Social media gebruik in 2022, dit is wat je moet weten

Onderzoeken
Mike
Geschreven door Mike Verbruggen
Geschreven op: 15 februari 2022Bewerkt op: 21 juni 2024

Newcom doet al sinds 2010 onderzoek naar het gebruik op Social Media. Dit hebben ze in 2022 opnieuw gedaan. Hierbij bestond de steekproef uit 7.057 Nederlanders en dat vormt een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking. Dit is het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en de verwachtingen van social media. De teller staat net als vorig jaar op 13,7 miljoen social media gebruikers.

Maxlead - 22_938213-M-Social-media-gebruik-2022-1200×628-rgb_V1

Social media wordt steeds actiever gebruikt

Het aantal social media gebruikers ten opzichte van 2021 is gelijk gebleven met 13,7 miljoen gebruikers. Wat opvalt is dat het aantal gebruikte platforms wel elk jaar stijgt. Het gemiddelde in 2022 ligt nu op 4,2 platformen. Dit komt voornamelijk door de nieuwe groei aan platformen en in het bijzonder het populaire TikTok.

Voornamelijk de leeftijd 20-39 jaar is meer social media platformen gaan gebruiken en deze groep is ook dagelijks meer minuten actief, gemiddeld zijn zij 138 minuten per dag actief op social media.

De leeftijd 15-39 jaar gebruikt gemiddeld 5-6 social media platformen. Waar de leeftijd 40-79 jaar gemiddeld 3-4 social media platformen gebruikt. Ook is deze groep dagelijks aanzienlijk minder actief op social media. 

TikTok groeit sterk

Procentueel groeit TikTok het hardst met 75% ten opzichte van 2021. Zo waren er in 2021 nog 1,7 miljoen gebruikers en in 2022 ligt dit aantal al op 3 miljoen. Ook het dagelijks gebruik van TikTok is behoorlijk gestegen met maar liefst 91% ten opzichte van een jaar geleden. 

TikTok lijkt een plafond te hebben bereikt onder de groep tot 15 jaar, maar groeit nog sterk door onder twintigers. 45% Van de 15-19 jarigen zit inmiddels dagelijks op TikTok. Deze groep is minder vaak op Snapchat en Instagram te vinden. Onder twintigers valt ook de groei in het dagelijks gebruik van TikTok op. 

Groei van Instagram, Twitter en Pinterest
Naast de enorme groei van TikTok zien we ook dat Instagram een opvallende sprong maakt in vergelijking met voorgaande jaren en ook Twitter en Pinterest zijn gegroeid. Instagram heeft een groei van 11%, Twitter van 22% en Pinterest van 9%. Vaak wordt gedacht dat niemand meer Twitter gebruikt, maar de groei van 22% in vergelijking met 2021 laat zien dat dit nog steeds een zeer relevant platform is. 

Facebook daalt in het aantal dagelijkse gebruikers

WhatsApp als onderdeel van Facebook voert de ranglijst aan met meeste gebruikers op social media. Daarnaast is Facebook nog steeds het grootste en meest bekende social media platform in Nederland. Facebook is alleen wel aan het vergrijzen. Begin februari heeft Facebook al laten weten dat ze voor het eerst minder gebruikers heeft wat ook een koersdaling van 22% veroorzaakte. Ook binnen de leeftijdsgroep 15-19 jaar gebruikt slechts 20% het platform en daarnaast is het gebruik met 10% gedaald onder de doelgroep 20-29 jaar.

De ‘kleinere’ platformen zijn eigenlijk best groot

Ook heeft Newcom gekeken naar de “kleinere” social media platformen. Denk hierbij aan Telegram Reddit, Discord en Twitch. Telegram is een gratis chatdienst die je via internet gebruikt op je smartphone, tablet of computer. Discord is een app waarmee je met vrienden belt, terwijl je samen een game speelt. Zowel Telegram, Discord, Reddit en Twitch hebben elk in de doelgroep van 15 jaar en ouder een grootte van meer dan 1 miljoen gebruikers. Alleen al om die reden zijn zij daarom zeker niet uit te sluiten van de marketingmix. 

Conclusie

We zijn met zijn allen veel meer social media gaan gebruiken en spenderen hier ook veel meer tijd aan. TikTok blijft groeien en het gebruik van Facebook is aan het dalen. Hier zien we een verschuiving van kanalen bij Generatie Z. De generatie waar Facebook steeds minder vat op krijgt. 

Het is dan ook belangrijk om goed na te gaan met welke intentie de social kanalen gebruikt worden. Weet waar je doelgroep zit en hoe het kanaal gebruikt wordt en pas daarop je marketingmiddelen aan. Zeker met het oog op de toekomst is het goed om verder te kijken naar andere kanalen, dat doet jouw doelgroep in principe ook en daar liggen kansen om je te onderscheiden.

Bron: Newcom.nl

Overige Onderzoekberichten

Kennis
Maxlead - Maxlead-conversiemeting_c-scaled
Efficiëntie van Google Ads maximaliseren door conversieoptimalisatie
Onderzoek
Maxlead - Custom-Audience-Targeting-1c_-scaled
Wat gebeurt er met Display en Video targeting in DV360 & CM360 na afschaffing van 3P-cookies
Onderzoek
Boot vaart richting bergen
Onderzoek
Onderzoek
Floris
Floris
Maxlead - reddit-hero
Adverteren op Reddit: Een gids voor succes in “Een community van communities”
Onderzoek
Maxlead - Threads-followers-only-scaled
Een deep dive in de start van Threads, de snelst groeiende app op dit moment
Onderzoek
seo zoekbalk
Blog Offline Conversion Tracking Google ads
Onderzoek
Maxlead - Programmatic-blog
2023: de opkomst van connected tv
Onderzoek
Maxlead - 21_902720-ML-Social-media-500×380-rgb_V1
Social Media gebruik 2021
Onderzoek
Maxlead
Maxlead
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag