Mobielvriendelijkheid vanaf 21 april een rankingfactor

Nieuws
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 4 maart 2015Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - online-marketing-blog-bijdrage-hout

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; in het blog over het mobiele keurmerk van Google schreven wij dat Google aan het testen was met een nieuw ‘mobiel algoritme’ waarbij mobielvriendelijkheid als rankingfactor zou gelden. Dat dit ook echt doorgevoerd gaat worden kondigde Google aan op donderdag 26 februari op het eigen Webmaster Central Blog: “Starting April 21, we will be expanding our use of mobile-friendliness as a ranking signal. This change will affect mobile searches in all languages worldwide and will have a significant impact in our search results. Consequently, users will find it easier to get relevant, high quality search results that are optimized for their devices.”

Wat gaat er nu daadwerkelijk veranderen?

De verwachting is dat de resultaten die je krijgt in Google wanneer je een zoekopdracht doet steeds meer afhankelijk worden van het apparaat waarmee je de zoekopdracht doet. Met andere woorden, wanneer je via een smartphone in Google zoekt zal je andere resultaten te zien krijgen dan wanneer je precies dezelfde zoekopdracht doet op een desktop computer.

Met het doorvoeren van het label ‘Voor mobiel’ gaf Google al aan welke websites volgens de Google criteria mobielvriendelijk zijn. Of een website mobielvriendelijk is volgens de Google criteria kan je zelf ook testen via Google Developers mobielvriendelijke test.

Het is dan ook aannemelijk dat websites die voldoen aan de Google criteria een voordeel hebben ten opzichte van websites die hier niet aan voldoen. Of dit zich zal uiten in een hogere ranking is nog af te wachten maar dit zou wel een logisch gevolg zijn van de ontwikkelingen van Google.

Vanwaar deze verandering?

Een vraag die webmasters misschien zullen hebben is; “Wie is Google om te bepalen dat mijn website mobielvriendelijk moet zijn?”

Het doel van Google is zo relevant mogelijke zoekresultaten tonen aan haar bezoekers met een optimale gebruikerservaring. Voorbeelden die volgens Google niet-mobielvriendelijk zijn:

  • als een gebruiker eerst moet inzoomen om de content te kunnen bekijken
  • het niet kunnen klikken op links omdat deze te dicht bij elkaar staan
  • wanneer je horizontaal moet scrollen om de tekst uit te kunnen lezen

Wanneer je een zoekopdracht hebt gedaan in Google is het altijd frustrerend wanneer je op een pagina landt waar je niks mee kunt. Dit kan komen doordat de content op een smartphone helemaal niet te lezen is of omdat het vrijwel onmogelijk is om links aan te klikken om verder te browsen op een pagina.

#MobileMadness

De maand maart staat bij Google in het teken van #MobileMadness. Dit houdt in dat Google deze maand webmasters wil helpen bij het mobielvriendelijk maken van hun website. Dit doen zij door middel van een aantal online evenementen:

  1. live presentatie op donderdag 5 maart (https://goo.gl/lb1ASU)
  2. 4 Online sessies waarvan de eerste gehouden wordt op donderdag 12 maart
  3. live Q&A op dinsdag 24 maart. Vooral de live Q&A zal interessant zijn voor webmasters omdat je hier live vragen kunt stellen aan een Google panel

Moet ik nu onmiddellijk mijn website mobielvriendelijk maken?

De noodzaak gelijk mee te gaan met deze ontwikkeling van Google zal per website verschillen. Belangrijk is wel om na te gaan wat voor impact het op het totaal aantal organische bezoekers heeft. Dit kan je doen door het aandeel organische bezoekers dat via een smartphone of tablet jouw website bezoekt in kaart te brengen. Hiervoor kan je gebruik maken van onder andere Google Analytics en Google Webmaster Tools.

Check de mobiele cijfers in Google Webmaster tools

Allereerst kan je nagaan in Google Webmaster Tools hoe vaak jouw website naar voren komt wanneer er via een smartphone (mobiel) een zoekopdracht gedaan wordt.

Wanneer je in Google Webmaster Tools zit ga je naar het onderdeel Zoekverkeer -> Zoekopdrachten (Search Traffic > Search Queries voor degenen met Engelse instellingen) waar je via het filter kunt instellen dat alleen de gegevens uit Google mobiel getoond worden:

Je ziet dan voor mobiel:

  • het aantal verschillende zoekopdrachten
  • het aantal keren dat de website in Google mobiel vertoond is
  • en hoe vaak er op het resultaat geklikt is in Google:

In dit geval is de website in de maand februari 6.130 keer vertoond in Google wat geresulteerd heeft in 595 organische bezoekers. Dit aantal kan je afzetten tegen het aantal bezoekers dat via een desktop computer een zoekopdracht heeft gedaan in Google en via die manier op jouw website is uitgekomen. De vraag is dan; “Hoe groot is het aandeel dat wegvalt wanneer een website in het ergste geval vrijwel niet meer zichtbaar is in Google mobiel?”.

Mobiel verkeer in Google Analytics

Ook via Google Analytics kan je inzicht krijgen in het aandeel organische bezoekers dat via Google mobiel op jouw website gekomen is. Wanneer Google Analytics helemaal juist is kan je dit zelfs koppelen aan het aantal conversies dat via een smartphone gedaan is.

Een makkelijke manier is via Acquisitie -> Alle verkeer -> Kanalen (Acquisition -> All Traffic -> Channels). Normaal gesproken zie je hier kanalen als organisch, direct, referral etc. Door een secundaire dimensie toe te voegen kun je zien via welk apparaat bezoekers op jouw website gekomen zijn.

In Google Analytics is dezelfde website als in Google Webmaster Tools genomen en daarbij ook weer gekeken naar de maand februari:

Uit deze data blijkt dat ruim 40% van het totaal aantal bezoekers via een smartphone of tablet een zoekopdracht in Google heeft gedaan en zo op de website is uitgekomen. Wanneer de website in Google mobiel minder zichtbaar wordt, zou dit gelijk terug te zien zijn in het totaal aantal bezoekers. In dit geval is het zeker van belang dat de website voldoet aan de mobiele criteria van Google.

Moet ik gelijk heel mijn website verbouwen om aan de criteria te voldoen?

Wanneer jouw website een groot aandeel organische bezoekers heeft die via een mobiele zoekopdracht binnen komen is het zeker van belang om aan de criteria van Google te voldoen. Hiervoor hoeft niet gelijk de gehele website verbouwd te worden maar zijn er een aantal oplossingen. In een eerder blog is hier al aandacht aan besteed waarbij de volgende opties besproken worden:

  1. Responsive Web Design
  2. Dynamic serving (HTTP Vary Header)
  3. Aparte site (of URL’s)
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag