Mei maand is Google TrueView maand

Nieuws
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 1 mei 2015Bewerkt op: 1 mei 2015
Maxlead -Bedrijfslogo

Google is een grote TrueView update aan het uitrollen. Vanaf 1 mei gaat video-adverteren er anders uit zien. De nieuwe features in video-advertising op YouTube gaan adverteren interessanter, makkelijker en effectiever maken. Interessanter omdat je in je video meer interactiemogelijkheden kunt inzetten. Makkelijker omdat je video-campagnes voortaan beheert in de vertrouwde Ads omgeving. Effectiever want je krijgt meer inzicht in campagneprestaties en ROI. Zeker dat laatste staat al lange tijd op het wensenlijstje van adverteerders.

What’s new in TrueView

Video-campagnes worden nu vooral ingezet voor het creëren van brand awareness. Views, views en nog meer views om de merkbeleving bij je doelgroep te versterken en meer verkeer naar je site of kanaal te trekken. Met deze TrueView update wil Google de stap van ‘view’ naar ‘actie’ faciliteren en de kijker dichter naar jouw uiteindelijke marketingdoelstelling brengen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste nieuwe features.

1. Van View naar Action

Vanaf nu kun je de viewer tijdens het bekijken van jouw video, verleiden tot meer actie. In de video kun je verschillende clickable ‘acties’ integreren.

Clickables in de video:

  1. Bekijk de video 30 sec of tot het einde indien korter
  2. Kanaal titel
  3. Video titel
  4. Card teaser om de banner te openen
  5. Share deze video
  6. Companion banner
  7. Call-to-action overlay
  8. Naar de website van de adverteerder
  9. Mobile App Promo
Cards (4)
Een Card is een clickable banner met creative aan de rechterzijde van de video. Deze opent zich door in de video op een button in de rechterbovenhoek te klikken. Een klik op de Card leidt naar je website of YouTube-kanaal.
Hoe het werkt: Je kunt in de video op zelf gekozen afspeelmomenten maximaal 5 Cards invoegen. Dat doe je in het YouTube-kanaal zelf. De creative (card) toont info over je merk/product of interessante vervolg video’s om te bekijken. Zo kun je tijdens het verloop van de video de viewer op het juiste moment relevante boodschappen tonen met een call-to-action.
Cards werken op desktop, tablet en smartphone. Zorg wel dat je website mobile friendly is want het grote publiek kijkt op mobile!

Call-to-Action Overlay (7)
Deze pop-up kennen we al langer en blijft bestaan: een kleine banner in de linkeronderhoek met een logo, call-to-action en display url. Een klik hierop leidt naar je kanaal of je website.

Companion Banner (6)
In de rechterkolom van de watchpage is een banner zichtbaar bij het afspelen van de instream video. Deze banner (300x 60) voeg je toe de video-advertentie. Een klik leidt naar je kanaal of website.
Mobile App Promo (9)
Bij het afspelen van de video op een mobile device kan de viewer nu met een klik meteen je app installeren.
N.B. Annotaties
Maak je gebruik van annotaties? In bestaande video’s in je YouTube-kanaal blijven ze gewoon zichtbaar. In nieuwe video’s kun je ze (straks) niet meer toevoegen.

2. Dubbelop: Cost per view + Cost per actie

Bij TrueView advertenties betaalden adverteerders voor een view. De daarop volgende click naar je site was gratis. Dat gaat veranderen.
Acties vanuit je targetgroup zijn waardevoller dan views, redeneert Google. Dus gaan adverteerders ook betalen voor een actie. Of voor iedere actie dezelfde kosten worden berekend en hoe hoog deze kosten zijn, is nog niet duidelijk.
En ja, je blijft gewoon betalen voor een view. Je betaalt als iemand de video max 30 seconden bekijkt of, als de video korter is, aan het einde van de video. Die kosten liggen nu tussen gemiddeld € 0,06 en € 0,20 per view.

3. Ads for Video verhuist naar Ads Interface

Vanaf 1 juni hoef je niet meer te zoeken naar de interface voor video-campagnes. De interfaces voor Video, GSP, SEA, GDN campagnes worden bij elkaar gebracht in 1 Channel Selector. Dat maakt het managen van grote accounts veel overzichtelijker. Nog even wachten hoe het er uit gaat zien…
Zodra de Video-advertentiecampagnes in de vertrouwde Ads interface komen, krijgen ze de kenmerken van gewone GDN campagnes. Dat betekent dat je op de bekende manier in je dashboard kunt filteren, segmenteren, kolommen kiezen, meerdere conversietypes meten, op dezelfde KPI’s kunt rapporteren, op dimensies kunt analyseren etc.

4. Remarketing op YouTube verkeer

Remarketing op Youtube en op Youtube gebruikers is al lange tijd mogelijk. In onze ervaring is dit nu de meest interessante targetingcampagne op YouTube.
Binnenkort komt ook RLSA (Remarketing List voor Search Ads) voor YouTube users beschikbaar. Daarmee vang je het zoekverkeer dat eerder je video bekeek en vervolgens op zoek gaat naar jouw bedrijf of product. Het geeft een aardige indicatie van de impact van je video-advertenties.
Als bonus komt dan – wellicht al eind 2015 – een editor waarin je video-campagnes kunt beheren.

5. YouTube for non-profits

YouTube heeft een eigen Non-Profit programma. Hiermee helpt Google non-profit organisaties hun video’s en kanaal te promoten. Als een organisatie zich aanmeldt krijgt deze een aantal tools tot zijn beschikking die anderen niet hebben zoals een donatieknop op je YouTube kanaal.
Meer weten? Lees het blog over Google voor Non-profit organisaties

Meer betrokkenheid. Meer succes

Voor video-adverteerders is deze update een flinke verbeterslag. Meer interactie betekent dat je meer invloed krijgt op het creëren van actieve betrokkenheid bij je publiek. Ontdek hoe je de kijker kunt stimuleren met cards en call-to-actions, zodat je video-advertentiecampagnes – meetbaar – conversies en omzet gaan opleveren.
De kosten per video zullen hoger uitkomen, maar omdat je je publiek relevante vervolgacties biedt, worden je campagnes effectiever .

Wat is het effect van je video campagne op je Brand awareness?

Als je een grote YouTube TrueView campagne wilt lanceren, is de Google Brand Lift Survey een aanrader.
Google kan hiermee het effect van je video-campagne op de Brand awareness meten, gebruikmakend van o.a. een survey (instream) en organische zoekresultaten. Om objectieve meetgegevens te krijgen, vergelijkt Google 2 user groups. Een groep die de video-campagne te zien krijgt en een testgroep die je video-ads niet ziet.
De gegevens worden geanalyseerd en zijn binnen een week beschikbaar, zodat je de brand-campagnes gedurende de looptijd nog kunt optimaliseren. Meer weten? De survey is beschikbaar voor adverteerders die $20.000 per 3 weken besteden. Bekijk deze video
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag