Google Analytics is Universal Analytics

Nieuws
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 4 april 2014Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - universal-analytics-blog

2 April is géén April Fools’ Day. Toch was dat even een extra controle bij de aankondiging op het Google Analytics blog. Al was het maar omdat het Google team ook bekend staat om hun vrij uitgebreide 1-april-grappen – zoals deze – beschikbaar binnen de Analytics Academy met verder overigens wel nuttige online cursussen op het gebied van analytics. Maar Universal Analytics is nu dus echt Bèta af. Wat betekent dat dan? Het korte antwoord is dat alle functionaliteiten van “Classic” Google Analytics nu door de nieuwe versie, Universal Analytics, worden ondersteund. Dus óók de Doubleclick remarketing code, en daarmee de Audience reporting die tot nu toe zo angstvallig leeg moest blijven voor early adopters van de Beta. En bij het aanmaken van een nieuwe Analytics Property heeft u geen keuze meer; alleen Universal Analytics is beschikbaar. Maar het betekent meer dan dat.

User ID & Cross-Device Reporting

Nieuwe functionaliteiten worden alleen voor Universal Analytics ontwikkeld, zoals de introductie van Cross-Device Reporting met de User ID. Als uw bedrijf gebruikers met een login heeft, zou u nu al met behoorlijk wat hack-werk  enig inzicht kunnen krijgen in hoe zij zich op meerdere devices gedragen; overdag op de laptop of desktop, onderweg op hun smartphone, en ‘s avonds op de tablet.

De User ID maakt deze manier van gedrag volgen veel toegankelijker en makkelijker, namelijk direct in de Analytics interface. Door aan Universal Analytics uw eigen unieke klant-ID mee te geven bij iedere ingelogde actie op elk device, worden deze acties samen in één Analytics View verzameld, en wordt de analytische focus verlegd van visits naar visitors. Of anders gezegd, van uw anonieme bezoekers, naar uw bloedeigen klanten. Het in kaart brengen van de Customer Journey wordt daarmee dus minder een mode-term, en meer werkelijkheid. Een voetnoot hierbij is nog wel dat mobiele apps buiten dit plaatje vallen; die moeten alsnog met aparte Properties worden getracked.

Offline tracking

Een andere belangrijke benefit van Universal Analytics ten opzichte van Google Analytics is de mogelijkheid tot Offline Tracking.

Voor elk bedrijf dat ook zaken doet buiten of na een website bezoek, biedt Offline Tracking de mogelijkheid om relevante informatie hierover naar Universal Analytics te sturen. Bijvoorbeeld wanneer een online lead na een telefoontje verandert in een klant. Met Universal Analytics zou je hiervoor beide acties kunnen vastleggen:de call en de conversie naar klant. Het enige wat daarvoor nodig is, is een speciaal soort url-aanroep die bijvoorbeeld vanuit het CRM wordt afgevuurd richting Analytics. Zelfs voor pure online e-commerce sites zou je bijvoorbeeld met retour zendingen of annuleringen op deze manier je data kunnen verrijken.

Custom Dimensies & Metrics

Binnen Analytics waren de Custom Variables al beschikbaar, Universal doet er nog een schepje bovenop en breidt dit uit tot 20 Custom dimensies en metrics. Relevante informatie over uw site, bezoeker, of product is hiermee aan ieder type rapport toe te voegen om zo weer de analyse mogelijkheden te verrijken.

Migratie deadline en Google Analytics sunset – Fase 4 komt dichterbij

Mooi al die nieuwe functies, maar die waren ook al beschikbaar voor de Beta. Wat betekent deze stap nu eigenlijk?

Met het begin van Fase 3 [Universal Analytics uit Beta] uit het Analytics Migratie Plan, komt Fase 4 ook dichterbij. Fase 4 breekt aan als alle huidige Analytics configuraties zijn omgezet naar Universal. Configuraties worden nu al automatisch omgezet, maar dit kan ook handmatig in het account [zie plaatje]. Na de configuratie-stap begint de klok te lopen om ook de code van al uw huidige sites die nog met Classic Analytics code worden getracked. Deze oude tracking methode wordt namelijk nog (minimaal) 2 jaar lang ondersteund vanaf het begin van Fase 4. Dan wordt het dus wel langzaam aan tijd om naar migratie opportunities te kijken. Bijvoorbeeld wanneer een nieuwe huisstijl voor een site wordt ontwikkeld, nieuwe functionaliteiten worden uitgerold of de overgang naar een nieuw CMS. Dit zijn momenten waarop vaak toch al een investering moet worden gedaan in onderhoud of ontwikkeling van Analytics code.

Worden er toch al kosten gemaakt, gaat het om zaken die een verwachte lifecycle van 2 jaar of meer zullen hebben, dan kan het kosten efficiënter zijn om in één keer de overstap naar Universal Analytics te maken, in plaats van eerst investeren in wijzigingen op Google Analytics, en binnen 2 jaar opnieuw te moeten investeren in een migratie naar Universal Analytics.

Google Tag Manager

Er is voor dit soort migraties een tool die dit veel makkelijker maakt dan voorheen, en deze wordt niet toevallig ook gratis- door Google aangeboden: Google Tag Manager. De ins en outs van deze tool zijn niet in een paar regels uitgelegd, maar kort gezegd versimpelt GTM de implementatie, configuratie en het onderhoud van vrijwel al uw niet aan content gebonden codes. Dus niet alleen Universal Analytics of form tracking, maar ook bijvoorbeeld Ads Conversie & Remarketing codes en survey tools.

Maxlead helpt bij migratie naar Universal Analytics

Het Maxlead Analytics team heeft al geavanceerde GTM implementaties en Universal Analytics migraties uitgevoerd, en kan adviseren en begeleiden bij alle verschillende smaken in migraties en implementaties; van simpele tot een volledige inzet van de nieuwe mogelijkheden binnen Universal Analytics.

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag