Een anchor tekst is de klikbare tekst van een (hyper)link. In dit voorbeeld is de tekst ‘(hyper)link’ de anchortekst. Je komt anchorteksten o.a. tegen in menu’s, footers, en de bodytekst van een webpagina. Ze linken door naar een andere pagina binnen of buiten je eigen website.
Zoals je ziet zijn de anchorteksten in onze bodyteksten groen en onderstreept. Dit is om duidelijker te maken aan de lezer dat dit links zijn die leiden naar andere pagina’s. De anchorteksten in ons hoofdmenu en kruimelpad hebben weer een ander design; die zijn niet onderstreept maar krijgen een andere kleur als je er met je muis overheen gaat (rood). Dit heeft met de opmaak te maken van de anchorteksten via het CSS.

Voorbeelden van anchorteksten

Afhankelijk van de plaats van de anchortekst kan het van alles zijn, de meest voorkomende zijn:

  • Lees meer
  • Klik hier
  • Bestel nu

Dit kan voor de lezer heel duidelijk zijn, het is een actie om iets te doen. Vanuit SEO-optiek is het beter als je ook het trefwoord in de anchortekst plaatst van de pagina waar je naartoe linkt. Als je bijvoorbeeld een blogartikel schrijft op je website over je nieuwe lijn oranje PVC tassen probeer dan ook in je anchortekst dat trefwoord mee te nemen bijvoorbeeld: Bekijk onze nieuwe lijn oranje PVC tassen.
Het stukje ‘oranje PVC tassen’ is dan de anchortekst en zegt veel meer iets over de pagina waar je naartoe linkt.

Pas op

Links en linkprofielen zijn een belangrijk onderdeel binnen SEO. Links staan aan de basis van zoekmachines zoals ze nu werken. Als eerste zoekmachine gebruikte Google links om de relevantie van een site vast te stellen. De visie van Google was ‘hoe meer mensen erover praten en naar een site verwijzen, hoe beter deze site zal zijn’.
Hoe relevanter je linkprofiel, hoe beter dat is voor je vindbaarheid. Er is de afgelopen jaren en nog steeds veel te doen rondom links en linkprofielen. In mei 2012 lanceerde Google voor het eerst de Penguin Update. Deze update is gericht op het herkennen van diverse webspam en met name linkspam. Het doel is om de zoekresultaten steeds verder op te schonen van spammy sites ten gunste van sites met veel kwalitatieve content.

Ons advies voor gebruik anchorteksten

Ons advies is voorzichtig te zijn met over-optimalisatie van anchorteksten; dit geldt met name voor anchorteksten in links vanaf externe websites naar jouw website. Zoals met zoveel zaken, kan over-optimalisatie zorgen voor een penalty vanuit Google. Probeer dus een goede mix te hebben betreffende je anchorteksten. Met een mix bedoelen we bijvoorbeeld anchorteksten als:

  • Lees meer
  • URL als link
  • Merknaam als link
  • Trefwoord in de link
  • Klik hier

Dit geldt alleen voor anchorteksten vanaf andere sites naar jouw sites. Voor interne links binnen je eigen site is dat (nog) niet het geval, let er wel op dat wat je als anchortekst plaatst ook echt relevant is en niet alleen vanuit SEO-optimalisatie.

Wil je meer weten over anchorteksten of SEO in het algemeen?

Ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag