Een meta description wordt opgemaakt in de <head> van een webpagina en kan getoond worden als omschrijving binnen een zoekresultaat in de zoekmachines:
Omschrijving voor de doorklikratio
Met een goede meta description informeer je jouw bezoeker en verleid je door te klikken naar jouw pagina. Probeer onderscheidend te zijn met je omschrijving ten opzichte van anderen; schrijf met enthousiasme en wees relevant en uniek. Verwerk ook het trefwoord erin waar je op gevonden wilt worden en voeg een call-to-action toe voor de doorklikratio. Zoals ‘Bestel vandaag nog online!’ of ‘Lees meer……!’, of ‘Nieuwsgierig? Klik hier!’.
Geen rankingfactor
Meta descriptions tellen niet mee als rankingfactor, maar kunnen wel de doorklikratio van een pagina verhogen, en dat is wél een van de rankingfactoren voor Google. Meta descriptions komen, net zoals de title tag, niet terug op de contentpagina maar staan in de broncode van de pagina.
Hoe lang mag een meta description zijn
Je mag een omschrijving zo lang maken als je wilt maar na een aantal karakters zal deze worden afgebroken in de organische resultaten. Of als de zoekmachine vindt dat er een betere omschrijving op de pagina staat dan in de meta description, dan zal deze zeer waarschijnlijk worden getoond. Je hebt dus nooit 100% zekerheid dat jouw mooi geschreven omschrijving wordt getoond.
Extra noot: 22 november 2017
Sinds kort laat Google meer karakters zien in de organische omschrijvingen; was dat voorheen maximaal 155-168, nu kunnen ze soms doorgaan tot wel 322 karakters. Zo denkt Google meer relevantie aan de omschrijving te kunnen geven, meer informatie rondom jouw zoekopdracht. Het is dus heel goed mogelijk dat je het antwoord op je vraag al vindt in de omschrijving, waardoor je niet meer door hoeft te klikken op het resultaat om meer te lezen. Het kan dus betekenen dat de doorklikratio zo nu en dan minder zal zijn dan dat het was (afhankelijk van de zoekopdracht natuurlijk).
Bing heeft dit voorbeeld nog niet gevolgd, daar zijn de omschrijvingen nog steeds rond de 155 karakters.
Moeten we nu de meta descriptions herschrijven?
Betekent dit dat we nu als een gek alle omschrijvingen moeten gaan aanpassen? Misschien had je dat net 2 maanden geleden helemaal op orde gebracht en was je blij dat die klus was geklaard. Ons advies is voorlopig nee, want houd ook rekening met Bing en andere zoekmachines. En misschien draait Google het over een poosje weer terug, dan heb je net alles zitten tweaken. Google geeft zelf ook aan dat je voorlopig nog geen actie hoeft te ondernemen.
Houd in ieder geval van je belangrijkste pagina’s de doorklikratio (CTR) in de gaten, als die afneemt is het het overwegen waard om voor die pagina’s een alternatieve meta description te schrijven en te kijken of je daarmee de CTR weer kunt verbeteren.
Hulp nodig bij het schrijven van meta descriptions?
Wil je meer informatie over meta descriptions of hulp nodig van een specialist? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.