Wat is een linkprofiel?

Het linkprofiel van een website omvat het geheel aan inkomende links, inclusief anchorteksten. Een goed linkprofiel is een teken van autoriteit en relevantie. Hoe meer relevante inkomende links een website heeft, hoe beter dat is voor de zichtbaarheid in de gewone (organische) zoekresultaten.
Het belang van een goed linkprofiel is met name sinds de Google Penguin Update duidelijk geworden. Tot dan kon een linkprofiel snel opgebouwd worden met allerhande trucjes. Vanaf de update werd het steeds moeilijker om het linkprofiel te manipuleren en daarmee successen te boeken.

Het op orde hebben van je website met betrekking tot techniek, content en structuur, is in competitieve markten lang niet altijd genoeg om een voorsprong te krijgen of houden. Een goed linkprofiel kan een groot verschil maken.

Hoe ziet een goed linkprofiel eruit?

Hoe een goed linkprofiel eruit ziet is bijna nooit met zekerheid te vertellen.
Uit de ervaringen die wij hebben met linkprofielen zien we vaak dat de sterkste websites linkprofielen hebben die bestaan uit de volgende soorten links:

  • een aantal links waarvan het vermoeden bestaat dat ze weinig waarde toevoegen
  • een aantal links waarvan het vermoeden bestaat dat ze ooit schadelijk kunnen zijn
  • een aantal links met anchorteksten die bestaan uit relevante keywords
  • een flink aantal links waarvan de anchortekst gelijk is aan de bedrijfsnaam/ merknaam
  • een aantal links vanaf waardevolle domeinen
  • links vanuit comments en forums

Als jouw linkprofiel aan deze criteria voldoet is de kans groot dat je een natuurlijk linkprofiel hebt. Echter zodra een van deze elementen proportioneel een te groot aandeel opeist kan bij zoekmachines het vermoeden ontstaan dat je het linkprofiel gemanipuleerd hebt. Het beste is dus een redelijke balans te hebben tussen alle soorten en maten links.

Hoe krijg je een goed linkprofiel?

Zoals aangegeven is een goed linkprofiel moeilijk tastbaar te maken. Toch zijn er wel enkele richtlijnen die helpen bij het verkrijgen van een goed opgebouwd linkprofiel:

  • Deel goede content op je eigen website, via nieuwsbrieven en social media
  • Vraag partners, leveranciers, klanten, kennissen, vrienden, familie, om deze content te delen op plaatsen waar zij dit relevant achten
  • Neem actief deel aan gesprekken in je community (fora, reacties op blogs)
  • Vraag aan blogs in je branche of je een gastartikel (met follow link) mag plaatsen

Uiteraard zijn er nog veel meer activiteiten die je kunnen helpen om een linkprofiel op te bouwen. Maxlead helpt je daar graag bij.

Wil je meer weten over linkprofielen of SEO in het algemeen?

Ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag