Structured data (ofwel gestructureerde gegevens) is het op een gestructureerde wijze toevoegen van elementen aan de html-code met als doel meer begrip te creëren bij de zoekmachinespiders over wat er op een pagina van je website staat. Een andere term voor ‘structured data’ die veel gebruikt wordt is ‘markup’. Structured data kan worden toegevoegd met behulp van bijvoorbeeld JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data), Microdata of RDFa.

Voorbeelden van Structured data

Je kunt structured data elementen toevoegen aan html-onderdelen zoals:

  • een kruimelpad
  • een product (naam, omschrijving, prijs, voorraad)
  • reviews (het rating systeem)
  • een video (titel, omschrijving, duur, afbeelding)
  • adres (adres, telefoonnummer, website, openingstijden)
  • persoon (naam, geslacht, leeftijd, geboortedatum, woonplaats)

Op die manier maak je het voor een zoekmachinespider gemakkelijker te begrijpen wat bijvoorbeeld het kruimelpad is in je pagina, waar de reviews over je bedrijf of het product staan, of dat er een video is geplaatst. Dit kan allemaal bijdragen tot betere zichtbaarheid in de zoekmachines en eventueel het tonen van rich snippets bij een zoekresultaat.
Bijna alle html-code in een pagina is wel te optimaliseren met markups. Probeer hier bewust mee om te gaan, hoe meer code, hoe langer het duurt voordat een pagina geladen is.

Structured data volgens schema.org

De elementen moeten wel volgens een bepaalde vocabulair worden geïmplementeerd, willen de zoekmachinespiders het goed kunnen begrijpen. De bekendste is schema.org. Hier staat duidelijk uitgelegd welke elementen kunnen worden gebruikt en wat de regels zijn voor het gebruik ervan. Ook vind je er voorbeelden van implementaties met behulp van JSON-LD, Microdata en RDFa. Microdata wordt het meest gebruikt, omdat dit makkelijk aan bestaande html-code kan worden toegevoegd zonder dubbelingen aan informatie in de broncode. JSON-LD is handig als je geen toegang hebt tot de broncode van de website, maar wel informatie kunt toevoegen in de head-sectie van de website (<head>).
Het toevoegen van structured data aan je website is vrij ingewikkelde materie, zeker als je gebruik wilt maken van alle mogelijkheden. Vraag daarom altijd even om hulp.

Wil je meer weten over structured data of SEO in het algemeen?

Heb je hulp nodig bij de implementatie van ‘structured data’ of ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag