Mobiele websites en SEO: Hoe zit dat?
Er is in zoekmachineland momenteel veel te doen over het onderwerp mobiele websites & zoekmachine optimalisatie (SEO). Directe aanleiding is een bericht van Google waarin zij zich uitlaten over welke techniek de voorkeur verdient. De komende weken zullen we op het Maxlead blog meer aandacht besteden aan het fenomeen mobiele websites en zoekmachine optimalisatie.
Onlangs zond Google een bericht de wereld in waarin zij een aantal manieren benoemen hoe mobiele websites technisch ingericht kunnen worden. In dat bericht hebben ze zich ook uitgelaten over welke vorm de beste zou zijn vanuit SEO oogpunt. In dit eerste deel van deze blog zullen we dieper duiken in de wereld van smartphones en mobiele websites. Het smartphone gebruik neemt steeds meer toe en is inmiddels een alledaagse bezigheid geworden. Dit vereist nieuwe technieken om als bedrijf de klant optimaal te blijven bedienen.
Smartphone gebruik in Nederland
Het is een open deur, maar we willen het toch gezegd hebben: het smartphone gebruik blijft toenemen.Uit het meest recente onderzoek van Telecompaper blijkt dat momenteel 56% van de Nederlanders in het bezit is van een smartphone, tegen 42% in augustus 2011. De smartphone gebruiken we voornamelijk om mee te internetten (76,1%).
(Bron: Onderzoek van SIDN ‘Trends in internetgebruik en Nederlandse domeinnamenmarkt’)
Beperkingen van de smartphone
Hoewel de smartphone het meest gebruikt wordt om te kunnen internetten, kan dit nog niet altijd zonder beperkingen. Feit is dat we het met een veel kleiner schermpje moeten doen dan desktop gebruikers. Een gewone website kan dan erg onhandig zijn om doorheen te navigeren. Daarbij kan het zijn dat de informatie die gezocht wordt met behulp van een smartphone afwijkt van de informatiebehoefte van desktop gebruikers.
Zo toonde Google al aan dat in de US 94% van de smartphone gebruikers vaak zoekt naar lokale informatie. Van die 94% neemt 90% ook daadwerkelijk actie op de lokale zoektocht: bellen met het bedrijf, adres opzoeken in navigatie, bedrijf bezoeken, reviews of aanbevelingen geven of een aankoop doen zowel online als offline.
Ook wat betreft techniek zijn er andere wensen en eisen. Flash bijvoorbeeld wordt niet ondersteund door Apple devices waaronder de iPad, iPhone en iPod. Als jouw website gebruik maakt van flash, wordt een grote groep potentiele bezoekers al bij voorbaat uitgesloten.
Door deze beperkingen is het van belang goed te onderzoeken wat de behoeftes zijn van jouw doelgroep. Welke informatie zoeken ze op hun smartphone en wijkt dat af van desktop gebruikers? Zo ja, stel jezelf dan de vraag hoe je de groep smartphone bezitters goed kunt bedienen.
Ga in de schoenen van de gebruiker staan. Think outside the box!
Gevolgen van de smartphone op website ontwikkeling
Het veranderende gebruik van het internet vraagt dus ook om nieuwe technologiën als het aankomt op mobiele telefoons en internet. Er zijn diverse manieren om de mobiele klant optimaal te bedienen. Het uitgangspunt daarbij is het gebruiksgemak voor de klant. De eerste vragen die je jezelf daarbij moet stellen zijn:
· Is de huidige desktop content geschikt voor mijn mobiele doelgroep: Kan dezelfde content 1 op 1 getoond worden aan de mobiele gebruiker?
· Welke informatiebehoefte heeft de mobiele gebruiker?
· Kan de mobiele gebruiker de informatie snel vinden zonder al teveel scrollen en zoomen?
De enige manier om hier achter te komen is onderzoek te doen naar de behoeften van de klant en de eigen website eens op een aantal smartphones te raadplegen. Dit kun je hier online testen. Is het antwoord ‘nee’, dan zal er actie ondernomen moeten worden. Je kunt niet van klanten verwachten dat zij zich op een mobiele telefoon door een onmogelijke website begeven. Zeker niet als de concurrentie ook niet stil blijft zitten.
Zeg nou zelf, welke van de drie homepages van de verschillende biermerken leest het lekkerst op de smartphone:
Voor wie het allemaal nog niet gelooft, bekijk het volgende filmpje eens:
**video**
Mobiele websites
Als je hebt onderzocht en besloten dat de huidige website niet geschikt is voor mobiel gebruik, zijn er diverse manieren om mobiele gebruikers optimaal te bedienen.
1. Responsive design
Hierbij wordt in principe dezelfde website en URL voorgeschoteld op desktop als op mobiel, maar wordt de weergave van de website aangepast aan de maten van het device. Mooi voorbeeld hiervan is de website over orgaandonatie Jaofnee.nl.
Google is een voorstander van het Responsive design: het toont dezelfde content en dezelfde URLs.
Maar een belangrijke kanttekening hierbij is wel dat het natuurlijk ook voor je gebruiker optimaal moet zijn. Kun je door middel van deze methode je gebruiker niet goed bedienen doordat de tekst of de navigatie niet juist getoond worden, kies dan een andere manier. Als je wilt zien of een website gebruik maakt van responsive design kun je dat op een leuke manier hier testen.
2. Dynamisch tonen van andere content op dezelfde URL
Als je voor verschillende devices andere HTML wilt laten zien op dezelfde URL, adviseert Google de ‘Vary HTTP header’ in te zetten (De mobiele content is namelijk niet zichtbaar op de desktop URL).
Simpel gezegd geef je met deze techniek aan dat er ook nog content is voor andere devices. Die moet eerst gecheckt worden voordat ‘domweg’ de desktop content wordt getoond aan welke device dan ook.
Zonder het gebruik van de Vary HTTP header zou de desktop content getoond kunnen worden aan de mobiele gebruikers en/of andersom. En dat is nou juist niet wat we in dit geval willen. Een ander voordeel is dat de Googlebot en andere zoekmachine spiders sneller de mobiele geoptimaliseerde content kunnen vinden. Doe je dit niet is de kans groot dat de mobiele content wordt genegeerd.
3. Een website op een ander domein: m.website.nl
Deze oplossing wordt op dit moment veelal gebruikt. Dan kan om verschillende redenen zijn: de mobiele website moet op een andere server draaien, de inzet van andere webbouwer, een totaal andere insteek van de website etc.
Bezoek maar eens met de mobiele telefoon de website van nu.nl. Zodra je op de website komt, wordt automatisch gedetecteerd dat je met een mobiele telefoon werkt. Je wordt geredirect naar mobiel.nu.nl/pda. De lay out van de website is afgestemd op een mobiele gebruiker. Maar het grote verschil is dat ook alle URL’s afwijken van de gewone desktop URL’s. Zo is hetzelfde bericht via de mobiel te vinden op: https://mobielnu.nl/pda/overig/425842-Trouwjurk-Kate-Middleton-publiekstrekker.html en op de desktop versie van de website op: https://www.nu.nl/achterklap/2862195/trouwjurk-kate-middleton-publiekstrekker.html
Volgende keer gaan we dieper in op de bovenstaande methoden om mobiele websites te ontwerpen en kijken we wat de gevolgen zijn voor SEO.
Wilt u SEO advies voor-, tijdens en/of na de bouw van uw mobiele website, neem dan contact op met een van onze SEO specialisten.