De redirect 301, oftewel officieel HTTP 301 Permanently Moved, is een statuscode die je mee kunt geven aan een webdocument zoals HTML pagina, PDF document, afbeelding, JavaScript en CSS bestand. De statuscode HTTP 301 geeft de volgende boodschap af: ‘deze URL verdwijnt voorgoed en moet doorgezet worden naar de nieuwe bestemmings-URL’.
De oude URL komt dus ook niet meer terug, wat een extra signaal voor zoekmachinespiders is de oude URL uit de index te halen en de nieuwe er aan toe te voegen. Het instellen van de redirect gebeurt op server-niveau.

Wat is het verschil tussen de R301 en R302

Voor een gewone bezoeker zoals jij en ik maakt het niet zoveel uit, je wordt doorgezet naar een ander pagina om welke reden dan ook. Vanuit SEO-optiek is het wel belangrijk er op te letten want de R302 geeft een heel ander signaal af: ‘HTTP Temporarily Moved’ oftewel ‘Found’. In het geval van de 302 redirect zal de oude URL niet verdwijnen uit de zoekmachine-index, en wordt de nieuwe URL niet geïndexeerd via de redirect. Want de boodschap is ‘het is maar tijdelijk’. Bij het inzetten van een HTTP 301 redirect gebeurt dat wel. Heel belangrijk dus van tevoren goed te bedenken welke redirect met welke boodschap je wilt gaan inzetten: tijdelijk (en met tijdelijk bedoelen we een korte periode van misschien een paar dagen) of permanent.

Waarom is de HTTP 301 belangrijk voor SEO?

De R301 geeft een stuk van de historie en autoriteit door van de oude naar de nieuwe pagina. Een nieuwe pagina die net live wordt gezet heeft nog niets daarvan en historie en autoriteit helpen bij een betere organische zichtbaarheid voor de pagina. Google beweert dat de HTTP 302 redirect hetzelfde doet qua doorzetten van autoriteit, alleen dan blijft de oude URL in de index en dat is niet altijd de bedoeling. En daarnaast optimaliseer je niet alleen voor Google maar ook voor alle andere zoekmachines. Het is dus beter een redirect in te zetten die past bij het doel van je actie.

Wanneer gebruik je de statuscode HTTP 301?

Er zijn meerdere redenen voor het inzetten van de 301 redirect:

  • Je hebt per ongeluk een misspelling gemaakt in het URL-pad en verbetert deze; dan verandert de URL en dus voor spiders de pagina. Belangrijk de R301 in te zetten.
  • Oude pagina’s komen te vervallen, en nieuwe komen er voor in de plaats.
  • Je verandert je sitestructuur waardoor URL’s mee veranderen.
  • Je verhuist naar een ander platform of CMS met je site waardoor URL’s wijzigen.
  • De HTTP-website draait nog actief naast de HTTPS-variant; dat betekent duplicate content en verdeling van de autoriteit over 2 pagina’s. Hele HTTP-site via de 301 redirect doorzetten naar HTTPS-equivalent.
  • Geldt ook voor de www. of non-www.-domeinnaam, afhankelijk welke je gebruikt als hoofd-website. De ene naar de andere redirecten via de 301.

Je zet de R301 niet in als pagina’s verdwijnen uit de website en er komen geen nieuwe pagina’s voor terug. In dat geval gebruik je de statuscode HTTP 404 Not Found of HTTP 410 Gone (echt voorgoed helemaal weg). Vanuit SEO optiek is de statuscode HTTP 301 Permanently Moved belangrijk, vandaar dat wij er altijd op blijven hameren.

Wil je meer weten over de HTTP 301 redirect of SEO in het algemeen?

Ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag