gebruikers. Wanneer het nieuwe design voor iedereen beschikbaar komt is niet duidelijk. Voor zover ik kan zien is het een strakker design dan de huidige layout, met een duidelijker overzicht voor de gebruiker.

De vernieuwde Facebook newsfeed

Naast de nieuwe pagina layout komt Facebook op 12 maart met een nieuwe newsfeed, of startpagina.

Reden is de mobiele en desktop newsfeed hetzelfde uiterlijk te geven, meer consistentie dus op verschillende platformen. In de newsfeed is er iets meer ruimte voor afbeeldingen in posts en zullen advertenties en organische posts hetzelfde formaat zijn.

Afname organische bereik van paginaberichten

Uit recente cijfers van Edgerankchecker.com blijkt dat het organische bereik (gewoon posten , zonder te adverteren) van pageposts van pagina’s de afgelopen jaren dramatisch gedaald is. Bereikte in 2012 een pagepost gemiddeld nog 16% van je fans, in 2014 is dat teruggelopen tot maar 6,51% !

Reden is dat mensen steeds meer vrienden hebben en steeds meer pagina’s volgen. Hierdoor zal maar rond de 6% van je paginaberichten gezien worden door je fans. In 2013 is het aantal fanpages verdubbeld en wordt de ruimte dus steeds meer beperkt. Welke berichten wel of niet vertoond worden is afhankelijk van veel verschillende factoren, waarvan er een aantal al door Facebook al eerder gedeeld zijn. In een recent artikel op Frankwatching kun je meer lezen over de newsfeed en hoe je kan zorgen dat meer mensen je berichten te zien krijgen. Je posts boosten door middel van adverteren zorgt in ieder geval voor een veel groter bereik, ook onder je bestaande fans!

Facebook’s nieuwe advertentiestructuur

Een grote verandering voor adverteerders is de nieuwe advertentiestructuur die Facebook eind februari aankondigt. Ondertussen hebben al onze Facebook advertising accounts ook de nieuwe structuur gekregen en zijn we er al druk mee aan het experimenteren. Grootste wijziging is een nieuwe laag in de structuur de adsets. Voor elke adset bepaal je de doelgroep, het budget en de duur. Per campagne, waarin je het doel van het adverteren bepaalt, kun je verschillende adsets creeëren voor verdere segmentatie (leeftijden, interesses, opleiding e.d.) en met budgetten schuiven om je goals te behalen. Tot nu toe zijn we er als online advertising consultants heel happy mee.

Lees meer over best practices op Facebook.com/business.

Nieuwe Facebook doelgroep targeting opties

Zoals al werd aangekondigd heeft Facebook een nieuwe targeting methode in de advertising interface geïntroduceerd: Behaviour Targeting. Keuzes voor Behaviour- of gedragstargeting zijn er in 3 hoofdcategorieën:

  1. Digital activities (online spenders, mensen die veel foto’s uploaden…)
  2. Mobile device users (per merk, per soort phone, nieuwe gebruikers…)
  3. Travel (alle reizigers, van plan te gaan reizen, net terug, zakenreizigers..)
work and employee targeting Facebook

Daarnaast is de bestaande targeting op werkgevers en functies binnen Facebook advertising uitgebreid.
Je kunt niet alleen targeten op werkgever, maar ook op specifieke functie en Branche. Super voor de recruiters onder ons en de B2B adverteerders. Het is allemaal te vinden onder de knop More demograhics. Lees meer hierover in het artikel op Likeconomics.nl

Nieuw uiterlijk voor advertenties aan de rechterzijde

Facebook heeft aangegeven het uiterlijk van de advertenties aan de rechterzijde te gaan veranderen op het Facebook business blog. Dit om meer consistentie te bieden in het uiterlijk van de verschillende ads.

De afbeeldingen bij de ads aan de rechterzijde zullen groter worden, zelfde proporties als die van de newsfeed. Hierdoor zullen er aan de rechterzijde ook minder ads vertoond worden. Voor adverteerders makkelijker om 1 formaat te uploaden voor zowel de newsfeed als de advertenties rechts.

Facebook verwacht meer engagement met ads aan de rechterzijde. Voorheen was dit beduidend lager dan de ads in de newsfeed. Ze verwachten dat het eind deze maand zal worden uitgerold.

Facebook remarketing

Zoals eerder vermeld heeft Facebook het gemakkelijker gemaakt om groepen te remarketen met een remarketing pixel, zonder tussenkomst van derden als FBX of Adroll. Bijvoorbeeld mensen die bepaalde pagina’s op je website hebben bezocht of je mobiele app. Het werkt met een remarketing pixel die op de pagina’s plaatst en hiervoor creeër je een custom audience. Dit doe je bij Audiences in de adverts manager> Create audience

De custom audience kun je zelf zo breed of smal maken als je wilt (alle website pagina’s taggen of alleen bepaalde tags per categorie bijvoorbeeld)

Maxlead zal dit binnenkort gaan testen bij hun klanten, wij verwachten natuurlijk meer engagement met de advertenties als potentiële klanten al eens eerder op de website geweest zijn.

Call to action buttons

Voor ads die een link naar de website hebben komt Facebook in januari met de mogelijkheid om een call 2 action button toe te voegen. Je kunt kiezen uit 5 call to action buttons. Deze worden overigens vertaald in het Nederlands voor Nederlandse adverteerders. Learn More wordt bijvoorbeeld Lees Meer.

Nearby friends

Laatste Facebook nieuwtje is de introductie van Nearby friends.

Een nieuwe feature die je een notificatie geeft als vrienden in de buurt zijn. Ook is de feature bedoeld om te zien waar je vrienden zijn, bijvoorbeeld om ze te volgen op vakantie. Nearby friends kun je aan en uitzetten en ook voor specifieke groepen instellen (bijvoorbeeld goede vrienden). Je kiest dus zelf wie je locatie wel of niet kan zien. Nearby friends zal beschikbaar komen voor IOS en Android, voorlopig eerst in de US. Of we hier in de toekomst wat mee zouden kunnen qua advertsing? Wie weet…

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag