Google Analytics 4: Wat is het en waarom moet je het gebruiken?
Op 14 oktober heeft Google officieel de nieuwe versie van Google Analytics aangekondigd: Google Analytics 4. In dit artikel leg ik je uit wat GA4 bijzonder maakt, en waarom dit de toekomst van Analytics is.
GA4 is niet simpelweg de huidige versie van Google Analytics in een modern jasje. Het biedt veel nieuwe features en er zullen in de nabije toekomst nog veel nieuwe feature releases en updates volgen.
Met GA4 wil Google marketeers beter kunnen helpen op verschillende vlakken:
- Schaalbaarheid: GA4 moet meer gebruiksgemak geven bij groei van het bedrijf. Zo kun je in GA4 properties data van je website en app op één plek verzamelen.
- Verantwoordelijkheid en duurzaamheid: Privacy staat hoog in het vaandel in GA4. Zo worden IP adressen standaard geanonimiseerd en valt dit ook niet aan te passen.
- Machine Learning: Machine learning krijgt een prominente rol in GA4. GA4 zal daarom met meer zelf gegenereerde inzichten en voorspellingen komen om business prestaties te verbeteren. Hiermee speelt het in op de opmars van tracking prevention (zoals ITP/ETP). Door de beschikbare data te modelleren, zal Analytics toch in staat zijn betrouwbare inzichten te genereren over websitebezoekers.
- Volgen van gebruikers: GA4 zal beter in staat zijn om gebruikers te volgen, ook cross-device. De nadruk ligt in GA4 vooral op gebruikers en de interacties (events) die zij online met jouw business hebben.
- Integraties: GA4 zal meer en diepere integratie mogelijkheden bevatten met andere producten, zoals BigQuery en Google Ads.
FEATURES
Om te begrijpen hoe GA4 dit kan realiseren, zullen we de belangrijkste features toelichten.
Data Streams
Allereerst biedt GA4 de mogelijkheid om data uit meerdere bronnen in één plek te verzamelen. Zo kun je data van websites en apps groeperen. Je kunt je databronnen beheren onder Data Streams in de Admin interface. Uiteraard kun je GA4 ook gebruiken als je maar één databron hebt, zoals alleen een website.
Rapporten
In GA4 zijn rapporten meer gegroepeerd. Daarom vind je in de navigatie minder rapporten. Zo kun je nu alle demografische rapporten in één overzicht zien die je in de navigatie kunt aanklikken. Rapporten voelen meer aan als een dashboard, waar standaard naast tabellen ook veel gebruik wordt gemaakt van grafieken en visualisaties.
Insights tool
Om meer de diepte in te gaan qua analyses, heeft GA4 een verbeterde versie van de Insights tool. Deze tool genereert automatische inzichten en voorspellingen met gebruik van machine learning. Het kan je helpen snel waardevolle inzichten te krijgen om conversies te optimaliseren.
Explore
Een andere interessante feature in GA4 is de Explore sectie in de navigatie. Hier biedt GA4 opties om op verschillende manieren ad-hoc te analyseren en je data visueel te maken. Zo is het mogelijk om uitgebreider en specifieker user journeys te analyseren door middel van Funnel analysis en Path analysis. Funnel analysis laat zien welke stappen gebruikers ondernamen voordat zij tot een conversie of event kwamen. Daarbij kun je zelf instellen welke stappen doorlopen moeten worden. Met de Path analysis methode kijk je juist naar welke interactie volgde op een andere interactie.
Bieden de tools binnen GA4 niet genoeg voor het doen van analyses? Dan kun je ook een koppeling maken met BigQuery voor meer complexe en uitgebreide analyses. In GA4 is deze optie ook beschikbaar voor gebruikers van de gratis versie.
Events
Het is mogelijk om bepaalde events, zoals klikken op uitgaande links, YouTube interacties en downloads meetbaar te maken in de interface zelf.
Het is dan niet nodig om dit in Google Tag Manager in te stellen! Het zal nog wel mogelijk blijven om de meting van deze events via Google Tag Manager te regelen.
Het laatste punt met betrekking tot events is de herziene structuur. In de huidige Universal Analytics properties was men gebonden aan de event category, action en label structuur. In GA4 is dit anders. Elke interactie krijgt een unieke event naam. Onder dit unieke event kun je parameters toevoegen die je zelf een naam kunt geven. Dit is een grote stap om meer flexibel te zijn in de extra informatie die je bij events wil doorgeven. GA4 is gebaseerd op een ander data model dan Universal Analytics, die meer de nadruk legt op gebruikers en events. Ook custom dimensions en custom metrics worden vervangen. Dit worden user properties en event parameters.
Audiences
Deze user properties en event parameters zijn de bouwstenen voor audiences. Maar GA4 bevat een andere soort audience: predictive audiences. Dit zijn door GA4 gegenereerde doelgroepen waarvan GA4 de kans groot acht op basis van machine learning dat zij een bepaalde actie op je website uitvoeren.
Audiences kun je in rapporten toevoegen om verschillende doelgroepen te kunnen analyseren. Dat niet alleen, want als je je GA4 property linkt met Google Ads, worden deze audiences automatisch gedeeld zodat je ze direct kan gebruiken voor campagnes! Dit geldt ook voor predictive audiences.
DebugView
Als laatste biedt GA4 een nieuwe functie aan om tracking aanpassingen te testen (DebugView), die het gemakkelijker maakt om aanpassingen te testen en te zien of deze data doorkomt in Analytics.
IN GEBRUIK NEMEN VAN GA4
Kortom, genoeg om enthousiast van te worden!
Ons advies is om nu al Google Analytics 4 in te richten. Blijf voorlopig met Universal Analytics werken, maar bouw alvast historische data op in GA4. Doe dit voor de feestdagen, zodat je ook die waardevolle data nog meepakt. Dit geeft je ook alvast de kans om met GA4 te werken en te experimenteren.
We helpen je graag met het inrichten van GA4. Door ons gestroomlijnde proces kunnen we je snel en makkelijk overzetten, waarbij je Universal Analytics property/properties inrichting blijft werken.