Google Search Console: de nieuwe naam voor de verbeterde Webmaster Tools

Nieuws
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 19 mei 2015Bewerkt op: 19 mei 2015
Maxlead -Bedrijfslogo

In de loop der jaren is Google Webmaster Tools (GWT) steeds uitgebreider en steeds belangrijker geworden voor de SEO’er die wil weten of zijn efforts doen wat hij zijn klant beloofd heeft. Omdat de term ‘Webmaster’ wat achterhaald leek te zijn is Google Webmaster Tools recentelijk hernoemd naar Google Search Console (GSC). Dat dekt de lading beter volgens Google. Onder welke naam ook, een belangrijk onderdeel is ‘Zoekopdrachten’ (te vinden onder ‘Zoekverkeer’) en juist dat stukje is ook pas onder handen genomen. Sommigen zagen het al eerder in een béta versie, maar vanaf nu kan iedereen die inlogt op GSC zien dat ‘Zoekopdrachten’ ‘Zoekanalyse’ is geworden.

Wat is er dan verbeterd?

Een update moet natuurlijk wel een verbetering zijn ten op zichte van de oude versie. Wat is er veranderd waardoor GSC is verbeterd?

Weergave

Hoewel het oude Zoekopdrachten ook een mooi grafiekje toonde, waren daarin de enige variabelen ‘Impressies’ en ‘Kliks’. Die vinden we in de nieuwe ook terug, maar nu kunnen ze naar believen aan- of uitgevinkt worden. Net als de twee nieuw toegevoegde variabelen ‘CTR’ en ‘Gemiddelde positie’. Deze beide variabelen kunnen veel zeggen over de prestaties van je site.

Natuurlijk worden alle indicatoren als vanouds netjes onder de grafiek opgesomd, maar wat je niet hebt aangevinkt wordt ook in het overzicht niet getoond.

Opvallend in de nieuwe grafiek is ook de grijze verticale ‘Update’ streep. Daar worden updates (en gezien de updatestreep van 21 april ook foutjes) van Google mee aangegeven en dit maakt het net ietsje gemakkelijker om te kijken of die updates – bijvoorbeeld ‘Mobilegeddon’ – enige invloed hebben gehad op de weergave van je site op de zoekresultaatpagina’s.

Met een ingestelde vergelijking en alle opties aangevinkt kan het een wat drukke grafiek worden, maar daar ben je uiteindelijk zelf bij.

Vergelijken

De mogelijkheid om data te vergelijken is eigenlijk hét grote verschil met het oude Zoekopdrachten. ‘Vroeger’ moest je voor elke vergelijking Excel aanslingeren, nu kun je met een paar klikken in GSC veel meer data veel sneller inzichtelijk maken door simpel te vergelijken. Je kunt slechts één vergelijking per datatype instellen, maar de overige types kun je dan wel weer filteren. Zo kun je bijvoorbeeld snel uitzoeken hoe een keyword presteert op mobiel vergeleken met desktop. Of hoe de CTR van de vertoning van de homepage is in Nederland vergeleken met die van België. Of… Enzovoorts.

Filtering

In Zoekopdrachten kon altijd al gefiltered worden, maar dit was wat verstopt en niet altijd even handig. In het nieuwe ‘Zoekanalyse’ is de tab ‘Toppagina’s’ verdwenen en naar het datatype ‘Pagina’s’ verplaatst. Hier is het mogelijk de data op paginaniveau te filteren en met behulp van Datums te vergelijken met zelf te bepalen periodes (die wel binnen de laatst drie maanden moeten vallen). Daarnaast is één van de meer opvallende wijzigingen het uit elkaar trekken van het ‘Zoeken’ filter. Kon je hier eerder kiezen uit Alle, Afbeelding, Mobiel, Videobestanden en Web, nu zijn dezelfde keuzes ondergebracht onder twee datatypes; te weten ‘Apparaten’ en Zoektype. Onder Apparaten kan je filteren op Desktop, Mobiel en Tablet (een welkome uitbreiding) en onder Zoektype vind je de verschillende types content waarop je binnen Google kunt zoeken: Web, Afbeelding enVideobestanden‘.

Data: vooral nauwkeuriger

GWT was altijd wat ondoorzichtig met data. Flinke afrondingsverschillen en wat je in GWT zag, strookte niet altijd met wat Google Analytics beweerde. Dat laatste kan nog steeds gebeuren, maar zou wel verminderd moeten zijn. Zoals te lezen in de Google Search Console Help liggen de verschillen vooral in het anders toekennen van vertoningen en kliks:

  • Links naar dezelfde pagina’s zijn samengevoegd en tellen voortaan als één impressie.
    Zodoende zal het aantal impressies verminderen.
  • ‘Apparaten’ en ‘Zoektype’zijn niet alleen visueel, maar ook op dataniveau losgetrokken.
    Kliks en impressies voor foto’s en video’s worden niet langer samengevoegd, maar zijn nu ook per apparaat te vinden.
  • De hoeveelheid opgeslagen data verschilt.
    Dit betekent dat er verschillen kunnen ontstaan tussen de oude en nieuwe opgetelde aantallen.
  • Kliks op afbeeldingen worden anders gemeten.
    Vroeger telde een klik op een afbeelding vanuit de resultaatpagina al voor het totaal. Nu telt een klik pas als die naar de website gaat.
  • Kliks en impressies worden alleen voor het exacte domein geteld.
    Op de oude manier kon een klik voor zowel www.voorbeeld.nl als voor voorbeeld.nl geteld worden. Nu is het alleen diegene waar het account voor is ingericht.

Wat is er niet verbeterd?

Met de nieuwe update is helaas nog (steeds) niet alles koek en ei. Hieronder een paar dingen die opvallen.

‘Zoekopdrachten’

Een fijne metric was altijd een hele simpele (dat is wel vaker zo): ‘Zoekopdrachten’. Oftewel: hoe vaak is er zoekopdracht uitgevoerd die een vertoning van jouw site heeft opgeleverd.
Die is er niet meer. Nu moeten we het doen met een maximum van 1000. Voor de meeste toepassingen is dat prima, maar het oude ‘Zoekopdrachten’ was altijd zo’n fijn en makkelijk getal…

Tot begin Augustus blijft deze data overigens wel te vinden via het oude Zoekopdrachten, daarna trekt Google de stekker er uit.

Datumselectie

Op zich goed dat Google het op dezelfde manier heeft ingestoken als de andere filters, maar een datumselectie à la Google Analytics was toch wel op zijn plek geweest. De gebruikers zijn vaak dezelfde en weten zodoende al hoe het werkt. Deze manier is wat omslachtig en is helaas, net als in de oude versie, erg vergeetachtig; even ergens anders heen klikken en je moet je datum(s) weer opnieuw instellen

Kolomvolgorde in de exports

Bij een export staan de geëxporteerde kolommen vanaf nu in een andere volgorde. Geen drama, maar erg onhandig voor bulkrapportage. Je wilt nu eenmaal graag dat de cijfers op de plek komen waar ze in de vorige rapportage ook stonden. Dus veel knippen en plakken, óf je rapportage aanpassen.

Gegevenshistorie

Al vaker beloofd, maar ook bij deze update nog steeds niet doorgevoerd: gegevenshistorie die verder teruggaat dan drie maanden. Drie maanden lijkt best lang, bijvoorbeeld voor een Google interface, maar voor data waar je trends mee zou willen herkennen en analyseren is het eigenlijk te kort. Bij deze nieuwe update is de maximale datumselectie nog steeds drie maanden en dat is toch wel een kleine tegenvaller.

Conclusie

Een mooie update. Met wat gewenning haal je dezelfde gegevens uit ‘Zoekanalyse’ als je vroeger uit ‘Zoekopdrachten’ haalde, maar met nog wat meer gewenning en een open mind vooral méér en snellere inzichten.

Nu nog die gegevenshistorie oprekken naar minimaal een jaar…

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag