Wat is een: Linknetwerk?

Een linknetwerk wordt gebruikt om snel en veel externe links naar een bepaalde website te creëren. Zoekmachines hechten nog steeds veel waarde aan links van andere websites naar jouw website. Het kan een tijdrovend werk zijn om aan andere website-eigenaren te vragen of zij een link willen plaatsen naar jouw website. Door middel van een eigen opgezet linknetwerk kun je dit proces versnellen.
Er zijn verschillende manieren om een linknetwerk op te zetten:

  • Zelf een aantal websites bouwen en laten linken naar de hoofdwebsite. Wanneer je meerdere hoofdwebsites hebt, kan dit een behoorlijke klus zijn.
  • Het schrijven van artikelen met een links naar de hoofdwebsite en deze artikelen plaatsen op speciale blog- of artikelwebsites. Deze blog- en artikelwebsites zorgen weer voor een verspreiding van jouw artikel en link  over verschillende andere websites.
  • Links plaatsen op linkdirectories zoals bijvoorbeeld een passende Startpagina-achtige dochterwebsites.

Google kan het gebruik van een gemanipuleerd linknetwerk straffen naar aanleiding van de Penguin update. Hierin wordt gesteld dat externe links alleen nog op een natuurlijke manier dienen te worden verkregen. Bovengenoemde manieren om een linknetwerk op te zetten zijn onnatuurlijk en kunnen daardoor zelfs zorgen voor een negatieve invloed op de ranking van de geoptimaliseerde website.