De link-tag kent meerdere waardes, die met het rel-attribuut worden aangegeven. Zo is er rel=alternate maar ook rel=canonical of rel=stylesheet. Je vindt het link-rel attribuut in de <head> van een webpagina. De rel=alternate geeft aan dat er een alternatieve versie van de pagina bestaat, voor bijvoorbeeld mobiel of print. Maar ook als je dezelfde taal gebruikt op verschillende URL’s bestemd voor diverse landen. Rel=alternate wordt vooral toegepast als de alternatieve weergave een risico op duplicate content mee zich meebrengt.
Rel=alternate voor mobiele websites
Als de mobiele versie van een website een andere URL heeft dan de desktopversie, dan kun je hiernaar verwijzen met rel=alternate in de link-tag als volgt:
<link rel=”alternate” media=”only screen and (max-width: 767px)” href=”/mobiel/” />
Rel=alternate voor RSS-feeds
Als je een RSS-feed wilt aanbieden om content via feedreaders aan te bieden (vaak gebruikt bij blogs), dan kun je hier met rel=alternate als volgt naar verwijzen:
<link rel=”alternate” type=”application/atom+xml” title=”Maxlead blog feed” href=”/blog/news/atom”>
Rel=alternate voor printversies
Als je wilt dat een pagina bij het printen er netjes uit blijft zien, kun je een alternatieve versie van deze pagina maken die er op A4-formaat nog goed leesbaar uit blijft zien. Je kunt naar deze versie verwijzen met rel=alternate, bijvoorbeeld:
<link rel=”alternate” media=”print” href=”/printversie.html”>
De printversie kan ook een Word-document zijn of ander bestandsformaat.
Rel=alternate voor andere talen
Met de rel=alternate kun je ook aangeven dat de website nog bestaat in andere talen en voor andere landen. Dit gebeurt met het hreflang-attribuut dat wordt toegevoegd aan de link-tag. Je kunt meer informatie hierover vinden op de pagina over hreflang.
Wil je meer weten over de rel=alternate of SEO in het algemeen?
Ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.