Google: Penguin update 3.0

Nieuws
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 30 oktober 2014Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - penguin30

Google heeft deze maand opnieuw meerdere updates uitgerold. Naast de aangekondigde Penguin update, heeft de zoekmachine ook een update gedaan met betrekking tot piraterij websites.  Begin oktober werd er op Search Marketing Expo in New York door Gary Illyes (Google Webmaster Trends Analyst and Search Quality Engineer) al gemeld dat er in de weken daarop een nieuwe Google Penguin refresh plaats zou vinden. Ook werd er specifiek bij gezegd dat het niet alleen om een refresh zou gaan maar dat ook het gehele Penguin algoritme herschreven zou worden.   Google Penguin is gericht op het tegengaan van webspam, en met name het herkennen en bestraffen van link spam.

Op vrijdag 17 oktober werd Google Penguin 3.0, zoals deze laatste update onofficieel genoemd, uitgerold. De vorige Penguin update 2.1 was vorig jaar oktober 2013. Anders dan bij eerdere updates gaat deze uitrol volgens Google zelfs enkele weken duren. Men verwacht dus dat er de komende weken nog steeds verschuivingen in de rankings te zien zijn.

Penguin refresh

In tegenstelling tot de aankondiging van Gary Illyes is deze update volgens Pierre Far (Google Webmaster Trends Analyst) enkel een refresh. Opvallend aan deze update is dat er vanuit Google door 3 verschillende personen een andere boodschap naar buiten is gebracht. Wij hopen dan ook dat Google nog met een duidelijke verklaring rond deze update zal komen.
Korte samenvatting van de 3.0 update:
• Google heeft bevestigd dat de update is opgestart op 17 oktober 2014
• De update is wereldwijd ingezet
• Het uitrollen ervan is momenteel nog niet afgerond en kan nog enige tijd duren
• Volgens Google heeft de update impact op ongeveer 1% van Engelse zoektermen maar kan in mindere mate ook invloed hebben op andere talen
• Pierre Far noemt het specifiek alleen een ‘refresh’
• De update is er voor om websites met een ‘slecht’ linkprofiel te verlagen in de organische rankings
• Daarnaast zou het websites, die tijdens de vorige update zijn bestraft en daarna het linkprofiel hebben opgeschoond, moeten helpen met het verbeteren van de rankings en dus verkeer

Google Pirate update

Alsof de Penguin update nog niet genoeg stof deed opwaaien, vond Google het nodig er nog een andere update overheen te gooien: die voor de piraterij websites. Zoals de naam al aangeeft geldt die update alleen voor websites die aan copyrightschending doen zoals ‘warez’ en ‘torrent’ websites. Dit zijn websites waar bijvoorbeeld illegaal films, games en muziek wordt aangeboden.

Pirate is, net als Penguin, een filter dat eens in de zoveel tijd wordt geüpdatet. Wanneer deze plaatsvindt kun je er van herstellen (nadat je je website hebt opgeschoond). Maar je kunt ook uit de organische rankings verdwijnen, indien je nog niet ‘gestraft’ was.

Deze update staat ook wel bekend als de DMCA update (Digital Millennium Copyright Act). Het schenden van auteursrechten kan gemeld worden bij Google via hun DMCA systeem. Google geeft openheid van verzoeken die tegen websites worden ingediend.

Naast deze update kunnen er ook nog steeds handmatige acties ondernomen worden tegen websites die in overtreding zijn.
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag