SEO is de afkorting voor Search Engine Optimisation; het optimaliseren van webpagina’s om op die manier beter gevonden te kunnen worden in de organische zoekresultaten, ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd.
In de print screen hieronder (Google) gaat het om de resultaten in het groene kader:

In het rode kader worden de Ads resultaten getoond op basis van een Cost-Per-Click model.
Goed om te weten:

  • Er is geen relatie tussen het budget besteed in Google Ads en de positie in de organische zoekresultaten
  • Om hoger te komen in Google is het een vereiste om zo relevant mogelijk te zijn voor de eindgebruiker. Dit geldt op bijna alle vlakken die er bij een website komen kijken:
    • Denk aan techniek (mobielvriendelijk), content, site structuur en het linkprofiel.
  • Het is bijna niet meer mogelijk om relevantie te faken. Google is zeer kritisch op de zoekresulaten. Een goede zichtbaarheid moet verdiend worden.

Het algoritme dat Google gebruikt om de volgorde te bepalen van de resultaten is een goed bewaard geheim. Een aantal van die factoren zijn wel bekend, het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Laadtijd van de pagina
  • Veiligheid (HTTPS)
  • Mobielvriendelijkheid (per 21 april 2015 een rankingfactor voor mobiele gebruikers)
  • Inhoud:
    • de URL, title tag, meta description (geen rankingfactor)
    • de inhoud van de pagina
  • Het linkprofiel

Om het succes/ resultaat te monitoren op het gebied van SEO wordt er nog al te vaak gekeken naar rankings. Rankings zijn echter zeer onbetrouwbaar. Dat komt doordat Google probeert de resultaten zo persoonlijk mogelijk te maken. Dat wil zeggen dat iedereen iets anders kan zien, afhankelijk van geschiedenis, locatie en instellingen. Door rekening te houden met dit soort factoren streeft Google ernaar iedereen relevante resultaten te tonen.
Op het moment dat je rankings meet met een externe tool zal dit vaak in de meest neutrale situatie zijn. Toch geeft dat ook niet altijd een realistisch beeld van de resultaten. Ten eerste is het een moment opname en ten tweede kun je je afvragen hoe representatief de neutrale situatie is.
Het is dan ook beter om niet al te veel sturen op rankings of kleine fluctiaties in de posities. Een betere KPI is bijvoorbeeld de groei van het totale organische verkeer of de groei van het verkeer op bepaalde pagina’s.
Er zijn diverse soorten verschijningen mogelijk in de organische zoekresultaten, zo kunnen resultaten aangevuld worden met gegevens over prijs of beoordeling. Soms is er een kruimelpad te zien en soms toont Google de URL.
Vroeger toonde Google nog wel eens portretfoto’s van auteurs of een thumbnail van een video. Deze type resultaten behoren inmiddels alweer tot het verleden. Google zou dat gedaan hebben om de zoekresultaten overzichtelijker te maken.

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag