Wat is een: Algoritme?

Een algoritme is een reeks van instructies die, als we het over SEO hebben, aan zoekmachinespiders wordt meegegeven om te bepalen hoe er door het web wordt gecrawld en welke waardes aan pagina’s toegekend worden. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, daarom hier een simpel voorbeeld om het te verduidelijken: stel je hebt honger en je hebt een zak aardappelen. Dan is een ‘culinair algoritme’ (reeks van instructies) wel handig: eerst aardappelen schillen, dan in reepjes snijden en hop in de frituur voor lekker patatten.
Op basis van die reeks aan instructies wordt de index van de zoekmachine ingedeeld en kan bij een zoekopdracht worden bepaald welke pagina naar voren komt.
Het algoritme heeft bijvoorbeeld instructies over de volgorde waarin pagina’s gespiderd worden of hoeveel pagina’s er maximaal gespiderd worden. Ook zijn er instructies over wat er moet gebeuren als de spider bepaalde zaken tegenkomt, zoals een link farm. Je kunt het zien als een programma op je computer of een app op je smartphone. Zo’n programma krijgt ook instructies over wat er moet gebeuren in bepaalde situaties, bijvoorbeeld wanneer er een pushnotificatie kan worden verstuurd of wat er gebeurt als je op een bepaalde knop drukt.
Niemand weet precies welke instructies de spiders krijgen om op te volgen. Toch is met testen in de loop van de jaren al veel duidelijk geworden over hoe ze ongeveer werken en welke signalen ze meenemen in hun beoordeling van een webpagina en website.
De algoritmen van Google maken per zoekopdracht gebruik van ruim 200 signalen om het meest relevante resultaat te bepalen. Bekende signalen zijn hoe diep zit een pagina in de site, trefwoord gebruik op verschillende plekken in een pagina, links van externe websites en de snelheid van de website.
Zoekmachines  zijn altijd bezig het algoritme te verbeteren om de meest relevante resultaten te kunnen tonen aan de bezoekers. Ook houden zij de werking van het algoritme zoveel mogelijk geheim. Op deze manier proberen zij manipulatie van de zoekresultaten tegen te gaan.
Zo zijn er de bekende Google Panda en Penguin updates. In februari 2015 maakte Google bekend een nieuw mobiel algoritme te lanceren dat gericht is op het herkennen van mobielvriendelijke websites. Dat algoritme krijgt weer hele andere instructies en let op andere signalen dan het algoritme dat gericht is op de desktopvariant.

Wil je meer weten over het algoritme of SEO in het algemeen?

Ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.
.