Optimaliseren van CLASS en ID voor zoekmachines

Onderzoeken
Maxlead
Geschreven door Maxlead
Geschreven op: 7 mei 2015Bewerkt op: 7 mei 2015
Maxlead -Bedrijfslogo

Wij krijgen weleens de vraag van onze klanten of het toevoegen van zoekwoorden of trefwoorden aan de namen van ID of CLASS selectors zal bijdragen aan de vindbaarheid van een webpagina voor zoekmachines. Het antwoord hebben we zelf getest, zodat we aan de hand van een praktijkvoorbeeld kunnen laten zien of deze vorm van zoekmachineoptimalisatie werkt.

Wat zijn CLASS en ID selectors?

Met CLASS en ID selectors kun je HTML-elementen opmaken; bijvoorbeeld welk lettertype een paragraaf moet hebben. Op je webpagina krijgt die paragraaf een zelfbenoemde CLASS of ID naam. Met een (meestal) extern CSS bestand worden alle CLASS en ID selectors benoemd en wordt verteld welke opmaak ze moeten krijgen. Dus als jij een webpagina opent, dan leest de browser op deze webpagina welke CLASS en ID namen er staan. Vervolgens zoekt de browser in het CSS-bestand welke opmaak hoort bij de desbetreffende CLASS en ID naam. Zo wordt een layout van de webpagina opgebouwd.

De CLASS en ID selectors mag je zelf benoemen (een naam geven), in veel gevallen gebruikt de webbouwer hiervoor logische namen bijvoorbeeld ‘menutitel’ of ‘footertekst’. Maar, een creatieve SEO’er zou hier mogelijkheden kunnen zien om deze namen te vullen met trefwoorden die van toepassing zijn op de webpagina of website. In ons geval zouden we bijvoorbeeld ‘seo-bureau’ of “zoekmachinemarketing” kunnen gebruiken als CLASS of ID namen. En de vraag is dus, lezen zoekmachines de CLASS of ID namen en worden deze meegenomen in de waardering van een webpagina of website?

Zijn CLASS en ID SEO-gevoelig?


Afbeelding 1 – Voorbeeld van een stukje broncode met CLASS- namen

Stap 1 – testpagina opzetten en laten indexeren door Google

De eerste stap in deze test is het online zetten van een testpagina en deze laten crawlen en indexeren door Google. Op deze testpagina hebben we in de URL en het H1-element een uniek zoekwoord geplaatst: .

We hebben vooraf getest of bij dit zoekwoord geen andere zoekresultaten naar voren komen in Google. We willen immers geen andere websites lastigvallen of laten concurreren met onze testpagina. We kunnen nu Googlen op dit unieke zoekwoord onze testpagina zal als zoekresultaat moeten verschijnen.

En zoals je ziet is onze testpagina inderdaad netjes geïndexeerd in Google!


Afbeelding 2 – Zoekresultaat testpagina

Stap 2 – toont Google de testpagina op woorden uit ID en CLASS?

Nu kunnen we testen of andere zoekwoorden die op onze testpagina worden gebruikt ook hetzelfde zoekresultaat gaan opleveren. In de CLASS en ID-selectors van het H1 (titel van de pagina) en DIV-element hebben we ook unieke (niet bestaande) trefwoorden geplaatst. Als je de testpagina bekijkt in je browser, kun je niet zien wat er in een CLASS of ID-element staat, hiervoor zul je in de broncode van een webpagina moeten duiken. Klik met je rechtermuisknop op een stukje tekst en kies voor ‘Paginabron weergeven’, ‘View source’ of een andere variant afhankelijk van je browser of taalinstelling (afbeelding 1).


Afbeelding 3 – De broncode bekijken van een webpagina

Als je in de broncode van onze testpagina zoekt naar het H1 en DIV-element, zie je dat de CLASS en ID van deze elementen een niet bestaand woord bevatten, en (afbeelding 2).


Afbeelding 4 – De CLASS en ID elementen in de broncode van onze testpagina

En dan nu de grote test! We gaan Googlen op de twee zoekwoorden in de CLASS en ID.

Probeer het maar eens:

Resultaat van de test

Zoals je ziet krijgen we nu geen zoekresultaten (afbeelding 5). Het optimaliseren van HTML-elementen voor zoekmachines heeft geen nut. Zoekmachines lezen niet wat er in de naam van de ID of CLASS staat op een website.


Afbeelding 5 – Zoekresultaat als we zoeken op de DIV ID naam

Wat dan wel optimaliseren voor zoekmachines?

Wil je jouw content verbeteren of uitbreiden om beter gevonden te worden door zoekmachines, dan raden wij je aan om deze tip eens te lezen: “Uw website relevant”.

Overige Onderzoekberichten

Kennis
Maxlead - Maxlead-conversiemeting_c-scaled
Efficiëntie van Google Ads maximaliseren door conversieoptimalisatie
Onderzoek
Maxlead - Custom-Audience-Targeting-1c_-scaled
Wat gebeurt er met Display en Video targeting in DV360 & CM360 na afschaffing van 3P-cookies
Onderzoek
Boot vaart richting bergen
Onderzoek
Onderzoek
Floris
Floris
Maxlead - reddit-hero
Adverteren op Reddit: Een gids voor succes in “Een community van communities”
Onderzoek
Maxlead - Threads-followers-only-scaled
Een deep dive in de start van Threads, de snelst groeiende app op dit moment
Onderzoek
seo zoekbalk
Blog Offline Conversion Tracking Google ads
Onderzoek
Maxlead - Programmatic-blog
2023: de opkomst van connected tv
Onderzoek
Maxlead - social media gebruik
Social media gebruik in 2022, dit is wat je moet weten
Onderzoek
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag