Een deep dive in de start van Threads, de snelst groeiende app op dit moment

Onderzoeken
Mike
Geschreven door Mike Verbruggen
Geschreven op: 25 juli 2023Bewerkt op: 21 juni 2024

Eind vorig jaar kocht Elon Musk voor 44 miljard dollar Twitter, hij wilde een ‘super app’ die alles kan zoals dat ook in China het geval is met WeChat. Sinds de overname is er enorm veel gebeurd, maar vooral in negatieve zin. Hierdoor is de investering van Musk, momenteel maar 23 miljard waard, dat is een daling van 47%! En sinds kort is ook de naam van Twitter veranderd naar X, wat nog meer veranderingen gaat brengen. Twitter’s of X’s ad revenue met zelfs 50% is gedaald sinds Musk het heeft overgenomen. Dit komt vooral doordat bedrijven angstig zijn te investeren in een kanaal waar zoveel gebeurt.

Maxlead - Threads-followers-only-scaled

Waar het ook niet helemaal goed verloopt is bij Meta. Sinds de naamsverandering van Facebook naar Meta, de introductie van de Metaverse en het ontslag van 11 duizend werknemers, staat Zuckerberg uiteraard te springen op een succes. Zuckerberg staat bekend om het stelen van goede ideeën, denk aan Instagram Stories die hij kopieerde in 2016 van Snapchat, maar ook Reels toen TikTok in 2020 een grote opmars maakte en de laatste van BeReal toen ook Stories dual screen kon fotograferen. De downfall van Twitter was voor Zuckerberg natuurlijk een manier om hierop in te spelen.

Toen Musk Twitter overnam, heeft hij een groot deel van alle werknemers ontslagen, Zuckerberg heeft daar een aantal van overgenomen. Zie daar ook de introductie van Threads begin juli dit jaar. Inmiddels loopt er ook een rechtszaak tussen Twitter en Threads rondom dit onderwerp, Musk tweette hierover: “competition is fine, cheating is not.”

Inmiddels heeft Threads binnen 5 dagen na de introductie meer dan 100 miljoen downloads gerealiseerd en is het de snelst groeiende app ooit. Threads heeft deze titel overgenomen van ChatGPT die binnen 2 maanden 100 miljoen downloads bereikte.

Voor Twitter, die dagelijks 250 miljoen actieve gebruikers heeft, wordt Threads met die 100 miljoen downloads direct een serieuze concurrent. Uiteraard is er een verschil tussen “downloads” en “actieve gebruikers” maar die inzichten zijn er nog niet.

Musk is een felle voorstander van vrijheid van meningsuiting. Threads speelt hierop in, zie ook het bericht van Instagram Chief Adam Mosseri waarin hij aangeeft dat gebruikers op Threads op een “less angry place” terecht komen.

Momenteel is Threads nog niet beschikbaar in Europa, dit komt voornamelijk doordat ze nog niet voldoen aan de Europese regelgeving rondom de European Digital Markets Act (DMA). De DMA zorgt voor vertraging bij een productlancering omdat het een bedrijf dwingt te evalueren hoe ze de data van hun gebruikers waarborgen. Een ander punt is dat de DMA voorkomt dat bedrijven zoals Meta de persoonlijke gegevens van een gebruiker – inclusief hun naam en locatie – in hun producten hergebruiken voor gerichte advertenties zonder toestemming van de gebruiker. Meta verzamelt momenteel data zonder toestemming over hun eigen kanalen (bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Whatsapp) heen en mixen die data om een profiel op te bouwen en dat is waar Meta de regels kan breken zodra ze live gaan in Europa. Het feit dat Threads nog niet beschikbaar is in de EU laat zien dat de wetgeving werkt. Het kan dus nog maanden duren voordat Threads beschikbaar is in de EU.

Verwachting is dat Threads en Twitter samen de concurrentie op gaan zoeken en dat het alleen maar goed is voor Twitter, ook rondom het idee van de ‘super app’ van Musk. De eerdere gestolen ideeën van Zuckerberg hebben laten zien dat het vaak blijft bij een toevoeging op een bestaand idee en dat de originele apps blijven bestaan.

Overige Onderzoekberichten

Kennis
Maxlead - Maxlead-conversiemeting_c-scaled
Efficiëntie van Google Ads maximaliseren door conversieoptimalisatie
Onderzoek
Maxlead - Custom-Audience-Targeting-1c_-scaled
Wat gebeurt er met Display en Video targeting in DV360 & CM360 na afschaffing van 3P-cookies
Onderzoek
Boot vaart richting bergen
Onderzoek
Onderzoek
Floris
Floris
Maxlead - reddit-hero
Adverteren op Reddit: Een gids voor succes in “Een community van communities”
Onderzoek
seo zoekbalk
Blog Offline Conversion Tracking Google ads
Onderzoek
Maxlead - Programmatic-blog
2023: de opkomst van connected tv
Onderzoek
Maxlead - social media gebruik
Social media gebruik in 2022, dit is wat je moet weten
Onderzoek
Maxlead - 21_902720-ML-Social-media-500×380-rgb_V1
Social Media gebruik 2021
Onderzoek
Maxlead
Maxlead
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag