Wat is een: Canonical tag?

Een canonical tag is een link tag waarin je de zoekmachinespiders vertelt dat dezelfde content op nog een andere URL staat en dat die URL leidend is. De canonical tag wordt herkend door alle grote zoekmachines. Het is een technische manier om duplicate content te voorkomen. Deze tag wordt in de <head> van je website geplaatst en is idealiter op elke pagina aanwezig, ook als de pagina de enige pagina met deze inhoud is.
<link rel=”canonical” href=”https://www.voorbeeldurl.nl/voorbeeldmap/” />

Wanneer canonical tag gebruiken?

De canonical tag wordt het vaakst gebruikt om bijvoorbeeld problemen met filterpagina’s te voorkomen. Als je veel producten in een webshop hebt en daarop kan gefilterd worden, dan komen dezelfde producten heel vaak voor op verschillende URL’s. Niet al die URL’s zijn relevant voor de zoekmachineresultaten, omdat veel producten na verloop van tijd bijvoorbeeld uitverkocht raken of uit de collectie genomen worden.
Stel een website heeft de volgende twee URL’s:

https://www.voorbeeldurl.nl/jurken/jurkje-groen-met-pailletten
https://www.voorbeeldurl.nl/jurken/jurkje-groen-met-pailletten?size=38
Op de ene URL wordt een specifiek groen jurkje met pailletten verkocht. Op de tweede URL staat het jurkje in maat 38. De inhoud van de tweede pagina is nagenoeg identiek aan de pagina op de eerste URL. De pagina met een maat is er niet alleen in maat 38, maar ook in 36, 40 en verder. Doordat in dit geval elke maat een eigen URL heeft ontstaat duplicate content.

Om zoekmachinespiders te vertellen welke URL de ‘hoofd-URL’ is, kan de canonical tag worden ingezet, in dit geval de URL zonder maat. Deze wordt geplaatst in de <head> van de pagina die niet geïndexeerd mag worden en verwijst naar de hoofd-URL, de canonieke pagina dus. De canonical ziet er dan als volgt uit:

<link rel=”canonical” href=”https://www.voorbeeldurl.nl/jurken/jurkje-groen-met-pailletten” />

De canonical URL kan gebruikt worden tussen 2 domeinen. Als je om welke reden ook content op een andere plek publiceert, geeft de canonical tag aan welke URL geïndexeerd moet worden.

De canonical tag is een (sterk) signaal

De canonical tag is een signaal aan een zoekmachinespider, geen harde eis. Als je echt wilt voorkomen dat duplicate content ontstaat, kijk dan naar een andere technische oplossing zoals een meta robots tag “noindex,nofollow”, of een Disallow: in de robots.txt of 301 Permanent Redirect. Wat de beste oplossing is, verschilt per geval. Hier kan een consultant je in adviseren.