Google nieuws

Nieuws
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 8 oktober 2014Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - online-marketing-blog-tekst

Op 5 september 2014 bracht Google via het Webmaster Central Blog naar buiten dat er vanaf die dag een optimalisatieslag was aangebracht aan de zichtbaarheid van de ‘Sitelinks Search Box’.    Deze zoekbox heeft als doel gebruikers eenvoudiger en sneller op specifieke content binnen de website te laten landen. Voorheen stond de zoekbox onder de sitelinks, nu is deze naar boven verhuisd tussen het zoekresultaat en de sitelinks. Meer zichtbaarheid in de hoop dat deze ook gebruikt zal worden. De zoekbox werd in het verleden voornamelijk getoond binnen Google.com en alleen op een merknaam zoekopdracht.

Na deze aankondiging duurde het overigens nog enkele dagen voordat de zoekbox in de Nederlandse zoekresultaten te zien was. Maar inmiddels zien we in Google.nl bij diverse merknaam zoekopdrachten de zoekbox verschijnen.

Voorbeeld hoe het was in Google:

Voorbeeld hoe het nu is in Google:

Wanneer wordt de Search Box getoond en hoe optimaliseer ik deze?

De search box wordt getoond bij merknaam zoekopdrachten (geen 100% garantie). De search box heeft nu dus een prominentere plek (boven de sitelinks) en bevat autocomplete (het automatisch invullen van woorden en woordcombinaties als je een aantal letters intypt). De resultaten die je krijgt na het gebruik van de search box zijn afhankelijk hoe de interne zoekfunctie op de website zelf is ingesteld:
  • Als een website een interne zoekfunctie heeft maar niet geoptimaliseerd met ‘gestructureerde data’ (ook wel markups genoemd in de volksmond) worden er resultaten getoond in de Google zoekmachine omgeving
  • Bij een website met een interne zoekfunctie die wel is geoptimaliseerd met de search box ‘markups’ krijg je als bezoeker de resultaten binnen de website te zien

Het belangrijkste verschil in het gebruik van markups zit hem in of je binnen de Google omgeving blijft (en hier ook advertenties van andere websites getoond worden), of dat je direct binnen de website zelf terecht komt.

Als je op de merknaam ‘Wehkamp’ zoekt en vervolgens op ‘Tablets’ in de ‘search box, blijf je binnen de Google omgeving en krijg je dus ook advertenties te zien van concurrenten:

Frankwatching heeft de markups geimplementeerd voor de interne zoekfunctie. Als je op ‘Frankwatching’ zoekt en vervolgens in de Search Box op ‘Display advertising’, ga je naar de resultatenpagina binnen de site van Frankwatching:

Hoe kan ik de markups toevoegen aan mijn interne zoekmachine?

Het gebruik van de markups kan alleen als je beschikt over een interne zoekfunctie op je website. De Sitelinks Search Box kan ook getoond worden als je geen interne zoekfunctie hebt. In dat geval zal je, als je als gebruiker een zoekopdracht in de zoekbox doet, altijd binnen de Google omgeving blijven.
Beschik je wel over een interne zoekfunctie, implementeer dan de Schema.org markups. Over het algemeen zal dit een advies zijn voor de webbouwer die de implementatie doet binnen de broncode van de site. Richtlijnen zijn te vinden op op Google Developers.

Sitelinks search box een nadeel?

Inmiddels is er in Nederland en het buitenland veel geschreven over de nieuwe zoekbox. Zo zijn retailers niet allemaal even enthousiast. Het grootste bezwaar is dat als je geen markups toevoegt je bij een zoekopdracht in de search box binnen de Google omgeving blijft en dus de kans groot is advertenties te zien van concurrenten. Dit kan nadelige gevolgen hebben op het resultaat van de zoekopdrachten op merknaam. Daar staat wel tegenover dat de zoekbox prominent aanwezig is en wellicht de CTR op merknaam voor SEO zal verhogen. Bovendien is het nadelige effect voor een groot deel op te lossen door de implementatie van de markups die er voor zorgen dat je de bezoekers direct binnen de eigen website trekt.

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag