Nu investeren in Instagram!

Onderzoeken
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 28 januari 2019Bewerkt op: 3 juni 2024
Maxlead - instagram-investeren

Nieuw jaar, nieuwe energie en nieuwe plannen, maar ook veel keuzes te maken. Waar steek je je energie en marketingbudgetten in en waar ga je dit jaar echt tijd voor maken? Instagram is wat ons betreft een top prio om tijd en energie in te steken. Waarom en hoe leg ik je hieronder uit, maar eerst even kort terug kijken op 2018.

Het kleine zusje van Facebook is groot geworden in 2018

2018 was het jaar waarin Instagram groeide naar 1 miljard gebruikers wereldwijd en meer dan 4,1 miljoen Nederlandse gebruikers. Ook was het het jaar waarin er veel werd geïnvesteerd door de ontwikkelaars in Instagram; Instagram Shopping, nieuwe story features, nametags en de lancering van IGTV om maar een paar nieuwe ontwikkelingen te noemen. Facebook die de app aankocht voor 1 miljard in 2010 ziet de waarde groeien naar 100 miljard in 2018. Het kleine zusje van Facebook is groot geworden en de groei zet exponentieel door. Dat komt goed uit nu het met Facebook zelf niet zo lekker ging in 2018. Het Cambridge Analytica schandaal zorgde ervoor dat Facebook in 3 maanden tijd 1 miljoen gebruikers verloor. Ook op de beurs moeten ze flink inleveren. De medeoprichters van Instagram, Kevin Systrom en Mike Krieger stapten op na onenigheid over de strategie met Mark Zuckerberg. Dat heeft echter geen invloed gehad op de groei van Instagram gebruikers, die zet onverminderd door. Instagram advertentie inkomsten zijn de belangrijkste inkomstenbron van Facebook na de Facebook ads zelf. Het zal me niet verbazen als Instagram binnen 5 jaar groter is dan Facebook.

Niet alleen jongeren

Ik hoor nog wel eens dat Instagram vooral gebruikt wordt door jongeren. Het klopt dat jongeren veelal van Facebook af zijn en Instagram en Snapchat zijn gaan gebruiken. Maar de Instagram gebruikers worden wel steeds ouder; 30% is tussen de 18 en 24, maar ook 30% tussen de 25 en 34 jaar en 15% tussen de 35 en 44 jaar. Het dagelijks gebruik van Instagram stijgt het sterkst in de categorie mensen tussen de 20 en 29 jaar in Nederland. Een stijging van 35% is verwacht in 2019, volgens het onlangs verschenen Social Media onderzoek 2019 van Newcom.

Als doelgroep voor de advertenties maakt het overigens niet uit waar ze zich bevinden. Via de Facebook advertentie account worden personen getarget, of ze zich nu op Facebook of op Instagram bevinden op dat moment. Zet indien mogelijk alle plaatsingen aan, zodat de persoon te bereiken is onafhankelijk waar hij op dat moment is en onafhankelijk van leeftijd. Laat het Facebook advertentie algoritme zelf optimaliseren op de plaatsingen.

Meer interactie op Insta

Heb je wel eens dezelfde organische post op Facebook en Instagram vergeleken? Je zult zien dat de Instagram gebruikers veel eerder je post liken en erop reageren. Veel meer interactie op Instagram over het algemeen. Een goede graadmeter van de interactie radius is IPM score. Deze score is een ratio van betrokkenheid per 1000 fans over de afgelopen 30 dagen. De formule IPM+ = ((aantal comments + aantal likes + aantal shares) / aantal posts)) / aantal fans). Voor Instagram is een IPM score boven de 20 succesvol en voor Facebook is dat een score boven de 4. Via de Instacalculator kun je dit snel voor je eigen account bekijken.

IPM score Instagram

Om een hogere interactieratio te bereiken op Instagram is het goed om na te denken over de content die je plaatst. Een analyse van je Instagram account helpt erbij om te zien welke posts het goed doen en welke tijdstippen het beste zijn om te posten. Een handige gratis tool hiervoor is Squarelovin. Zijn de foto’s of video’s kwalitatief goed, passen ze bij je product of dienst en bij de doelgroep. Zijn ze afwisselend genoeg en toch herkenbaar? Qua teksten is het goed om na te denken over hoe je een Internationaal publiek aanspreekt of een Nederlands publiek. Posts met hashtags en emoticons doen het over het algemeen beter dan zonder. Gebruik altijd je brandname als hashtag en natuurlijk hashtags die passen bij je product of sector. Geen inspiratie? Kijk dan even naar deze populaire hashtags per sector van SocialMediaToday

Shopping op Instagram

Een andere reden om tijd in Instagram te gaan steken is dat het een prachtig kanaal is om jouw producten te etaleren. Gebruik je al Instagram Shopping? 9 miljoen gebruikers tikken elke maand op een shopping tag! Dus heb je een webwinkel ga dan met Instagram shopping aan de slag, zodat mensen direct de producten kunnen kopen via jouw Instagram posts.

Instagram Shopping

Het instellen van Instagram Shopping is niet erg ingewikkeld. Heb je al een bedrijfsprofiel op Instagram? Is deze al gekoppeld aan je Facebook business account? En heb je al een productcatalogus in jouw Facebook Business manager gekoppeld via Shopify of BigCommerce, of rechtstreeks geüpload vanuit een feed? Dan kun je starten met Instagram Shopping! Lees hier meer over in ons uitgebreide blog See, Tap en Shoppen op Instagram

Het succes van Instagram Stories

Sinds de introductie van Instagram Stories in 2016 groeide het gebruik van Instagram met 160%. Chris Cox, de chief product officer van Facebook, zei op de Facebook ontwikkelaars conferentie F8 in 2018 dat hij verwacht dat ‘Stories volgend jaar feeds voorbij streven als de belangrijkste manier waarop mensen dingen delen met hun vrienden’. Meer dan de helft van de Instagram gebruikers spendeert ondertussen meer tijd in Instagram Stories dan in de Feed. Ook investeren bedrijven steeds meer in Instagram Stories. Uit een recent Global Facebook advertising benchmark report van Nanigans over Q4 2018 zien we een toename van de spend in Stories van 124%. Moeten we dan de Feed vergeten en al onze tijd aan Stories besteden? Nee, zie het zo; de Instagram account is je visitekaartje en je Stories zijn je day-to-day content. Aan de feed mag je wat meer aandacht besteden qua kwaliteit en uitstraling. De stories mogen wat makkelijker, luchtiger, grappiger en ook de video’s en images hoeven geen HD kwaliteit te zijn. In je Stories kun je al je creativiteit uiten en zoek je de interactie.

More spend in Instagram Stories

bron: Global Facebook advertising benchmark report (Q4 2018)

IGTV voor langere video’s

Instagram TV werd onverwachts geïntroduceerd op een Instagram Live event op 20 juni 2018. Op IGTV kun je langere video’s uploaden. Op je Instagram feed kun je een video van een minuut kwijt en in de Stories van 15 seconden. Op IGTV kun je verticale video’s van maximaal een uur uploaden! Was Instagram Stories direct een groot succes, van IGTV kun je dat niet echt zeggen. Mensen lijken te vergeten te zijn dat het bestaat. Toch zie ik IGTV zeker als een mooie kans om alvast over na te denken; welke content zou hierop passen? Hoe kun je het integreren in je content marketing strategie? Ga hiermee experimenteren. Instagram zelf gelooft ook nog zeker in IGTV alleen heeft het tijd nodig om te groeien en algemeen gebruik te worden. “Het is een nieuw format en het is anders. We moeten wachten tot mensen het gaan omarmen en dat kost tijd. Zie het als een startup die we IGTV noemen, het is klein en net als Instagram ooit was.” aldus Kevin Systrom. Het is handig om alvast een IGTV account aan te maken voor jouw bedrijf.

What’s up in 2019?

Wat verwachten we voor de rest van het jaar? Een verdere groei van Instagram en veel nieuwe features. Met name in Stories zal extra geïnvesteerd gaan worden. Augmented Reality (AR) zal verder worden geïntegreerd en bedrijven zullen makkelijker eigen branded filters kunnen gaan maken. Middels de nieuwe chatfunctie gaan we met meerdere personen tegelijkertijd video bellen. Vergeet de normale Stories ads, we gaan over op Caroussel ads in Instagram Stories om het hele verhaal te kunnen vertellen. Newcom verwacht een groei van het aantal Instagram gebruikers van 20% naar 4,9 miljoen in 2019 in Nederland en een daling van 6% in het aantal Facebook gebruikers.

Overige Onderzoekberichten

Kennis
Maxlead - Maxlead-conversiemeting_c-scaled
Efficiëntie van Google Ads maximaliseren door conversieoptimalisatie
Onderzoek
Maxlead - Custom-Audience-Targeting-1c_-scaled
Wat gebeurt er met Display en Video targeting in DV360 & CM360 na afschaffing van 3P-cookies
Onderzoek
Boot vaart richting bergen
Onderzoek
Onderzoek
Floris
Floris
Maxlead - reddit-hero
Adverteren op Reddit: Een gids voor succes in “Een community van communities”
Onderzoek
Maxlead - Threads-followers-only-scaled
Een deep dive in de start van Threads, de snelst groeiende app op dit moment
Onderzoek
seo zoekbalk
Blog Offline Conversion Tracking Google ads
Onderzoek
Maxlead - Programmatic-blog
2023: de opkomst van connected tv
Onderzoek
Maxlead - social media gebruik
Social media gebruik in 2022, dit is wat je moet weten
Onderzoek
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag