Grootste analytics update sinds jaren

Nieuws
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 1 augustus 2019Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - analytics_update

Groot nieuws bij Google! Gisteravond is er een grote update van Google Analytics aangekondigd. Deze update stelt ons onder andere in staat om web en app verkeer in één overzicht te zien en te analyseren. Een enorme verandering, maar hier blijft het niet bij. Er zijn nog veel meer nieuwe features aangekondigd.

In dit blog laat ik je de highlights van deze update zien.

Unified app and web analytics

Met de introductie van een nieuw soort property is het nu mogelijk om web en app verkeer in één property te combineren. Voor het eerst kunnen we niet alleen cross-device, maar ook cross-platform de resultaten van online marketing inzichtelijk maken. Om dit te bereiken wordt gebruik gemaakt van een nieuwe set dimensies en metrics, deze zijn consistent binnen web en app.

Dit stelt ons in staat om vragen te beantwoorden als ‘Hoeveel gebruikers zijn in de app gestart, en zijn uiteindelijk op de website geconverteerd?’ en ‘Hoeveel echt unieke gebruikers heb ik op al mijn platformen samen?’.

Flexibele event meting

Google meet nu automatisch verschillende events die eerst handmatig ingericht moesten worden. Denk hierbij aan: scroll tracking, site search, downloads etc.

Naast deze automatische event tracking is het hele Google Analytics datamodel op de schop gegaan. Alles is nu, zoals ook in Firebase, event based geworden. We werken dus niet meer met custom dimension en custom metrics. Door middel van dit nieuwe datamodel hebben we nu de vrijheid om eigen naming conventions te gebruiken voor alle mogelijke events.

Path analysis

Eindelijk is er nu een krachtige methode om gebruikersflows te analyseren! De user flow feature is altijd het lelijke eendje geweest, maar krijgt met deze update opeens heel veel potentie.

Het is nu mogelijk om interactief met de path analysis tool te werken. Zoom in op de user flow die voor jouw business interessant is, en trek zo waardevolle conclusies.

Funnels

Definieer ad-hoc nieuwe funnels, zowel open als gesloten. Met deze update zijn funnels veranderd van een vrij statische tool naar een flexibele analyse methode die ook exploratief kan worden ingezet. Open funnels zijn funnels waar in elke stap kan worden ingestroomd.

Natuurlijk zijn ook deze nieuwe funnels volledig event based én cross-platform.

What’s next?

Al deze nieuwe mogelijkheden worden de komende weken uitgerold naar Google Analytics accounts, zowel de gratis versies als de 360 accounts.

Gebruik je al GTM of Gtag, dan is het niet nodig om aanpassingen te doen in je tagging. Jouw web data is dan direct beschikbaar in het nieuwe property. Om app verkeer mee te meten moet je gebruik maken van de Firebase SDK.

We houden de komende tijd de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, en delen deze natuurlijk via onze blog.

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag