Het HTML lang-attribuut (en xml:lang als extraatje voor XHTML) geeft meer duidelijkheid welke taal wordt gebruikt op je webpagina of website. Dit kan per pagina verschillen of voor de hele website gelijk zijn (default). Het attribuut wordt geplaatst binnen de HTML tag van de webpagina.
Waar vind je de HTML lang?
In de broncode vind je deze meestal bovenaan vlak onder de DOCTYPE in de <HTML> tag. Het attribuut kan ook worden toegepast in het tekstdeel van een webpagina, wanneer je pagina in het Nederlands is maar een aantal zinnen zijn in het Frans beschreven. Het language-attribuut is een extra signaal dat je afgeeft voor:
- Zoekmachinespiders
- Browsers
- Screenreaders
Hoe je de broncode van je webpagina kunt bekijken om zelf te checken of het language-attribuut gebruikt wordt? Ga in je webpagina staan en type ‘CTRL + U’ (of klik in de pagina op je rechtermuisknop en klik op ‘paginabron weergeven’).
Het kan ook zo zijn dat het attribuut niet voorkomt in je HTML-tag; geen paniek het is niet verplicht.
Hoe ziet het language-attribuut er uit?
Het kale HTML attribuut ziet er als volgt uit wanneer de taal van de tekst Engels is: lang=”en”.
En als het in de <HTML>-tag van de bron wordt toegevoegd: <html lang=”en”> of <html lang=”en” id=”top” class=”no-js”> uitgebreid met een aantal andere attributen die van toepassing zijn voor de webpagina
Bij gebruik van XHTML: <html lang=”en” xml:lang=”en” xmlns=”https://www.w3.org/1999/xhtml”> of <html xml:lang=”en” lang=”en” class=”no-js”>. Je ziet dat het attribuut hetzelfde is, de rest wat in de HTML tag staat kan anders zijn.
Kun je ook taal-land aangeven?
Stel je hebt op de site een aantal pagina’s in het Vlaams, Nederlands, Amerikaans Engels en Brits Engels. Is het mogelijk het language-attribuut specifieker in te zetten?
Ja hoor dat kan. Je kunt de HTML-tag als volgt formuleren voor de Vlaamse pagina: <html lang=”nl-be”>. En voor het Amerikaans Engels: <html lang=”en-us”>
Ben je niet zeker van taal- en landcodes? Klik hier door voor de taalcodes en hier de landcodes.
Is het goed voor je SEO en Google rankings?
Ten eerste is het goed volgens standaard richtlijnen een webpagina op te bouwen. Dus als je een Nederlandse website hebt en je gebruikt het attribuut zorg dan dat het goede taal-signaal wordt afgegeven met de lang=”nl”. Google negeert al langer het attribuut, het heeft dus geen positief of negatief effect op de organische zichtbaarheid. De hreflang tag daarentegen wordt wel door Google uitgelezen met als doel taal-land content correct te channelen. Dat neemt niet weg dat andere zoekmachinespiders het wel mogelijk zullen gebruiken als signaal. Ook voor screenreaders kan het helpen. Dus als je het gebruikt, gebruik het dan op de correcte manier.
Wil je meer weten over het HTML lang-attribuut of SEO in het algemeen?
Ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.