2023: de opkomst van connected tv

Onderzoeken
Maurits
Geschreven door Maurits Abrahamjan
Geschreven op: 17 april 2023Bewerkt op: 21 juni 2024

De tv, iedereen heeft er wel een in de woonkamer staan, maar toch kijken we er anders naar dan tien jaar geleden.  Dit heeft zowel te maken met ons kijkgedrag, als met technologische ontwikkelingen op het gebied van tv-apparaten en het televisieaanbod.

Maxlead - Programmatic-blog-1200×628-1-scaled

We kijken steeds minder naar de lineaire televisieprogrammering. In vrijwel alle leeftijdscategorieën is een daling of stagnatie in kijktijd te zien volgens onderzoek van het Parool. Jongeren onder de 35 jaar keken al minder televisie dan ouderen en we zien hier ook de sterkste daling in kijktijd.

Deze verandering in kijkgedrag is deels te verklaren door technologische ontwikkelingen. Waar je vroeger gebonden was aan de lineaire programmering of programma’s moest opnemen, zijn er nu allerlei manieren om programma’s op een later tijdstip terug te kijken. Ook de tv’s zelf zijn zo ontwikkeld dat het later terugkijken van tv-programma’s makkelijker is geworden.

Connected tv’s zijn televisies die via internet verbonden zijn met andere apparaten en applicaties. Dit betekent dat gebruikers nu toegang hebben tot een breed scala aan digitale inhoud, waaronder de tv content van NPO, RTL en Talpa, maar ook streamingdiensten zoals Netflix, HBO en Disney+. Dit heeft de manier waarop we televisie kijken en de manier waarop adverteerders hun doelgroepen bereiken flink veranderd.

Waarom is connected tv interessant voor adverteerders?

Een van de belangrijkste trends in connected tv-adverteren is de verschuiving van traditionele televisiereclame naar digitale reclame. Waar lineaire tv-reclameblokken nog voor iedereen hetzelfde zijn, kunnen adverteerders in de apps op connected tv veel gerichter adverteren. Adverteerders hebben nu de mogelijkheid om te adverteren op basis van bijvoorbeeld locatie, interesses en demografie van de kijker. Dit betekent dat adverteerders hun advertenties kunnen afstemmen op specifieke doelgroepen en dat er meer gepersonaliseerde advertenties kunnen worden gemaakt die relevanter zijn voor de kijker.

Een andere belangrijke trend is programmatic advertising, waarbij advertenties worden aangepast en geoptimaliseerd op basis van gegevens en analyses van kijkersgedrag. Dit betekent dat adverteerders hun campagnes kunnen optimaliseren op basis van de interacties van kijkers met hun advertenties. Door deze analyse te gebruiken, kunnen adverteerders de impact van hun advertenties vergroten.

Welke mogelijkheden om te adverteren op connected tv’s zijn er?

Adverteren op YouTube via connected tv biedt adverteerders in Nederland verschillende mogelijkheden om hun doelgroep te bereiken. YouTube is ‘s werelds grootste videoplatform en wordt via de app op connected tv of middels casting vanaf mobiele apparaten veel bekeken.

Adverteren op YouTube via connected tv biedt adverteerders een krachtige en effectieve manier om hun doelgroep te bereiken. Met geavanceerde targeting mogelijkheden, zoals geografische locatie, demografische gegevens, interesses en kijkgedrag, kunnen adverteerders hun advertenties richten op de juiste doelgroep. Bovendien zijn de kosten voor het adverteren op YouTube via Connected tv relatief laag en zijn er veel verschillende advertentieformats in te kopen:

  • Masthead: Advertentieruimte in het startscherm van de app
  • Instream video: videoadvertenties die de gebruiker na 5 seconden kan skippen
  • Forced videoadvertenties: Video advertenties met een maximale lengte van 20 seconden die geheel bekeken moeten worden
  • Bumper advertenties: Video advertenties met een lengte van 6 seconden die geheel bekeken moeten worden

De combinatie van gunstige prijzen, hoog bereik, geavanceerde targetingmogelijkheden en beschikbare advertentietypen maakt YouTube een zeer effectief advertentiekanaal op connected tv.

Verder zijn er in Nederland verschillende publishers en platforms beschikbaar voor connected tv-advertenties. Enkele van de belangrijkste spelers op de Nederlandse markt zijn:

RTL Nederland – RTL biedt verschillende connected tv-platforms aan, waaronder RTL XL en Videoland. Adverteerders kunnen via deze platforms gericht adverteren op mensen die televisieprogramma’s via deze apps willen bekijken.

Talpa Network – Talpa Network is een van de grootste mediabedrijven in Nederland en biedt verschillende connected tv-platforms aan, waaronder Kijk, SBS6 en Veronica. Ook hier zijn de mensen die de televisiecontent via deze apps bekijken te bereiken met gerichte advertenties.

Daarnaast zijn er op veel connected tv’s ook apps beschikbaar van partijen zoals Rakuten en Samsung Plus. Ook via deze apps kunnen allerlei series en films bekeken worden en is het voor adverteerders ook mogelijk om hierin te adverteren. Het gebruik van deze apps verschilt wel enorm per land.

Hoe ziet de 2023 eruit voor connected tv-advertising?

De grootste ontwikkeling voor connected tv-advertising verwachten we bij de grote streamingdiensten. Waar tot voor kort geen advertenties werden toegestaan en alleen op abonnementsvorm werd gewerkt, lijkt hier nu langzaam verandering in te komen.

Netflix is onlangs in twaalf landen gestart met een pilot waarbij mensen een veel goedkoper abonnement kunnen afsluiten, maar dan af en toe wel reclames te zien krijgen. Naar verwachting wordt dit model in de loop van 2023 uitgebreid naar andere landen.

De verwachting is dat alle andere streamingdiensten deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaan gaten houden. Het zou dus niet verbazingwekkend zijn als op korte termijn Disney +, HBO Max, Amazon Prime, Hulu etc., ook stappen maken richting hybride abonnementsvormen.

Voor adverteerders is dit een zeer interessante ontwikkeling, waarbij op deze voorheen gesloten netwerken straks gebruikers te bereiken zijn in een omgeving waar ze met aandacht naar een groot scherm kijken, en waarbij duidelijk is dat de content van goede kwaliteit is, een zeer interessante plek dus om op te adverteren.

Wil je meer weten over de advertising mogelijkheden op connected tv-apparaten? Neem dan contact op met het Programmatic team van Maxlead!

Overige Onderzoekberichten

Kennis
Maxlead - Maxlead-conversiemeting_c-scaled
Efficiëntie van Google Ads maximaliseren door conversieoptimalisatie
Onderzoek
Maxlead - Custom-Audience-Targeting-1c_-scaled
Wat gebeurt er met Display en Video targeting in DV360 & CM360 na afschaffing van 3P-cookies
Onderzoek
Boot vaart richting bergen
Onderzoek
Onderzoek
Floris
Floris
Maxlead - reddit-hero
Adverteren op Reddit: Een gids voor succes in “Een community van communities”
Onderzoek
Maxlead - Threads-followers-only-scaled
Een deep dive in de start van Threads, de snelst groeiende app op dit moment
Onderzoek
seo zoekbalk
Blog Offline Conversion Tracking Google ads
Onderzoek
Maxlead - social media gebruik
Social media gebruik in 2022, dit is wat je moet weten
Onderzoek
Maxlead - 21_902720-ML-Social-media-500×380-rgb_V1
Social Media gebruik 2021
Onderzoek
Maxlead
Maxlead
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag