Nieuw! Langere snippets in Google

Nieuws
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 5 december 2017Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - wordpress-artikel-promoten-500×330-1

Ken je dat extatische gevoel dat je net wakker bent en ziet dat het buiten sneeuwt? Zo’n gevoel kreeg ik vanochtend toen ik las over een van de laatste Google updates: de snippets in de zoekresultaten worden uitgebreid naar 320 tekens.

Een aantal veelgestelde vragen plus antwoorden.

Snippets? Wat zijn dat?

Snippets zijn die regeltjes tekst die je ziet op de zoekresultatenpagina. Onderstaande afbeelding laat goed de oude weergave zien (die van 2 regels) en de nieuwe (zo’n 4 regels). In dit voorbeeld staan er dus nog oude en nieuwe resultaten door elkaar.

lange snippets in Google omschrijvingen nu 320 tekens

Maar daar stonden toch de meta descriptions?

Zo ongeveer. Als je een goede meta description had gemaakt, die goed aansluit bij de content op je pagina én de zoekopdracht van de gebruiker, dan had je een hele goede kans dat Google de door jou ingevulde omschrijving daar liet zien.
Maar bij Google krijg je altijd garantie tot aan de deur. Als ze het zelf beter (denken te) kunnen, dan werd al sinds jaar en dag een andere korte omschrijving getoond.

Waarom doet Google dit?

Google wil de zoekresultaten steeds relevanter maken voor de gebruiker. Uit diverse testen zal zijn gebleken dat langere omschrijvingen de gebruiker beter helpen dan de korte omschrijvingen nu. Persoonlijk kan ik me hierin vinden. Wat ik wilde lezen viel altijd net weg waardoor je niet zeker wist of de pagina waar je op klikte je verder ging helpen. Nu er meer plek is voor toelichting, zal die onzekerheid minder zijn.

Waar komt de tekst vandaan die Google nu toont?

Zoals het er nu naar uitziet komt de getoonde informatie van jouw eigen pagina vandaan. We zien (zoals in bovenstaand voorbeeld) hier en daar nog korte omschrijvingen, die bij nader onderzoek de inhoud van de meta description blijken.
Het is goed mogelijk dat deze korte omschrijvingen over een paar dagen vervangen zijn door de langere toelichting die van jouw pagina afkomstig is.
De vraag is dan natuurlijk wel wat nog het belang van meta descriptions nog is na deze update. De tijd zal het uitwijzen.

Een ding is wel zeker, door de content van je eigen pagina te gebruiken op deze plek, krijgt de gebruiker een beter beeld van de inhoud van de pagina. In veel gevallen een beter en eerlijker beeld dan wanneer Google de aangeleverde omschrijvingen uit de meta description zou pakken. Doordat Google de inhoud vergeleek met de content op de pagina én de zoekopdracht, was het al tijden lastig om Google te foppen. Maar als ze helemaal gaan overstappen op het tonen van content op de pagina zelf, dan is de kans op spam tot nul teruggebracht.
Heel vreemd is dat trouwens niet, Google doet al sinds 2009 bijvoorbeeld niets meer met meta keywords omdat daar teveel mee gespamd kon worden. Zou de meta description hetzelfde lot wachten?

Hoef ik dan geen meta descriptions meer in te vullen?

Daar is eigenlijk nog geen goed antwoord op te geven. De update is zo vers, dat we moeten afwachten hoe dit precies gaat uitpakken en wat de consequenties zijn.
Voor hetzelfde geld zien we morgen weer voornamelijk korte omschrijvingen, die gebaseerd zijn op de ingevulde meta description.

Ons advies is de komende tijd door te gaan met het onderhouden van je meta descriptions totdat we meer duidelijkheid hebben.
Sta je nu op het punt om honderden nieuwe meta descriptions te maken? Dan is het misschien handig om dat project even on hold te zetten en de komende weken even af te wachten.

Kan ik anders vast m’n meta descriptions uitbreiden naar 320 tekens?

Nee, volgens Google moet je dat niet doen. Zie hieronder de tweet van Danny Sullivan, die tegenwoordig bij Google werkt:

Google zegt dat je je meta descriptions niet moet gaan uitbreiden

Dus ik moet helemaal niets doen?

Het beste is  even af te wachten wat hiermee gaat gebeuren. Het kan een storm in een glas water zijn, het kan zijn dat dit echt nieuw ‘beleid’ is (zoals Google zelf wel aangeeft).
Wat wel handig is, is te kijken naar de content op je pagina’s. Veel bedrijven hebben zogenaamde ‘SEO-teksten’ op de pagina’s staan. Teksten die inhoudelijk behoorlijk onzinnig zijn en er alleen maar staan omdat je er fijn keywords in kunt verwerken. Niet voor niets staan ze weggestopt in een zijbalk of onderaan de pagina in de hoop dat niemand daar komt.

Als Google die content pakt en gaat tonen in de zoekresultaten, is dat natuurlijk erg zonde. De gebruiker ziet dan een standaard, mogelijk nietszeggende tekst in de zoekresultaten. Een echte CTR-killer. Kijk dus goed naar de huidige content op je belangrijkste pagina’s vanuit SEO-optiek. Staat daar content op die voor de gebruiker waarde toevoegt of is het echte ‘SEO-content’ die je eigenlijk al een paar jaar terug had moeten vervangen?

Dus ik moet nu dan toch echt met m’n content aan de slag?

Jep, het is zeker slim de rustige tijden rondom de feestdagen te gebruiken je content eens grondig aan te pakken.

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag