Je hebt een eigen bedrijf. Alles loopt goed maar online wil je beter zichtbaar zijn en je hebt geen idee waar je moet beginnen. Waar moet je op letten bij het opzetten van je online social media kanalen? Wat zijn de valkuilen en wat zijn handige tips als je de social media kanalen van jouw bedrijf wil opzetten of laten groeien? In dit artikel komt alles aan bod wat je moet weten over het organisch posten op verschillende social media kanalen.
Waar is mijn doelgroep te vinden?
Voordat je begint met het opzetten van een business pagina, is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Uiteraard hangt dit af van je bedrijf, product en/of dienst. Aan de hand daarvan pas je je content aan. Zodra je weet weet wie je doelgroep is, ga je in de volgende stap bedenken welke boodschap je wilt uitdragen aan je doelgroep. Probeer met je content zo dicht mogelijk bij je brand te blijven en zorg ervoor dat je je bedrijfsaccount altijd op ‘’open’’ hebt staan en niet op “privé”.
Facebook is een ander soort platform dan Instagram. Veel mensen denken dat Facebook tegenwoordig minder gebruikt wordt. Echter is Facebook nog steeds het grootste social platform qua actieve gebruikers. Facebook gebruikers gebruiken Facebook veel voor het volgen van groepen. Hierdoor kan het voor jou als bedrijf lastig zijn om op te vallen via Facebook. Hieronder enkele weergaves van het aantal Nederlandse gebruikers per social media kanaal.
(Bron: Newcom research & consultancy)
(Bron: Newcom research & consultancy)
Naast Facebook en Instagram kan Twitter kan ook interessant zijn voor je business. Twitter wordt vooral gezien als een nieuwsplatform. Ook gebruiken mensen Twitter om bijvoorbeeld vragen te stellen aan bedrijven. Als bedrijf is het daarom ook belangrijk dat je bereikbaar bent en hier actief mee omgaat. Afhankelijk van je bedrijf kun je ook op LinkedIn, Snapchat en TikTok actief zijn. TikTok is relatief nieuw in Nederland met een vrij jonge doelgroep. Het is altijd goed om accounts te hebben op verschillende Social Media platformen. Als je een account aanmaakt op een ander kanaal, zorg er dan voor dat je content overeenkomt met de content op je andere kanalen. Zo trek je één lijn over je kanalen. Hieronder een weergave van het gebruik van verschillende social media kanalen onder verschillende leeftijden.
(Bron: Newcom research & consultancy)
Waarom een Business account?
Zorg ervoor dat je een business pagina aanmaakt zodat je community weet dat je een bedrijf bent. Dit geeft je ook de mogelijkheid om statistieken van je content en volgers te bekijken. Deze bruikbare data uit je statistieken helpt je om erachter te komen welke content aanslaat bij je volgers en welke niet. Op deze manier kun je verschillende dingen testen en helpt dit om zo je content te optimaliseren.
Je profielfoto dient er professioneel uit te zien. Als mensen op jouw bedrijf zoeken, dan is het belangrijk dat je een goede foto of logo hebt. Een lege biografie is voor een bedrijf een absolute no go. Je wilt in een korte omschrijving aan de wereld laten zien wie je bent als bedrijf en wat voor producten/diensten je levert. Met verschillende tools als bijvoorbeeld linktree, kun je meerdere links toevoegen. Je kunt hier je website, verschillende landingspagina’s, blogs etc in plaatsen zodat mensen makkelijk op de bovenstaande pagina’s terecht komen. Dit kan goed zijn voor je merkbekendheid en conversies.
Hoe kan ik het beste organisch posten?
Hoe meer je post, hoe groter de kans is dat je content meer bereikt. Probeer daarom elke dag een feed post te doen om zo je kanaal te laten groeien. Ook stories doen het goed. Als je minimaal 2 stories per dag post, dan zit je in de goede richting voor een optimaal bereik van je content. Let hierbij ook op de tijd van je post. Zit het grootste gedeelte van je volgers in Nederland, dan zijn goede tijden om te posten op werkdagen bijvoorbeeld om 08:00 – 12:00 en 17:00 – 21:00. Dit zijn vaak de tijden dat mensen op hun telefoon kijken. Vlak voordat mensen naar het werk gaan of thuis aan het werk gaan, in de lunchpauze, aan het einde van de werkdag en ‘s avonds op de bank. Uit onderzoek is gebleken dat video’s over het algemeen rond 21:00 het beste presteren. Bovengenoemde tijden zijn algemeen goede tijden om te posten. Het is altijd goed om hiermee te experimenteren en uit te testen welke tijden voor jouw pagina het beste werken. Via de statistieken van je business pagina krijg je ook meer inzicht in wanneer jouw volgers het meest online zijn. Tip: Post niet alleen doordeweeks maar ook in het weekend. Zondag doet het over het algemeen erg goed omdat veel mensen dan op social media zitten.
Instagram is een platform is dat bestaat uit foto’s en video’s. Hier is het dus vooral van belang dat je de juiste visuals gebruikt. Probeer een juiste balans te vinden tussen foto’s en video’s. Door te variëren met je content houd je de aandacht van je community. Zorg ervoor dat je pagina natuurlijk blijft en niet te strak en professioneel is. De kans is groot dat mensen afhaken op accounts waarbij het oogt alsof het één grote advertentie is. Zodra je posts te strak worden wordt dit snel gezien als advertenties en zal je feedpost niet aanslaan. Naast je visual is je caption even belangrijk. Maak geen spelfouten en probeer een relevante caption te schrijven. Stel hierbij ook altijd een vraag om de interactie aan te gaan om zo je engagement te vergroten. Social Media kan je maken of breken als bedrijf. Denk altijd goed na over je content en caption. Gevoelige onderwerpen zoals het geloof kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Hier wil je als bedrijf niet mee geassocieerd worden omdat de kans bestaat dat je als bedrijf in een negatief daglicht wordt gezet. Probeer zo neutraal mogelijk en transparant te blijven en bemoei je liever niet met onderwerpen als geloof of politiek. Als je User Generated Content (UGC) gebruikt, vergeet dan niet deze persoon te taggen.
Hoe laat ik mijn social kanalen groeien?
UGC doet het over het algemeen goed. Hierbij wordt je meer persoonlijk met je community waardoor de kans ook groter is dat je aan een grotere community bouwt. Hierdoor maak je het ook meer persoonlijk en betrek je je community meer met je merk. Een ander middel om je community te laten groeien en om volgers te winnen is het gebruik maken van winacties. Je kunt dit doen in een vorm van een prijsvraag of om mensen 2 of 3 vrienden te laten taggen. Zo zien deze vrienden de post ook en is de kans aanwezig dat ook zij interactie tonen met je content of je zelfs zullen volgen. Hou er wel rekening mee dat je niet heel erg moet benadrukken dat het om een winactie gaat. Zodra het er te veel uit gaat zien als een advertentie/reclame dan haken mensen snel af. Speel als bedrijf in op events en of feestdagen. Dit scoort over het algemeen erg goed en zo speel je in op de interesses en/of behoeftes van jouw klant/volger. Denk aan promo’s, eigen producten aanbieden, leuke content maken voor events om zo meer engagement te genereren.
Bij comments, altijd liken en reageren. Zo laat je aan je community zien dat je echt betrokken bent met je volgers. Afhankelijk van je doelgroep kun je op verschillende manieren reageren. Denk aan grappig tot een bepaalde hoogte, motiverend, of juist behulpzaam. Het is heel belangrijk dat jouw klant/volger zich gehoord voelt bij vragen en of opmerkingen. Daarnaast laat Instagram jouw post zien aan een klein percentage van je volgers. Ziet het platform dat je post in het eerste uur veel reacties en likes ontvangt dan zal het algoritme van Instagram je post laten zien aan een groter gedeelte van je volgers. Reageer je op comments dan zal Instagram dus veel engagement zien op deze post en wordt je post uitgeserveerd naar een groter gedeelte van je volgers.
Als je als bedrijf op social media begint te groeien, dan kan influencer marketing interessant zijn voor je business. Hierbij post een influencer met veel volgers content met jouw product of dienst wat resulteert in extra bereik. Belangrijk is dat je de juiste influencer vindt die ook echt voor je merk staat en de juiste boodschap kan overdragen aan zijn of haar volgers. Je kunt ervoor kiezen om te barteren, waarbij je de influencer uitbetaald in een product of dienst. Of je kan een betaalde samenwerking aangaan. Belangrijk is dat de influencer zowel een feed als story post plaatst met de juiste boodschap.
Extra tips!
Gebruik relevante hashtags, hiermee maak je jezelf beter vindbaar, vergroot je je bereik en hiermee als het goed is je community. Zorg er wel voor dat je niet teveel en te vaak dezelfde hashtags gebruikt. Hiermee loop je het risico dat Instagram je aanziet voor een spam account en je posts niet meer laat zien aan mensen die je pagina nog niet volgen. Dit kan resulteren in zeer lage engagement op je posts en weinig bereik met je pagina.
Dagelijks worden er meer dan 300 miljoen stories gepost. Als bedrijf kan je natuurlijk niet achterblijven. Met stories kun je op een leuke manier communiceren met je community en je community kennis laten maken met je merk. Met behulp van stories heb je ook de mogelijkheid om volgers door te verwijzen naar een landingspagina op je website d.m.v. een swipe up met een toegevoegde URL. Stories worden na 24 uur verwijderd van je pagina. Heb je een belangrijke story die je eigenlijk altijd wilt laten zien aan je community, dan kun je je story toevoegen aan je highlights. Zo kan iedereen je stories altijd terug vinden op je pagina.
Meer weten over onze Social Media Marketing diensten? Wij denken graag met je mee.