Zie je vanaf mei minder organisch mobiel zoekverkeer? Dat kan kloppen!

Nieuws
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 8 juni 2016Bewerkt op: 8 juni 2016
Maxlead -Bedrijfslogo

Wanneer je vanaf mei een afname in je organische zoekverkeer ziet dat binnen komt via mobiel dan hoef je niet direct in paniek te raken. Wanneer zoekopdrachten op een Android telefoon via de Google search app gedaan worden zullen deze niet onder organisch zoekverkeer vallen.  Sinds eind april / mei 2016 vallen deze zoekopdrachten namelijk onder de volgende referral: com.google.android.googlequicksearchbox

Sinds eind april / mei 2016 vallen deze zoekopdrachten namelijk onder de volgende referral:

com.google.android.googlequicksearchbox

In Google Analytics ziet dat er als volgt uit:

Een voorbeeld van organisch zoekverkeer via de Google app dat vanaf 25 april onder referral valt.

De Google Search App

De Google search app kan op verschillende manieren gebruikt worden. Zo hebben Android telefoons een zoekbalk in het startscherm staan, wanneer er een zoekopdracht in die zoekbalk gedaan wordt zal deze via de Google app gedaan worden. Maar ook via het Google icoontje op de telefoon, zoals in de onderstaande afbeelding te zien is, wordt de Google app geladen en doe je via de app een zoekopdracht.
Een voorbeeld van het gebruik van de Google app.

Wanneer je dus via één van de in het rood aangegeven apps een zoekopdracht doet en een website aanklikt zal Google Analytics je zien als een referral terwijl dit eigenlijk een mobiele organische zoekopdracht is.

Dus stel, iemand doet in de app de zoekopdracht ‘Maxlead seo’. Dan zal deze via de app op de website van Maxlead uitkomen waarbij wij het volgende zien in Google Analytics:

Omdat ik via de Google app op de website ben gekomen ziet Google mij als referral.

Wil je voorkomen dat dit type organisch zoekverkeer onder referrals valt dan is dat ook mogelijk door middel van een filter in je Google Analytics account. Houd er wel rekening mee dat filters in Google Analytics niet met terugwerkende kracht werken. Op het moment dat je een filter instelt is deze pas van kracht. Verkeer dat in mei onder referral viel blijft daar ook staan. Vanaf het moment dat je het filter gebruikt zal dit verkeer weer onder organic vallen.

Een filter aanmaken in Google Analytics

Filters in Google Analytics kan je vinden onder Beheerder/Admin ->  Views -> Filters. Het enige wat je hier moet doen is het filter aanmaken waarbij alles met com.google.android.googlequicksearchbox er in onder referral voortaan onder organic valt. Dat doe je als volgt:
Bij Field A -> Extract A vul je in onder Campaign Source: ^com.google.android.googlequicksearchbox$

Bij Field B -> Extract B vul je in Campaign Medium: referral

Bij Output To – > Constructor onder Campaign Medium: organic

Daarnaast zorg je dat de vinkjes net zo ingesteld staan als op de bovenstaande afbeelding. Wanneer je dan live gaat testen zou je het volgende moeten zien:

De bron com.google.android.googlequicksearchbox wordt nu gezien als Organic.

Vanaf dit moment valt het mobiele organische zoekverkeer weer onder organic. Let wel op dat Google hier mogelijk nog veranderingen in zal aanbrengen. Het kan best zijn dan dit verkeer in de toekomst automatisch weer onder organic zal vallen.

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag