Content Conference 2023 highlights

Blogs
Saskia
Geschreven door Saskia Koek
Geschreven op: 21 juni 2023Bewerkt op: 21 juni 2024

Namens Maxlead was ik aanwezig bij de Content Conference van Frankwatching. Een dag vol inspirerende keynotes en breakout sessies over contentstrategie, contentplanning, SEO content, en de rol van AI. Voor mij sprongen er twee presentaties uit die extra interessant zijn voor mijn dagelijkse werk. De presentatie van Koen Denolf over de veel voorkomende dilemma’s wanneer je aan de slag gaat met contentmarketing en de presentatie van Kim Pot en Aucke Bos over het optimaliseren van je contentproces met AI. Bekijk deze highlights hieronder!

Maxlead - coco-scaled

Wat kunnen we met content marketing?

Koen Denolf van The Fat Lady opende het event met de vraag: is contentmarketing altijd het ultieme wapen en wordt het wel op de juiste manier ingezet? Er zijn veel organisaties die grote stappen willen zetten met contentmarketing, maar in hun ambitie en enthousiasme worden nog vaak fouten gemaakt. Aan de hand van 7 dilemma’s besprak Koen deze veelvoorkomende fouten.

  1. Het ‘ik weet het niet’ dilemma
    Het is essentieel om duidelijk uit te leggen wat je doet. Vaak heeft de opdrachtgever geen idee waar content marketeers mee bezig zijn. Een beknopte contentmarketingopleiding als briefing kan enorm helpen.
  1. Het ‘eenheidsworst’ dilemma
    Ga op zoek naar je kleinste rendabele doelgroep en ga daarmee aan de slag. Kijk naar wat je concurrenten doen, maar vermijd het simpelweg kopiëren van anderen. Originaliteit is belangrijk. Een goed voorbeeld hiervan is de Allerhande van Albert Heijn. Zij waren de eerste met een magazine, maar inmiddels heeft bijna iedere supermarkt er een en ze lijken allemaal op elkaar.
  1. Het ‘next big thing’ dilemma
    Veel organisaties hebben last van FOMO en willen meegaan met alle trends. Maar is dat wel verstandig? Koen adviseert om de 90%/10% regel te gebruiken. Blijf consistent in je communicatie en hanteer een langetermijnstrategie (90%), maar experimenteer ook af en toe met nieuwe dingen (10%).
  1. Het ‘campagne yeah’ dilemma
    Alleen maar campagnes uitvoeren met hero content geeft alleen maar korte pieken. Maar hiermee bouw je niets duurzaams op. Beter is om voor de lange termijn op te bouwen met hub, hero, hygiëne content voor een consistente strategie.
  1. Het ‘slave to the planning’ dilemma
    Plaats geen content alleen maar om te voldoen aan de planning. Als je geen waardevolle content hebt om te delen, doe het dan gewoon niet. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Houd ook ruimte in je planning voor spontaniteit.
  1. Het ‘dorpsplein’ dilemma
    Veel content blijft hangen in organic. Zo’n 69% van de content doet helemaal niets. Het is essentieel om evenveel te investeren in distributie als in het creëren van content.
  1. Het ‘geen tijd, geen volk’ dilemma
    Als je niet de tijd en capaciteit hebt om het goed te doen, begin er dan niet aan. Voor effectieve contentmarketing heb je diverse experts nodig. Investeer in deze experts of in een flexibel team. Laat het niet over aan de stagiair of iemand van sales die het er ‘even bij’ doet.

Kortom, leg eerst een stevige basis en behaal kleine successen. Begin bijvoorbeeld met het creëren van waardevolle hygiëne content die daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft voor je bezoekers, zoals klantbeoordelingen en veelgestelde vragen (FAQ’s).

(bron: Frankwatching)

Optimaliseer je contentproces met behulp van AI

In de presentatie van Info Support / Aigency legden Kim Pot en Aucke Bos uit hoe je AI kunt gebruiken om je contentproces te optimaliseren.

Het nieuwe marketinglandschap

Kim nam ons eerst mee in het nieuwe marketinglandschap, waarin er een duidelijke samensmelting te zien is van marketing en technologie. Hoewel de technologie natuurlijk al geruime tijd bestaat, is deze nu veel toegankelijker en gebruiksvriendelijker geworden. Deze synergie biedt nieuwe mogelijkheden om het contentproces verder te optimaliseren. Door de opkomst van artificial intelligence (AI) zijn veel mensen angstig dat het hun rol overbodig maakt. Kim benadrukt dat je AI niet moet zien als bedreiging maar als een hulpmiddel om je werk gemakkelijker te maken.

Een blik onder de motorkap van ChatGPT

Vervolgens gaf Aucke een kijkje onder de motorkap van ChatGPT, want hoe werkt het nou precies?

Generative: ChatGPT is een generatief model dat het vermogen heeft om tekst te genereren op basis van context en gegeven input. Het is in staat om woord voor woord antwoorden te produceren, waarbij het telkens unieke en nieuwe antwoorden creëert.

Pre-trained: Het model is pre-trained; wat inhoudt dat het model vooraf getraind is op grote hoeveelheden data, waardoor het al basiskennis en begrip heeft van verschillende taalpatronen en structuren. Dit stelt het model in staat om specifieke taken uit te voeren, zoals het genereren van content.

Transformer: ChatGPT maakt gebruik van transformertechnologie, waardoor het model context begrijpt. ChatGPT heeft geen begrip van specifieke onderwerpen maar wel van de context. Bijvoorbeeld, hoewel het model het woord “hond” herkent, begrijpt het niet wat een hond is, maar wel dat het vaak in context met “kat” voorkomt. Dit inzicht in context maakt ChatGPT zo waardevol bij het genereren van tekstuele content.

“If it walks like a duck and quacks like a duck, is it a duck?”
Niet in het geval van ChatGPT! Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel ChatGPT in staat is om op een menselijke manier te communiceren, het natuurlijk geen mens is. ChatGPT mist menselijk bewustzijn, begrip en intuïtie. Het is een geavanceerd stukje technologie dat als waardevol hulpmiddel kan dienen, maar het kan niet de plaats innemen van menselijke creativiteit en strategisch denken. Bovendien zou ChatGPT zonder menselijke inspanning ook nooit zo functioneel zijn.

Hoe zet je ChatGPT in om je contentproces te optimaliseren?

Nu we wat meer inzicht hebben gekregen in ChatGPT, is de volgende vraag, hoe zet je het in om je contentproces te verbeteren? Kim gaf drie manieren waarop ChatGPT goed kan worden ingezet:

1. Inspireren:

Gebruik het als een bron van inspiratie voor contentideeën. Je kunt met ChatGPT bijvoorbeeld gemakkelijk lijsten genereren met onderwerpen en ook vragen om je verschillende invalshoeken te geven. Of gebruik het voor je concurrentieanalyse door met behulp van ChatGPT content gaps te vinden binnen een bepaalde hub of topic.

2. Verbeteren:

Maak gebruik van ChatGPT om je content te verbeteren. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten voor:

  • Grammatica- en spellingcontrole
  • Vertaling van content naar andere talen
  • Het genereren van voorbeeldteksten in verschillende stijlen, zodat je kunt bepalen welke tone of voice beter aansluit bij de doelgroep.
  • Ook handig: vraag ChatGPT om een tekst te verbeteren en jouw originele versie ernaast te leggen zodat je ze kunt vergelijken.

3. Transformeren:

ChatGPT biedt mogelijkheden om je bestaande content om te vormen naar andere formats. Denk hierbij aan het transformeren van een blog naar verschillende soorten content, zoals e-mails, social media-posts en meer. Door gebruik te maken van ChatGPT kun je creatief en gevarieerd zijn in je contentuitingen.

Hoe maak je ChatGPT onderdeel van je team en rol je het goed uit in jouw organisatie?

Om ChatGPT effectief te integreren in je contentproces en ervoor te zorgen dat het goed wordt gebruikt binnen jouw organisatie, gaf Kim de volgende adviezen:

  • Breng je contentproces in kaart:

Teken je huidige contentproces uit en identificeer de specifieke onderdelen waar AI een waardevolle rol kan spelen. Ontdek hoe ChatGPT kan bijdragen aan het verbeteren en optimaliseren van die specifieke aspecten.

  • Werk samen op dezelfde manier:

Om consistente output te krijgen, is het belangrijk dat alle teamleden op dezelfde manier met ChatGPT werken. Dit kun je doen door het opstellen van prompt guidelines en best practices die door het hele team worden gevolgd.

  • Stapsgewijze integratie:

Integreer ChatGPT stapsgewijs in je contentproces. Begin met kleine projecten en bouw geleidelijk op. Bied ruimte voor aanpassingen en verbeteringen waar nodig. Zo kan iedereen vertrouwd raken met het gebruik van ChatGPT.

Think big, Act small
De conclusie: door groot te denken maar kleine stappen te zetten, kun je ChatGPT effectief inzetten als een waardevolle tool in je contentproces.

Meer lezen over AI? Bekijk ook ons blog: ChatGPT, Wat moet je ermee

Overige Blogs & Insights

Kennis
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3
Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search
Blog
Fleur
Fleur
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - Custom-Audience-Targeting-1c_-scaled
Wat gebeurt er met Display en Video targeting in DV360 & CM360 na afschaffing van 3P-cookies
Blog
Sander
Sander
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Maxlead - MXL-Google-Ads-conversiec_-scaled
Haal je het maximale uit je Google Ads conversie metingen?
Blog
Linda
Linda
Maxlead - digital-increasing-bar-graph-with-businessman-hand-overlay__1_c_
Slim omgaan met je performance marketingbudget
Blog
Maxlead
Maxlead
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag