Google afbeeldingsresultaten in een nieuw jasje

Nieuws
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 29 januari 2013Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - google-image-search-in-nieuw-jasje

Afgelopen week (d.d. 23 januari 2013) kwam Google met het heuglijke feit dat ze de afbeeldingsresultaten in Google Images een opfrisser gingen geven. De dagen na de aankondinging zou het in een sneltreinvaart wereldwijd worden uitgerold. Zakelijk gebruiken wij regelmatig Google Images, onder andere om te checken of afbeeldingen van klanten zichtbaar zijn op relevante zoektermen, of dat ze nog een optimalisatieslag kunnen gebruiken. Het nieuwe ‘Google Images’ jasje heeft een aantal leuke nieuwe features erbij gekregen. Een aantal zullen we hieronder laten zien.

Wat is Google Image Search?

Google Image Search is een zoekmachine voor afbeeldingen. Het is een data bank vol met afbeeldingen. Google Images is te benaderen via de URL https://images.google.nl/ of gewoon via Google.nl bij het aanklikken van ‘Afbeeldingen’ in de navigatie onder het zoekveld.

**video**

Snel indexeren van nieuwe afbeeldingen

Google gaat er prat op geplubliceerde nieuwsartikelen in een rap tempo te kunnen detecteren en indexeren (Google Caffeine, 2010). Zoals het er nu naar uitziet is dit doorgetrokken naar de afbeeldingen: het moment van indexeren wordt in uren weergegeven in de afbeeldingen.

Voorbeeld: We zochten in Google.nl naar meer informatie over de aankondiging van de troonsafstand van onze Koningin. De zoekterm was ‘troonsafstand Beatrix’. Tussen de tekst- en nieuwsresultaten werden foto’s vertoond van onze koningin met daarbij de informatie over de tijd van indexatie.

Universal Search resultaten foto's koningin Beatrix

Deze extra informatie wordt waarschijnlijk alleen getoond als de foto’s vers van de pers zijn: Bij een zoekopdracht als ‘dolfijnen’ kwamen we die toevoeging niet tegen.

Extra meta data bij afbeeldingen

Bij het doorklikken naar ‘Afbeeldingen’ worden de foto’s nog steeds naast elkaar getoond, van boven naar beneden.

resultaten Google images koningin Beatrix

Klik je door op een foto, zag je voorheen op de achtergrond als watermerk de website waar de afbeelding op was gevonden. De overige foto resultaten waren dan niet meer zichtbaar.

Voorbeeld hoe het was, foto met op de achtergrond van website pagina in watermerk-vorm:

oude resultaten Google images

Dat onderdeel is nu veranderd. Bij het aanklikken van de foto, wordt deze uitgeklapt en geeft het extra meta data zoals:

  • de website/webpagina waar de foto op is geplaatst (pagina bezoeken)
  • de originele grootte van de afbeelding (originele afbeelding bekijken)
  • informatie over de foto (afbeeldingsdetails)

Gebruikersvriendelijker

Het positieve is dat de overige foto’s zichtbaar blijven, ondanks het feit dat de afbeelding wordt aangeklikt: Je verdwijnt niet van de resultaten pagina. Dat maakt het een stuk makkelijker voor de bezoeker: is de aangeklikte foto niet waar je naar zocht? Klik dan op het kruisje rechtsbovenin bij de foto zelf, of scroll naar boven of beneden voor andere opties.

nieuwe resultaten Google images

Afbeeldingsinformatie

Als je niet doorklikt op een afbeelding, maar je ziet een foto tussen alle resultaten waar je meer informatie over wilt hebben, kun je een ‘drag and drop’ uitvoeren. Sleep de foto met de muis naar het zoekveld boven de foto’s.

Zie voorbeeld hieronder:

feature drag and drop in Googe image search

Google zoekt vervolgens naar resultaten waar de afbeelding (nog meer) gedetecteerd is. Dit werkt hetzelfde als wanneer je de foto hebt aangeklikt; je kunt doorklikken op de button ‘Afbeeldingsdetails’ voor hetzelfde resultaat.

Voorbeeld van ‘Afbeeldingsdetails’ resultaten:

afbeelding details Google images

Conclusie: Afbeeldingen optimaliseren

Conclusie is dat het interessant is en blijft afbeeldingen op de website te optimaliseren. Zeker omdat er nu ook prominenter een doorklik mogelijkheid aanwezig is naar de website. Dat kan meer verkeer betekenen.

Hoe kun je foto’s op de website optimaliseren? Enige tijd geleden hebben we daar een blog over geschreven dat nog steeds van kracht is: Optimaliseren van afbeeldingen belangrijk voor SEO? Neem een kijkje hoe het werkt.

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag