Google Analytics nu Real-Time

Nieuws
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 14 november 2011Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - google-analytics-realtime-1

Altijd al willen weten hoeveel personen nu op je site zijn, via welke kanalen deze bezoekers zojuist zijn geland en waar deze personen op dit moment in geïnteresseerd zijn? Sinds een paar weken rolt het Google Analytics team de nieuwe functie ‘Real-Time’ uit. Officieel heeft deze nieuwe rapportvorm de Beta status, maar vele Google Analytics gebruikers kunnen al beschikken over de nieuwe inzichten die Real-Time biedt.

5 Toepassingen Google Analytics Real-Time

1. Bijsturen van TV en radio response

Voor marketeers die een TV en /of radio campagne effectief aan willen laten sluiten bij online conversie is Real-Time bijzonder nuttig. Je kunt als Marketeer tijdens de uitzending de bezoekers op de website volgen en a-la-minute hierop inspelen. Zo zou je kleine fouten direct kunnen corrigeren. Bijvoorbeeld als je merkt dat bezoekers belangrijke pagina’s slecht kunnen vinden.

2. Aandacht vanuit social media voor je site volgen binnen Analytics

Ontstaat er plotseling een bijzondere aandacht vanuit een specifiek social media kanaal voor je product of dienst en wil je hier direct op in spelen? Met Real-Time zit je boven op het nieuws dat voor nieuw verkeer zorgt.

3. Lancering on-line campagnes monitoren

Ondanks grondige voorbereiding kunnen campagne links niet werken. Direct nadat de seinen op groen gezet zijn, kunnen last-minute onvolkomenheden opgemerkt en gecorrigeerd worden.

4. Reduceren Google Analytics implementatie-tijd

Google Analytics meetscripts dienen goed te werken voor betrouwbare data collectie. De webdeveloper ziet met Real-Time zelf en direct of de aanpassing het gewenste effect bereikt heeft. Dit kan de Google Analytics implementatietijd drastisch verkorten.

5. Betrokkenheid vergroten

Zien is geloven. Geloven zorgt voor betrokkenheid. Dit hebben we al geleerd van de periodieke website rapportage- en verbetersessies. Zien wat er nu real-time afspeelt op de site, zorgt voor een boost in de bewustwording van een goed renderende web site.

TIP: Zet een aantal dagen een plasma/lcd scherm op de afdeling ingetuned op Google Analytics Real-Time. Mensen zullen nieuwsgierig reageren en er zullen vervolgens spontaan interessante nieuwe ideeën opdoen ter verbetering van het rendement van de site.

Welke data wel en niet in Google Analytics Real-Time?

WEL:

  • Tijdbalkweergave: per seconde, per minuut en per halfuur
  • Bezoekersstatistieken (aantal, nieuw of terugkerend)
  • Bronstatistieken (bron, medium, campagne en zoekwoord)
  • Locatiestatistieken (land, regio, stad)
  • Paginaweergave statistieken (pagina url en aantal)
  • Verversingsinterval: 2-3 seconden

NIET:

Statistieken welke onderhevig zijn aan post-processing. Denk hierbij aan bijv. filter verwerking, funnel analyse, geavanceerde segmenten, Ads data, E-Commerce data, etc.

Heeft u een duidelijk overzicht van alle privacy regels?

Afscheid van periodieke rapportage

Google Analytics Real-Time is bedoeld om te kijken naar de dynamiek op je site zoals dat nu plaatsvindt.
Voor structurele site optimalisatie dien je over significante hoeveelheden data te beschikken en voor een langere periode dan 30 minuten. Voor deze inzichten zijn de niet-real-time rapporten binnen Google Analytics onmisbaar.

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag